“Stožerni brigadir Ante Šaškor“- novo ime delničke vojarne

U vojarni ”Drgomalj“ u Delnicama, sjedištu Zapovjedništva specijalnih snaga, održana je svečanost otkrivanja ploče i preimenovanja vojarne u ”Stožerni brigadir Ante Šaškor“, u spomen na poginulog junaka Domovinskog rata, legendarnog zamjenika zapovjednika Prvog hrvatskog gardijskog zdruga koji je smrtno stradao 1995. godine na planini Vitorog. ”Stožerni brigadir Ante Šaškor dao je osobni pečat specijalnim postrojbama Hrvatske vojske i na ovaj način odajemo mu zahvalnost za sve što je učinio za specijalne postrojbe,” rekao je zapovjednik ZSS-a brigadni general Perica Turalija

Blagdan svetog Martina Tourskog, biskupa zaštitnika Vojne kapelanije Zapovjedništva specijalnih snaga i spomendan na poginule pripadnike specijalnih postrojbi MORH-a i GSOSRH tijekom Domovinskog rata obilježeni su 10. studenog u vojarni u Delnicama. Svečanost je započela misom u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Delnicama koju je predvodio vojni ordinarij u RH, mons. Jure Bogdan koji je podsjetio na životni put svetog Martina, jednog od najvećih biskupa svih vremena. Nakon mise u vojarni u Delnicama održana je ceremonija otkrivanja ploče i preimenovanja vojarne ”Drgomalj“ u vojarnu ”Stožerni brigadir Ante Šaškor“, u spomen na poginulog junaka Domovinskog rata, legendarnog zamjenika zapovjednika Prvog hrvatskog gardijskog zdruga koji je smrtno stradao 1995. godine na planini Vitorog.
Supruga stožernog brigadira Ante Šaškora, Ivanka Šaškor i umirovljeni general Miljenko Filipović, bivši zapovjednik bojne Zrinski i Prvog hrvatskog gardijskog zdruga otkrili su ploču u krugu vojarne, a nazočili su i predstavnici Ministarstva obrane RH, Glavnog stožera OSRH, udovice i obitelji poginulih branitelja, udruge proizišle iz Domovinskog rata, bivši pripadnici postrojbe te predstavnici MUP-a, lokalnih županijskih i gradskih vlasti. Tom je prigodom zapovjednik ZSS-a brigadni general Perica Turalija podsjetio na neizbrisiv trag koji je u Domovinskom ratu ostavio stožerni brigadir Ante Šaškor. ”Zamjenik zapovjednika Prvog hrvatskog gardijskog zdruga stožerni brigadir Ante Šaškor dao je osobni pečat specijalnim postrojbama Hrvatske vojske i na ovaj način, preimenovanjem vojarne odajemo mu zahvalnost za sve što je učinio za specijalne postrojbe,” rekao je general Turalija.
”Drago mi je vidjeti suborce iz rata s kojima sam bio rame uz rame dok smo se borili za našu lijepu domovinu, prisjetiti se tih dana, prisjetiti se poginulih i umrlih suboraca i prijatelja koji nisu više s nama. Lijepo je susresti se s prijateljima, a pogotovo s onima koje dugo ne viđamo,“ izjavio je general Filipović.
Svečanost je završila polaganjem vijenaca kod spomen-križa vojarne i paljenjem svijeća i molitvom za poginule pripadnike te posjetom spomen-sobi.

Marko Škovrlj, Foto Tomislav Brandt