Tečaj Europske obrambene agencije

Pred Hrvatskom kao budućom predsjedateljicom Vijeća EU-a veliki su izazovi. Šestomjesečno predsjedanje zahtijeva najviši stupanj pripremljenosti državne uprave, a jačanje suradnje na području zajedničke sigurnosne i obrambene politike jedan je od prioriteta HR PRES 2020      

U Zagrebu je u od 18. do 22. studenog u suradnji s Europskom obrambenom agencijom i austrijskim Ministarstvom obrane, a u organizaciji Sektora za naoružanje i opremu Uprave za materijalne resurse MORH-a održan Tečaj Europske obrambene agencije.

Aktivnost je održana u svrhu pružanja potpore članicama EU-a u poboljšanju njihovih obrambenih sposobnosti, suradnjom kroz obrazovanje na razini EU-a u području zajedničke sigurnosne i obrambene politike Unije. Djelujući kao pokretač ministarstava obrane spremnih sudjelovati u projektima za zajedničku sposobnost, postala je “središte” europske obrambene suradnje.

U kontekstu Zajedničke vanjske i sigurnosne politike cilj je razvijati i promicati razumijevanje zajedničke sigurnosne i obrambene politike među civilnim i vojnim osobljem, kao i razumijevanje izazova koji su prisutni na razini EU-a kroz aktivnosti obuke, dobre prakse u vezi s različitim pitanjima zajedničke sigurnosne i obrambene politike te nadopunjavati nacionalne napore u području osposobljavanja i obrazovanja.    

Uz predstavnike članica EU-a sudjelovali su i predavači – stručnjaci za različita područja iz institucija kao što je Europska obrambena agencija, Međunarodna organizacija za upravljanje kooperativnim programima obrambene opreme, Ured za obrambenu suradnju Veleposlanstva SAD-a, NATO-ova agencija za podršku i opremanje i dr.   

Hrvatska strana predstavila je Instrumente za razvoj obrambene industrije Republike Hrvatske i EU-a, hrvatske operativne zadaće i ciljeve u okviru Europskog okvira za razvoj obrambenih sposobnosti, kao i naučene lekcije – hrvatski obrambeni i “dual-use” projekti podržani instrumentima EU-a. Hrvatsko iskustvo u korištenju Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova za obranu i sigurnost, kao i suradnja s krajnjim korisnicima na razvoju novih sposobnosti, korištenje raspoloživih komercijalnih sredstava za razvoj opreme dvojne namjene, usmjerenost na istraživanje i razvoj obrambene industrije u stvaranju novih vrijednosti za krajnje korisnike te uloga Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije u potpori hrvatskim tvrtkama za obranu i sigurnost.

Hrvatska su prioritetna područja i teme u pripremi Europski program industrijskog razvoja obrane i Europski obrambeni fond, a predstavljeni su i prioriteti RH PRES 2020 u području obrane.      

Pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse Roman Mikulić istaknuo je da sudjelovanje Ministarstva obrane Republike Hrvatske u takvim aktivnostima EU-a pridonosi promicanju razumijevanja zajedničke sigurnosne i obrambene politike.

Pred Hrvatskom kao budućom predsjedateljicom Vijeća EU-a veliki su izazovi. Šestomjesečno predsjedanje zahtijeva najviši stupanj pripremljenosti državne uprave, a jačanje suradnje na području Zajedničke sigurnosne i obrambene politike jedan je od prioriteta HR PRES 2020.  

Sandra Činić

Foto: Marija Sever