Svemirski presretači

MOKV (Multi-Object Kill Vehicle) novi je korak SAD-a u razvoju protubalističke zaštite. Iako je zasad samo koncept, bude li uspješan, do 2030. omogućit će znatno veću ubojnu moć američkog protubalističkog štita

U kolovozu 2015. američka je Agencija za proturaketnu obranu (Missile Defense Agency – MDA) dodijelila zanimljive ugovore trolistu domaćih industrijskih divova, Boeingu, Lockheed Martinu i Raytheonu. Ugovori se odnose na izradu prototipa naprednog projektila za presretanje balističkih raketa koji može uništavati više ciljeva, odnosno bojnih glava i mamaca koje otpušta pojedina balistička raketa. Prototipom se želi provjeriti i sam koncept, a treba i demonstrirati korake za ublažavanje rizika i ključne funkcionalne aspekte.

Iako je EKV (Exoatmospheric Kill Vehicle) tek nedavno ušao u operativnu uporabu, Raytheon razvija još naprednije inačice lovca na balističke rakete pod oznakom Redesigned Kill Vehicle (RKV) (Ilustracija: Raytheon)

Može se reći da je posrijedi zrcalna protumjera protiv balističkih raketa s više bojnih glava, što pravih, što lažnih. Agencija je planirala razviti takvo sredstvo još 2004., no 2009. je odustala. Prednost je dana razvoju sposobnosti presretanja balističkih raketa u uzlaznoj putanji s naprijed postavljenim sustavima kao što je Aegis-BMD s raketama RIM-161 Standard Missile 3 (SM-3). Od 15. prosinca 2015. Agencija MDA revidira Raytheonov MOKV, a predmet revizije tehnički je opis MOKV-a i planovi idućih faza razvoja.

Način lansiranja
Pokretanjem rada na MOKV-u namjerava se nakon desetljeća odgode do 2030. osigurati nasljednik unitarnog projektila EKV (Exoatmospheric Kill Vehicle). MOKV će se lansirati s pomoću raketa kao što je sadašnji Ground-Based Interceptor (GBI) i svaki će se, prema Raytheonovim ilustracijama, sastojati od šest potprojektila. Svaki će potprojektil imati svoj napredni senzor i mogućnost upravljanja s pomoću potisnika te komunikacijsku opremu.
Spomenuti je GBI raketa od tri stupnja s krutim gorivom i trenutačno nosi EKV projektil koji je također Raytheonov proizvod. Zadaća je GBI-ja dovesti projektil na rub Zemljine atmosfere, tj. svemira, uz nadzvučnu brzinu, nakon čega EKV samostalno nastavlja lov na balističke rakete. EKV za otkrivanje i praćenje cilja koristi multispektralni senzor, a ugrađeni raketni motor koristi se samo za skretanje u svemiru. Nema bojnu glavu, nego cilj uništava samim sudaranjem koje se događa pri iznimno velikim brzinama što zahtijeva veliku preciznost.

Uspjeh nakon neuspjeha
Trenutačno se razvija treća generacija EKV-a. Prvi je prototip lansiran 1998. i odonda se program razvio kroz nekoliko inačica. Razvio se i kroz ukupno deset, uglavnom neuspješnih, pokusnih lansiranja. Međutim, dva uspješna leta 2013. i 2014. potvrdila su da sustav ipak funkcionira. Za nastavak programa ključno je bilo testiranje inačice Capability Enhancement II (CE-II) iz 2014. godine koje je stajalo 200 milijuna dolara i kad je demonstrirana sposobnost uspješnog razlikovanja mamaca i presretanja cilja koji je simulirao balističku raketu ispaljenu iz Sjeverne Koreje. Trenutačno se flota GBI-ja smještena na Aljasci modernizira tom inačicom EKV projektila.
Budući da originalne rakete nosači i EKV-i nisu bili pouzdani, KoV SAD-a odlučio je primijeniti “manje optimalnu doktrinu gađanja”, odnosno lansirati po nekoliko presretača na svaki pojedini cilj. Međutim, tako se smanjuje broj ciljeva koje cjelokupni sustav može presresti s obzirom na ograničen broj raspoloživih raketa. Tijekom 2017. planira se dosegnuti inventar od 44 projektila.

Još naprednija inačica
Trenutačno se razvija inačica pod oznakom CE-II Block 1 koja bi trebala utjeloviti niz poboljšanja nastalih na temelju dosadašnjeg iskustva s razvojem EKV-a. Prvi je ispitni let te inačice planiran tijekom 2016., a ako prođe uspješno, očekuje se da će godinu poslije početi operativno raspoređivanje, tj. postavljanje na deset novih GBI-ja planiranih za isporuku tijekom 2017. Nakon toga slijedi razvoj još naprednije inačice pod oznakom Redesigned Kill Vehicle (RKV, može se susresti i pod imenom EKV CE-III). One bi trebale uključiti dokazane sastavnice kako bi se sustav pojednostavnio i povećala mu se pouzdanost. RKV bi trebao imati i bolje sposobnosti zahvata i diskriminacije ciljeva te opciju komuniciranja tijekom leta sa sustavom za upravljanje vatrom. Početak razvoja tog projektila predviđen je za 2016. godinu, a MDA planira dodijeliti ugovor o proizvodnji do 2018. čime bi bio omogućen početak operativne upotrebe RKV-a tijekom 2020. godine.

