Svi zajedno u borbi protiv koronavirusa

Pripadnici Hrvatske vojske stavili su se na raspolaganje hrvatskom narodu tijekom pandemije koronavirusa – ispred Kliničke bolnice Dubrava u samo dva dana podignuli su samoodrživi ekspedicijski kamp namijenjen prihvatu pacijenata oboljelih od koronavirusa, a u potpori Stožeru civilne zaštite vojska je spremna dodatno se angažirati

U vrijeme kad se cijeli svijet bori protiv pandemije koronavirusa, a broj zaraženih povećava iz sata u sat, Hrvatska vojska još je jednom stavila svoje sposobnosti i resurse na raspolaganje hrvatskom narodu.

Naime, pripadnici Hrvatske vojske u samo dva dana ispred zagrebačke Kliničke bolnice Dubrava podignuli su ekspedicijski kamp s 270 kreveta za prihvat pacijenata oboljelih od koronavirusa. Odluku da Hrvatska vojska kao dio sustava domovinske sigurnosti pruži pomoć Ministarstvu zdravstva osiguranjem dodatnih prostornih kapaciteta za zbrinjavanje pacijenata podizanjem samoodrživog ekspedicijskog kampa i šatora tipa Alaska u sklopu primarnog intenzivističkog centra donijela je Vlada Republike Hrvatske, a odluka je donesena u skladu s potrebama provedbe mjera zaštite građana Republike Hrvatske tijekom epidemije širenja koronavirusa.

Premda je za podizanje ovakvog kampa, prema riječima zapovjednika Zapovjedništva za potporu general-bojnika Mladena Fuzula, inače potrebno pet do sedam dana, pripadnici Hrvatske vojske to su uspjeli učiniti za samo dva dana.

Radi se o samoodrživom kampu s 15 šatora koji služi za smještaj postrojbe veličine oko 300 vojnika, primarno u inicijalnoj fazi ratnih, ali i mirnodopskih operacija u ekstremnim uvjetima. No, namijenjen je i za civilnu uporabu u slučaju humanitarnih katastrofa.

Funkcija kampa

“Kamp je inače samoodrživ, ali u dogovoru s Ministarstvom zdravstva odlučili smo da ćemo za sada razviti samo smještajne jedinice. U ovoj fazi smještajna jedinica ima kapacitet za više od 200 ljudi,” objasnio je general Fuzul.

Nakon što je kamp postavljen, obišli su ga i predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević te ministar zdravstva Vili Beroš, a načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj i zapovjednik ZzP-a general-bojnik Mladen Fuzul predstavili su funkciju i namjenu ekspedicijskog kampa i šatora u borbi protiv koronavirusa.

Predsjednik Vlade Plenković zahvalio je pripadnicima Hrvatske vojske i ministru Krstičeviću na brzoj i učinkovitoj reakciji i uspostavljanju kampa te ministru zdravstva Berošu i ravnatelju KB-a Dubrava prof. dr. sc. Srećku Marušiću i suradnicima na uspješnoj koordinaciji.

“Mi upravljamo krizom, ne upravlja ona nama,” napomenuo je premijer Plenković.

Ministar Krstičević bio je iznimno zadovoljan brzinom kojom je kamp podignut te pritom poručio: “Moramo pokazati brzinu i zajedništvo.”

Ministar Beroš objasnio je kako će se kapaciteti KB-a Dubrava početi puniti kad Klinika za infektivne bolesti više ne bude mogla zbrinjavati nove bolesnike, no istaknuo je kako se nada da situacija neće eskalirati toliko da će se morati iskoristiti svi raspoloživi kapaciteti.

U pratnji ministra Krstičevića i admirala Hranja kamp za prihvat pacijenata oboljelih od koronavirusa 21. ožujka obišao je i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović.

Pomoć od početka

“Došao sam se osobno uvjeriti u nešto što i znam, da je vojska spremna izvršiti nešto u vrlo kratkom roku. Zadatak je postavljen, izvršen, i nadam se da neće biti prave potrebe za korištenje ovih kapaciteta,” rekao je predsjednik Milanović te dodao kako je u borbi protiv ove bolesti ključno da svi preuzmu odgovornost i ponašaju se kao da su zaraženi, iako zapravo nisu. Vrhovni zapovjednik pohvalio je rad i zahvalio svim pripadnicima Hrvatske vojske te sestrama, liječnicama, liječnicima i medicinskom osoblju te izrazio nadu da će ovo sve skupa biti jedna kvalitetna vojna vježba pripravnosti.

