Svaki uspjeh rezultat je mukotrpnog rada  

Boksački klub “Petar Zrinski” djeluje na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”, a trenutačno broji između 40 i 60 članova. U njemu treniraju kadeti HVU-a, ali i djelatnici…

Boksačka sekcija na Hrvatskom vojnom učilištu pokrenuta je još 90-ih godina. Njezin je začetnik bila legenda Hrvatske vojske Damir Šimunić, koji je 2008. uz potporu sadašnjeg ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda te uspješnog boksačkog trenera i umirovljenog vojnika Ivice Zubčića osnovao i pokrenuo Boksački klub “Petar Zrinski”.

Klub se ponosi uspjesima vrhunskih boksača i boksačica, koje predvodi Sara Beram, prvakinja Hrvatske i reprezentativka u kategoriji do 57 kg. Ona je bila jedina hrvatska boksačica koja se kvalificirala na upravo završene Europske igre u Bjelorusiji, na koje otišla s trenerom Zubčićem.

Sari Beram cilj je kvalificirati se na Olimpijske igre u Tokiju iduće godine. Njezin trener ističe kako je to dugoročan projekt, a svaki je uspjeh rezultat mukotrpnog rada i planiranja. Uz Saru Beram, tu je i Željana Piteša, prvakinja Hrvatske u kategoriji do 51 kg, dok je Matej Žutić u juniorskoj konkurenciji osvojio broncu na Prvenstvu Zagreba i broncu na Prvenstvu Hrvatske.

Treninzi se održavaju na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”, svakodnevno tijekom cijele akademske godine. Boksački klub djeluje na još jednoj lokaciji, na Zagrebačkom velesajmu.

Ivica Zubčić trenira sve zainteresirane kadete s Učilišta, kao i djelatnike. Klub trenutačno broji između 40 i 60 članova, ali taj se broj često mijenja. Kroz boksačku sekciju prošlo je od 90-ih godina više od tisuću boksača rekreativaca. Predsjednik Kluba je umirovljeni bojnik Dražen Katić, a treba spomenuti i trenera Kristijana Kosa.

Zanimljivo je da je naš najuspješniji i proslavljeni boksač Željko Mavrović trenirao u Boksačkom klubu “Petar Zrinski”, što dovoljno govori o kvaliteti Kluba kao i o ljudima koji ga vode.

Razgovarali smo i s kadetima Hrvatske vojske Dinom Malnarom, Dominikom Kobalijem i Matejem Ilijevićem, koji uz akademske obveze na HVU-u slobodno vrijeme koriste kako bi trenirali pod vodstvom Ivice Zubčića.

Dino, Dominik i Matej opisali su i kako izgleda uobičajen dan na Učilištu, kako usklađuju obveze u Boksačkom klubu sa studijem te pozvali mlade da se odazovu na dragovoljno služenje vojnog roka jer će im to pomoći kako bi se izgradili u životu.

Ti se vrijedni kadeti natječu u boksačkoj ligi u kojoj redovito nastupaju te su ostvarili i zapaženije rezultate, a trener Zubčić kaže kako je cilj polako uvesti i nove kadete u sustav natjecanja, što je dugoročniji proces koji zahtijeva puno rada i treniranja.

 “Prije mečeva treniramo i do dva puta dnevno. Treninzi se sastoje uglavnom od zagrijavanja, što uključuje puno trčanja, a zatim i samog boksa, rada na tehnici,” kaže nam Dino, koji se natječe u dvjema kategorijama – srednjoj do 81 kg te poluteškoj do 85 kg.

Dodaje kako se stečene vještine provjeravaju i u borbama s boksačima iz drugih klubova.

“Stječemo iskustvo. Trenutačno imamo jednu do dvije borbe mjesečno, a nekad i dva meča u vikendu, nema pravila. Borbe traju tri runde, a svaka runda tri minute. Nemamo zaštitne kacige, rukavice su tvrđe nego za trening, ali čvrsti smo i naviknuti na to,” govori Dominik, dok Dino dodaje: “U amaterskom je boksu svaka krv koja se pojavi i ne može se zaustaviti automatski tehnički nokaut. Amaterski boks zbog toga je puno humaniji nego profesionalni.”

Na pitanje o ciljevima u boksu Dominik ističe: “Cilj je ostvariti dobar rezultat na Prvenstvu Hrvatske, ali glavni fokus ostaje na studiranju. To je ono zbog čega smo ovdje.”

 

Tekst i foto: Ivan Šurbek