Hrvatska vojska u borbi protiv širenja koronavirusa

U skladu s preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, u Hrvatskoj vojsci poduzete su mjere u cilju smanjivanja rizika od zaraze koronavirusom. Sva zapovjedništva Hrvatske vojske u stalnom su kontaktu sa županijskim stožerima civilne zaštite i zdravstvenom strukom te se situacija kontinuirano prati…

Epidemija koronavirusa nastavlja se širiti Europom i svijetom, a države se protiv nje bore novim mjerama, poput ograničenja kretanja, zabrane javnih okupljanja, otkazivanja nastave i događanja, jake aktivacije zdravstvenog sustava… Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju, što znači da se bolest, na koju ljudi nemaju imunitet, širi svijetom izvan očekivanja. Na cijelom je državnom sektoru, a jednako tako i na Oružanim snagama Republike Hrvatske, odgovornost djelovanja u cilju sprečavanja širenja zaraze…

Temeljem Odluke potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, a u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, u Hrvatskoj vojsci poduzete su mjere u cilju smanjivanja rizika od zaraze koronavirusom. Sva zapovjedništva Hrvatske vojske u stalnom su kontaktu sa županijskim stožerima civilne zaštite i zdravstvenom strukom te se situacija kontinuirano prati.

Sigurnost i zdravlje pripadnika Hrvatske vojske apsolutni su prioritet te su sve njihove aktivnosti svedene na manju mjeru, koja će osiguravati održavanje spremnosti te omogućiti provedbu neodgodivih zadaća. U skladu s tim otkazana su sudjelovanja pripadnika Hrvatske vojske na međunarodnim aktivnostima – konferencijama, vojnim vježbama i tečajevima, odgođeno je provođenje vojnih vježbi te su aktivnosti u zemlji svedene na manju mjeru.

Obveza praćenja širenja virusa nije samo zadaća zdravstvenih djelatnika nego i svih zapovjednika i pripadnika Hrvatske vojske. Kako bi što efikasnije pratili razvoj situacije, oformljeni su mobilni timovi, planirani kao pomoć zapovjednicima i svim pripadnicima OSRH u tumačenju aktivnosti na razini Republike Hrvatske, te nadzoru stanja u vojarnama i postrojbama kako bi se na vrijeme reagiralo i preporučilo provedbu žurnih i stalnih higijenskih mjera u cilju prekida lanca prijenosa uzročnika.

Uspostavljeni timovi podijeljeni su prema područjima djelovanja. Tim Hrvatske kopnene vojske zadužen je za područje istočne Hrvatske, tim Zapovjedništva za potporu zadužen je za središnju Hrvatsku, a tim Hrvatske ratne mornarice obuhvaća područje južne Hrvatske.

Zadaća timova jest obilaziti teren i provoditi zdravstveno prosvjećivanje u postrojbama kako bi se svi znali odgovorno ponašati, a svaki pojedinac na vrijeme mogao prepoznati znakove bolesti prije no što se njom zarazi veći broj pripadnika. “Zadatak timova nije samo sjediti i čekati poziv iz postrojbe nego poći među pripadnike i u dogovoru sa zapovjednicima održati kraća predavanja o bolesti i preventivnim mjerama te biti spremni odgovoriti na pitanja. Pritom mogu koristiti raspoložive materijale Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite, kao i one dostavljene vojnom stručnom uspravnicom,” objašnjava brigadir Mario Gjurić iz Ureda savjetnika načelnika Glavnog stožera za zdravstvo.

“Situacija je pod kontrolom i provodimo sve mjere, počevši od mjera dezinfekcije koje su podignute na višu razinu, a u stalnom smo kontaktu i s epidemiolozima,” ističe članica tima Hrvatske ratne mornarice pukovnica Antonia Nenadić. Napomenula je kako se redovito prati i stanje pripadnika koji su u samoizolaciji.

“Organizacija je na vrlo visokoj razini. Što se tiče opreme, imamo dostatan broj maskica i dezinficijensa. Na raspolaganju smo za pomoć i upite,” rekla je bojnica Lidija Melovnik, liječnica u vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia”. Dodala je kako se svi pridržavaju zadanih uputa izvještavajući prema vojnoj uspravnici.

Zdravstveni djelatnici Hrvatske vojske zajedno pozivaju na oprez i redovitu higijenu te se slažu kako je, uz pridržavanje preporučenih mjera, na svima nama odgovornost za brigu o sebi, ali i o drugima.

Tekst Doris Ravlić, Foto Mladen Čobanović