Svaki izazov vid je profesionalnog razvoja

Središte za strane jezike ”Katarina Zrinska“ od početka organizira i provodi tečajeve stranih jezika i specijalističke tečajeve engleskog jezika za potrebe pripadnika Ministarstva obrane Republike Hrvatske i šire sigurnosno-obrambene zajednice. Za potrebe OSRH osmišljavaju i provode tečajeve koji će najbolje osposobiti pripadnike za kvalitetno izvršavanje zadaća u međunarodnom okruženju

Središte za strane jezike ”Katarina Zrinska“ od početka organizira i provodi tečajeve stranih jezika i specijalističke tečajeve engleskog jezika za potrebe pripadnika Ministarstva obrane Republike Hrvatske i šire sigurnosno-obrambene zajednice. U razgovoru s ravnateljicom SSJ-a mr. sc. Irenom Prpić Đurić te načelnicom Odjela Zagreb Milenom Prošić doznali smo s kojim su se izazovima i prilikama susreli zadnjih godina.

Središte za strane jezike postoji već 27 godina tijekom kojih su se stalno razvijali u skladu s potrebama njihovih korisnika. Za potrebe OSRH osmišljavaju i provode tečajeve koji će najbolje osposobiti pripadnike za kvalitetno izvršavanje zadaća u međunarodnom okruženju. Uz intenzivne tečajeve jezika Središte je osmislilo i provelo niz specijalističkih tečajeva poput tečaja engleskog jezika za vod Vojne policije, tečaja engleskog jezika za radiooperatere, tečaja engleskog jezika za kandidate OMLT-a, tečaj metodike za instruktore engleskog jezika, tečaj engleskog jezika za zrakoplovne tehničare i slično. ”Kad se pojavi potreba u OSRH, mi odgovaramo osmišljavanjem pa potom i realizacijom programa koji odgovaraju trenutačnim potrebama,“ doznajemo u razgovoru.

Za vrijeme pandemije susreli su se s potrebom organizacije nastave na daljinu. ”Za prvog lockdowna prekinuli smo održavanje nastave, a to smo vrijeme posvetili radu na sebi i metodici,“ doznajemo od ravnateljice Prpić Đurić. Primarna zadaća bila je razvijanje platformi i rad na metodici realizacije nastave na daljinu. Također su radili na nastavnim materijalima za vojnu terminologiju te na izradi ispitnih zadataka za testiranje stranih jezika. ”Naučili smo ono što nam je potrebno za kvalitetno održavanje nastave na daljinu. Ono što radite za vrijeme kontaktne nastave nije moguće preslikati na nastavu na daljinu. To su dva različita načina. Imali smo također veliku potporu nadređenih koji su nas bili voljni saslušati te prihvatiti promjene koje smo sa stručne strane smatrali da je dobro napraviti,“ pojašnjava ravnateljica.

U siječnju 2021. godine održan je prvi tečaj u potpunosti preko videopoveznice. Smanjila se dnevna satnica sa 6 na 4 sata, a tečaj se produžio za dva tjedna. Nakon provedbe nastave cijelog naraštaja isključivo preko videopoveznice stekli su velika iskustva. Djelatnici Središta svaki izazov vide kao mogućnost profesionalnog razvoja. ”Sad vidimo kako se naučeni elementi prelijevaju na kontaktnu nastavu. Upoznali smo se s mnogo digitalnih alata i platformi koje nam omogućuju brže dijeljenje materijala i komunikaciju. Rezultati završnih ispita polaznika, koji su pisani kontaktno, pokazuju nam da je nastava na daljinu osmišljena dobro. Uspjeli smo postići rezultate jednake onima u kontaktnoj nastavi,“ kaže nam načelnica Odjela Zagreb Milena Prošić.

