Pripadnici Hrvatske vojske na vježbi Combined Resolve u Njemačkoj

Combined Resolve vježba je američkih snaga u Europi, koja se dva puta godišnje održava u jugoistočnoj Njemačkoj, a u njoj sudjeluje više od 5000 vojnika iz 21 zemlje. U vježbi sudjeluje 65 pripadnika Hrvatske vojske i 16 tenkova M-84 iz tenkovske bojne Kune Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske…

Combined Resolve međunarodna je vježba američkih snaga u Europi, koja se dva puta godišnje održava u jugoistočnoj Njemačkoj, a uz američke snage uključuje oružane snage njihovih saveznika i partnera. U vježbi sudjeluje više od 5000 vojnika iz 21 zemlje. Uz pripadnike Hrvatske vojske i Sjedinjenih Država u vježbi sudjeluju i oružane snage Armenije, BiH, Bugarske, Danske, Finske, Gruzije, Grčke, Kosova, Italije, Latvije, Litve, Moldavije, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva.

Cilj je vježbe izgradnja spremnosti, interoperabilnosti i promicanje regionalne stabilnosti između savezničkih i partnerskih zemalja. Vježba se održava u dvjema uzastopnim fazama od 1. do 27. kolovoza, a 15. kolovoza počeo je glavni obučni događaj vježbe.

Na vježbu je 5. kolovoza iz Hrvatske upućeno 65 pripadnika Hrvatske vojske i 16 tenkova M- 84 iz tenkovske bojne Kune Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske koji se ondje nalaze u ulozi suprotne strane (OPFOR).

Na vojnom poligonu Hohenfels u Saveznoj Republici Njemačkoj 19. kolovoza održan je Dan uvaženih gostiju vježbe Combined Resolve XII kojem su nazočili brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade i prvi dočasnik GOMBR-a časnički namjesnik Dražen Horvat. General Validžić obišao je hrvatsku sastavnicu vježbe te im čestitao na zadaćama koje su do tada uspješno odradili.

OJI

Foto: Ivan Anić