Ministar Krstičević ispred KB-a Dubrava još je jednom istaknuo kako se Hrvatska vojska uključila kao pomoć našem narodu u nevolji od samih početaka krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

“Naložio sam da se naprave i dodatni planovi angažmana Hrvatske vojske u potpori Stožeru civilne zaštite. Situacija je složena i traži odgovornost svih nas. Ovo je trka, ne na 100 metara, ovo je maraton i u tom dijelu svi skupa moramo biti odgovorni. Hrvatska vojska ima velike sposobnosti i resurse, i mi to moramo dati našoj zajednici. Siguran sam da hrvatski narod ima puno povjerenje i u zdravstveni sustav i u Hrvatsku vojsku, i da ćemo zajedno učiniti sve kako bismo se što bolje nosili s ovom situacijom,” rekao je ministar Krstičević te dodao kako Hrvatska vojska ima jako puno logističkih kapaciteta i više od 100 medicinskih timova koji su spremni uključiti se kad god se to od Hrvatske vojske zatraži.

Ekspedicijski kamp obišao je i vojni ordinarij mons. Jure Bogdan u pratnji generalnog vikara Vojnog ordinarijata u RH don Marka Mede. Ministar Krstičević zahvalio je biskupu Bogdanu na posjetu i obilasku te posebno na brizi i skrbi koju uvijek, pa tako i u ovo vrijeme izazova, pokazuje za hrvatske vojnike.

Nakon što su ekspedicijski kamp podignuli u rekordnom roku, pripadnici Hrvatske vojske izgradili su i natkriveni prostor, tzv. komunikacijski tunel, koji će izravno povezivati KB Dubrava sa svim šatorima unutar kampa. Tunel dug 350 metara izgradili su pripadnici ZzP-a zajedno s pripadnicima inženjerije.

Pripadnik Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu natporučnik Vedran Jemrić objasnio je detalje izgradnje komunikacijskog tunela: “Komunikacijski tuneli povezivali bi ulaz do bolnice dok će i šatori tipa Alaska biti povezani, odnosno bit će uspostavljena komunikacija između svih šatora kako bi se pacijenti unutar kampa mogli voditi kroz natkriveni prostor. Inače, za ovu je zadaću u normalnim uvjetima potrebno deset dana.”

Povratak 11. HRVCON-a

Pandemija koronavirusa utjecala je i na povratak pripadnika 11. hrvatskog kontingenta, koji su sudjelovali u misiji potpore miru Odlučna potpora u Afganistanu. Naime, pripadnici 11. HRVCON-a bili su zadržani u Afganistanu dulje od predviđenog vremena zbog nemogućnosti transporta savezničkim kapacitetima pa je na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 26. ožujka usvojena Odluka o transportu hrvatskih vojnika zrakoplovom Croatia Airlinesa.

“Naša je odgovornost svakog hrvatskog vojnika vratiti njihovim obiteljima! Oni su odradili svoju dužnost te ih ovim putem pohvaljujem i zahvaljujem jer su šest mjeseci pridonosili miru i stabilnosti u Afganistanu, promovirali su našu zemlju kao pouzdanog saveznika, a sad je na nama ovaj zadnji korak. Taj korak napravit ćemo kao država, koristeći se svim raspoloživim sastavnicama i resursima sustava domovinske sigurnosti,” rekao je ministar Krstičević te poručio kako je sigurnost svakog hrvatskog vojnika apsolutan prioritet. Osim za hrvatske vojnike, osiguran je i transport saveznika i partnera iz Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Zrakoplov Croatia Airlinesa poletio je 27. ožujka u ranim jutarnjim satima iz Zagreba po 140 pripadnika 11. hrvatskog kontingenta kako bi ih vratio u domovinu. Istog dana u večernjim satima avion s pripadnicima kontingenta sletio je u zagrebačku zračnu luku.

Pripremila Martina Butorac, Foto Tomislav Brandt, Josip Kopi, Mladen Čobanović, Goran Resovac