Swift Response 19 – promocija sigurnosti i jačanje partnerstva

Vježba zračno-desantnih postrojbi zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske provodi se u vojarnama “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku i “Josip Jović” u Udbini te na vojnim poligonima “Eugen Kvaternik” u Slunju i “Crvena zemlja” kod Knina

Na teritoriju Republike Hrvatske, Bugarske i Rumunjske provodi se tijekom lipnja međunarodna vojna vježba Swift Response 19. Riječ je o vježbi zračno-desantnih postrojbi savezničkih zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske, u kojoj Hrvatska vojska sudjeluje s ojačanom mehaniziranom satnijom Hrvatske kopnene vojske opremljenom borbenim oklopnim vozilima Patria u ulozi snaga suprotne strane (Opposing force – OPFOR) te pruža potporu zemlje domaćina (Host Nation Support – HNS).

Vježbu Zapovjedništva američke vojske za Europu (U.S. Army Europe – USAEUR) vode Globalne snage za odgovor SAD-a (U.S. Global Response Force – GRF), u čijem je sastavu osam članica NATO-a: Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD. Cilj vježbe Swift Response 19, koja se provodi do 29. lipnja, promicanje je stabilnosti i sigurnosti na jugoistoku Europe, jačanje partnerstva te razvoj interoperabilnosti savezničkih zemalja. U Republici Hrvatskoj vježba se provodi u vojarnama “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku i “Josip Jović” u Udbini te na vojnim poligonima “Eugen Kvaternik” u Slunju i “Crvena zemlja” kod Knina.

Početak vježbe obilježio je dolazak helikoptera ratnih zrakoplovstava Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske 10. lipnja u vojarnu u Zemuniku.

Britanske zračne snage onamo su stigle helikopterima CH-17 Chinook, AH-64 Apache i AW-159 Wildcat, a francuske helikopterima NH 90 Caiman te EC-665 Tiger. U 93. zrakoplovnoj bazi u Zemuniku uspostavljena je povodom provedbe vježbe Privremena baza (Intermediate Staging Base), u kojoj su smješteni padobranci, vojni helikopteri i vozila savezničkih snaga koja će se koristiti na vježbi.

Stručni timovi Hrvatske vojske angažirani u pripremi i provedbi vježbe Swift Response u vojarni u Zemuniku uspješno su organizirali i proveli združeni prihvat ljudstva, vozila i helikopterskih snaga britanskog i francuskog zrakoplovstva.

Jedan od hrvatskih časnika koji sudjeluje na vježbi pilot bojnik Vlado Pavlinec istaknuo je kako se posebna pažnja posvećuje sigurnosnim aspektima, a usto se provode i redovite letačke aktivnosti eskadrila u bazi u Zemuniku.

“Cijeli proces prihvata odvijao se u koordinaciji hrvatskih timova i predstavnika savezničkih zemalja, čime Republika Hrvatska potvrđuje sposobnost pružanja potpore savezničkim snagama kao zemlja domaćin (HNS). Hrvatska vojska tako demonstrira mogućnosti i spremnost združenog prihvata od ulaska na teritorij RH, organizacije smještajnih kapaciteta za boravak, kao i nastavak strateškog kretanja i integracije snaga na mjestima provedbe vježbe,” istaknuo je bojnik Pavlinec.

Predstavnik britanskih zračnih snaga pukovnik Jeremy Robinson zahvalio je Hrvatskoj vojsci na odličnoj suradnji i pruženoj potpori u prihvatu snaga. “Na vježbi sudjeluje 25 nacija i mi stojimo rame uz rame sa svim sudionicima kako bismo uvježbanošću i zajedničkim radom pridonijeli osiguranju mira i stabilnosti u ovom dijelu Europe. Radujem se nastavku suradnje s Hrvatskom vojskom i novim zajedničkim uvježbavanjima,” poručio je pukovnik Robinson. Nakon uspješno provedenog združenog prihvata i uspostave Privremene baze savezničkih snaga u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, drugi, ujedno i glavni dio vježbe, odnosno zračno desantiranje snaga na prostor vojarne “Josip Jović” na Udbini, počeo je 18. lipnja u večernjim satima.

Na području Udbine tijekom noći iskočilo je više od 600 padobranaca. Za desantiranje padobranaca koristili su se transportni avioni C-130 Hercules, C-160 Transall i CN 235 Casa te helikopteri CH-17 Chinook. Istodobno su se odvijale i druge letačke aktivnosti sukladno scenariju vježbe i u koordinaciji hrvatskih timova i savezničkih snaga. “U ovoj fazi vježbe riječ je o zračnom ubacivanju većeg broja savezničkih padobranaca kroz uspostavljeni zračni most prema Udbini, nakon čega dolazi do integracije snaga, čime se i težište vježbe prenosi na područje vojarne na Udbini. Pred svima nama velik je izazov, u kojem se naglasak stavlja ponajprije na puno poštivanje standarda i procedura u operaciji desantiranja snaga te dobru koordinaciju letačkih aktivnosti savezničkih snaga s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe,” iznio je bojnik Pavlinec, jedan od koordinatora u pripremi i provedbi vježbe.

Marinko Karačić, OJI

Foto: Tomislav Brandt, Marinko Karačić, Vinko Jovanovac


brigadir Ivica Matanović

Vježba Swift Response 19 značajna je ne samo za snage Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske, koje u njoj izravno sudjeluju, nego i za Hrvatsku vojsku. Tako kompleksnu vježbu Hrvatska vojska nije imala priliku organizirati i planirati, posebno kad je riječ o padobranskom i helikopterskom desantu na području Udbine, Slunja i Crvene zemlje, stoga će joj to iskustvo biti iznimno važno. Osim što zajedno s našim partnerima sudjelujemo u organizaciji i provedbi vježbe, imamo i igrajuće snage. Kad je riječ o sudjelovanju naših vojnika na međunarodnim vježbama Immediate Response 19, Astral Knight 19 te Swift Response 19, motiviranost im je velika. Pokazali su veliku želju i volju za rad neovisno o vremenskim uvjetima i tome izvršavaju li se zadaće danju ili noću. Naši vojnici na vježbi imaju i ulogu suprotne strane (Opposing force – OPFOR), koja nam omogućava i realiziranje naših obučnih ciljeva. Naime, uvježbavat ćemo brzi manevar i prebacivanje snaga s jednog vježbališta na drugo i potom na treće. Osim toga, uvježbavat ćemo i interoperabilnost te kompatibilnost sa snagama koje sudjeluju na vježbi.

Britanski časnik zapovjednik 4. padobranske pukovnije pukovnik Andrew Wareing istaknuo je dobru suradnju s Hrvatskom vojskom, koja sudionicima pruža svu potrebnu pomoć, posebno u situacijama kad se mijenja plan vježbe. “Budući da je riječ o kompleksnoj vježbi, njezina je provedba velik izazov. Bio bi izazov provesti je u Ujedinjenom Kraljevstvu, a poseban je izazov provesti je u Hrvatskoj. Unatoč tomu, protječe bez problema, čemu uvelike pridonose naši partneri iz Hrvatske. Teren na kojem se provodi iznimno je zahtjevan, a britanskim je vojnicima izazov i vrućina,” rekao je pukovnik Wareing te istaknuo kako se posebno veseli idućoj fazi vježbe, odnosno zračnom desantiranju i zauzimanju uzletišta na prostoru vojarne “Josip Jović” u Udbini.

 

Domagoj VLAHOVIĆ