Svako nas iskustvo obogaćuje

Od početaka je Središte usmjereno prema međunarodnoj obrambenoj suradnji. Razvilo je uspješnu suradnju s centrom George C. Marshall Center u Garmisch-Partenkirchenu i Saveznim uredom za jezike u Hürthu (SR Njemačka), Institutom za strane jezike Austrijske savezne vojske u Beču, Institutom za strane jezike Kopnene vojske Republike Italije u Perugi, Ujedinjenim Kraljevstvom projektom Peacekeeping English Project (2000. – 2006. godina), Republikom Francuskom, a sa Sjedinjenim Američkim Državama kroz program IMET i suradnju s  institutom Defense Language Institute (San Antonio, Teksas). Iz tih programa i suradnji stvorila se baza kvalitetnih profesora koji su međunarodno prepoznati te su sada predavači na međunarodnim seminarima za nastavnike koji predaju i testiraju strane jezike unutar vojnih institucija. ”Tijekom godina profesori su odlazili na međunarodne seminare i tečajeve tijekom kojih su stekli iskustva kojima su obogatili ne samo sebe nego su ih prenijeli i na ostale djelatnike Središta,“ naglašava ravnateljica Prpić Đurić.

Djelatnici Središta prepoznati su po visokoj stručnosti i kvaliteti poučavanja stranih jezika unutar obrambeno-sigurnosnog sektora na međunarodnoj razini. Tako Središte preuzima trogodišnje predsjedavanje Ureda za međunarodnu jezičnu koordinaciju (Bureau for International Language Coordination – BILC) 26. svibnja ove godine. BILC je savjetodavno tijelo NATO-a, a bavi se standardizacijom jezične izobrazbe i testiranja u oružanim snagama zemalja članica i partnerskih zemalja te organizira i održava konferencije, seminare, radionice i stručne posjete s ciljem promicanja i jačanja interoperabilnosti. Ravnateljica Prpić Đurić kaže: ”Najveća vrijednost Središta ljudi su koji rade ovdje i obavljaju svoje zadaće jer bez njihova entuzijazma i stručnosti ne bi mogli izvršiti svoje zadaće i biti prepoznati unutar međunarodne zajednice.“


Statistika:

U školskoj godini 2021/2022. intenzivne tečajeve pohađao je 231 polaznik tijekom 3 naraštaja. Tijekom 2021. godine u Središtu je strane jezike testiralo 4286 osoba. Testiranje engleskog jezika prema STANAG 6001 normi prošlo je oko 200 djelatnika u Zagrebu i Splitu. Broj testiranih i polaznika  nešto je manji u odnosu na druge godine zbog pandemije COVID-19. Najčešće se testiranja provode iz engleskog jezika, oko 95 % ispitanika, potom 3 % ispitanika testirano je iz njemačkog jezika, a po 1 % iz francuskog, talijanskog i ruskog jezika. Postotci koreliraju s podacima o zastupljenosti nastave prema jezicima. Tijekom školske godine na tečajevima ima desetak stranih polaznika, većinom iz zemalja bliže regije, ne računajući međunarodne tečajeve.


Primopredaja fonolaboratorija

Sredinom svibnja održana je svečana primopredaja fonolaboratorija u Središtu za strane jezike ”Katarina Zrinska“. Donacija fonolaboratorija Audio Active Language Laboratory System za učenje stranog jezika ostvarena je kroz suradnju Uprave za ljudske potencijale, Personalne uprave Glavnog stožera OSRH i Ureda za obrambenu suradnju pri američkom Veleposlanstvu SAD-a u Republici Hrvatskoj. Instaliranje fonolaboratorija osigurano je putem programa IMET (International Military Education and Training). 

Misija je Središta učiniti svoje polaznike interoperabilnim za komunikaciju u međunarodnom okruženju s naglaskom na engleski jezik. U Središtu se poučavaju engleski, njemački, francuski, talijanski te ruski jezik.

”Naglasak svakog tečaja stranog jezika jest unapređenje sposobnosti naših polaznika. Slušanjem započinje svaki naš razgovor, a ujedno je početak usvajanja svakog jezika počevši od materinskog jezika. Fonolaboratorij je zato od velikog značaja te smo vrlo zahvalni na pomoći pri dobivanju novog,“ kaže ravnateljica Središta mr. sc. Irena Prpić Đurić.

Tekst i foto  Martina Stanković