Besposadni zrakoplovni sustav u borbi protiv požara

Besposadne letjelice u protupožarnoj sezoni služe za nadzor požarom ugroženih područja, rano otkrivanje požara, praćenje stanja na požarištu, kao i za procjenu štete na opožarenim područjima

Na lokaciji u šibenskom zaleđu predstavljena je krajem srpnja uporaba besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS) Orbiter 3 u protupožarnom izviđanju.

Orbiter 3B novo je sredstvo Hrvatske vojske u sustavu domovinske sigurnosti, a služi za potrebe Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede RH.

Tijekom lansiranja besposadne letjelice zapovjednik Obavještajne pukovnije Glavnog stožera Oružanih snaga RH pukovnik Zvonimir Rogić objasnio je kako je riječ o sustavu koji ima brojne civilne i vojne mogućnosti korištenja unutar sustava domovinske sigurnosti.

“Sustav se može koristiti u ranom otkrivanju požara uz mogućnost uočavanja detalja s velikih udaljenosti, u nadzoru plovnih i cestovnih putova, a učinkovit je i u potpori tijekom kriznih situacija i nadzora državne granice,” istaknuo je pukovnik Rogić.

Na prezentaciji je prikazana uloga besposadne letjelice u protupožarnoj sezoni, gdje se koristi za nadzor požarom ugroženih područja, rano otkrivanje požara, praćenje stanja na požarištu, kao i za procjenu štete na opožarenim područjima. Sustav je i moćno oruđe u lovu na piromane, što smo mogli vidjeti na prezentaciji.

“Simulirali smo identifikaciju piromana te kroz pretpoletni pregled i samo lansiranje i slijetanje prikazali koji uvjeti trebaju biti ispunjeni za let,” objasnio je zamjenik zapovjednika Središta za besposadne zrakoplovne sustave Obavještajne pukovnije GS OSRH satnik Božo Kriletić.

Dodao je kako je riječ o sustavu iznimnih sposobnosti te kako je uz integrirani dnevno-noćni senzor moguće izvršavanje zadaća u svim uvjetima te identifikacija piromana i do pet kilometara udaljenosti.

Od početka protupožarne sezone (17. lipnja) zaključno sa 17. srpnja 2019. u 8:00, tim besposadnih zrakoplovnih sustava bio je angažiran 11 puta, pri čemu je ostvareno oko šest sati naleta.

Ministarstvo poljoprivrede provelo je postupak javne nabave besposadnog zrakoplovnog sustava za potrebe nadzora i kontrole ribolova te je s izraelskom tvrtkom Aeronautics potpisalo Ugovor o nabavi sustava Orbiter 3, koji se financira iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, pri čemu EU pokriva 70 posto troška investicije.

Primarni je cilj sustava Orbiter 3 provedba zadaća nadzora i kontrole ribolova za potrebe Ministarstva poljoprivrede u omjeru uporabe 60 posto, a Hrvatska vojska koristi ga u omjeru 40 posto i to za potporu civilnim institucijama, zaštitu i spašavanje na moru, zaštitu od požara i sl.

Orbiter 3B sastoji se od lansirne rampe, šest besposadnih letjelica te kompletne popratne logistike. Domet je 150 kilometara, a u zraku može biti šest sati.

Doris Ravlić

Foto: Mladen Čobanović