Raytheonov znanstvenik proučava komponente EKV-a, presretačkog sustava koji je nakon duljeg vremena razvoja operativan i uvodi se u uporabu na protubalističkom postrojenju BMD na Aljasci (Foto: Raytheon)

Gledanje unaprijed
Razvoj MOKV-a, unatoč svim spomenutim naporima u razvoju unitarnog EKV-a, potaknut je kritikama u vezi s njegovom sposobnosti presretanja složenijih ciljeva te očekivanom evolucijom prijetnje. Misli se prije svega na mogućnost da eventualni protivnik razvije balističke rakete koje će imati višestruke bojne glave i mamce. To zapravo nije nova tehnologija jer su takve rakete razvijene još u hladnom ratu s tim da je sporazumima o ograničavanju nuklearnog naoružanja SALT I i II iz 1970-ih ograničen broj bojnih glava po jednoj raketi koji sigurno više nisu relevantni.
EKV (plus poslije MOKV) s GBI-jem čini svemirski dio protubalističke obrane SAD-a pod imenom Ground-Based Midcourse Defense (GMD). Osim od EKV-a i GBI-ja, sastoji se od sustava za upravljanje BMC3 (Battle management command, control and communications), lansirnih silosa te radara za rano upozoravanje u obliku UEWR (Upgraded early-warning radar), poznatih i pod imenom PAVE PAWS. Uključeni su i naprijed postavljeni radari koji rade u X-valnom području AN/TPY-2 i ploveći radar Sea-Based X-Band Radar (SBX-1). Gotovo sve te sastavnice dolaze iz Raytheona, osim GBI-ja koji proizvodi Orbital Sciences i BMC3 koji proizvodi Northrop Grumman.
Program protubalističke obrane u svojem je razvoju i provedbi doživio znatne izmjene koncepta, posebice dio koji se odnosi na Europu. Prvotni je plan bio da se GMD sustav sa silosima za GBI rakete postavi u Poljskoj, a radar u Češkoj, što je svojedobno bilo veliko i unutarnjepolitičko pitanje u tim zemljama. Na kraju je Obamina administracija 2009. odustala od postavljanja GBI-ja u Europi.

U istočnoj Europi
Novi je plan uključivao fazni razvoj protubalističke zaštite temeljen na kopnenoj inačici AEGIS sustava s raketama SM-3 postavljenim u Rumunjskoj i Poljskoj. Sustav u Rumunjskoj trebao je postati operativan 2015. što se 18. prosinca i dogodilo. Poljski je planiran za postavljanje 2018. godine. Dio programa usmjeren protiv prijetnji iz pravca Azije sastoji se od već spomenute baze “Fort Greely” na Aljasci i baze “Vandenberg” u Kaliforniji, dvaju radara AN/TPY-2 u Japanu te potencijalno plovećeg SSBX-1 radara. Sve je upotpunjeno AEGIS/SM-3 sustavima na brodovima Ratne mornarice SAD-a. Točnije, prema stanju iz 2014. nalaze se na pet krstarica klase Ticonderoga i 25 razarača Arleigh Burke. Na kraju, tu su kao zadnji sloj obrane sustavi koji presreću ciljeve u terminalnoj, silaznoj putanji, tj. Patriot i novi THAAD.
Jedan je od predviđenih elemenata protubalističke zaštite trebao biti i Precision Tracking Space System (PTSS) koji je s pomoću u orbiti postavljenih senzora trebao omogućiti neprekidno praćenje ciljeva tijekom leta. Trebao se sastojati od konstelacije satelita s infracrvenim senzorima. Razvoj sustava prekinut je nakon što za njega u fiskalnoj 2014. nisu osigurana sredstva zbog sveopćeg rezanja troškova obrane prouzročenog sekvestracijom.

Projektil MKVO (Multi Object Kill Vehicle) odnedavno opet ima priliku za razvoj. Trebao bi profunkcionirati do 2030. te imati mogućnost istodobnog uništenja više protivničkih raketa (Ilustracija: Raytheon)

Skupa obrana
SAD već ima dva pokusna satelita tvrtke Northrop Grumman raspoređena 2009. u niskoj Zemljinoj orbiti pod imenom Space Tracking and Surveillance System (STSS). Pokazali su da mogu puno ranije otkrivati i pratiti prijetnje nego što to mogu radari na Zemlji. STSS sateliti trebali su služiti samo dvije godine, ali kako su se pokazali dobrima i kako je moguće relativno jednostavno produljiti njihov životni vijek, odlučeno je koristiti ih do daljnjeg iako zbog niske orbite nisu u optimalnom položaju. Osim njih, u geostacionarnoj orbiti postoji još nekoliko satelita sa zadaćom otkrivanja lansiranja balističkih raketa. S pomoću podataka prikupljenih u početnoj fazi leta rakete može se izračunati putanja i točka njezina udara.
Jasno je da ukupan sustav protubalističke obrane nema primjeren kapacitet dođe li do hladnoratovskog armagedona, tj. masovne razmjene raketa s nuklearnim bojnim glavama. Kako je razvoj napadačkih sposobnosti u tom slučaju tehnološki i financijski puno manje zahtjevan nego razvoj obrane, pitanje je je li tempo razvoja GMD-a dovoljno brz. Primjerice, planira se uvođenje MOKV-a tek za 2030. kako bi se suprotstavilo prijetnji na tehnološkoj razini 70-tih godina prošlog stoljeća. S druge strane, zasigurno i samo postojanje protubalističke obrane povećava djelotvornost odvraćanja te otvara širi strateški manevarski prostor Sjedinjenim Državama pa sustav možda ima veću vrijednost u silosima nego u zraku.

Vedran SLAVER