Tigar 19 – vježba obrambenih operacija

Pripadnici bojne Tigrovi na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik“ na Slunju proveli su vježbu Tigar 19 čiji je cilj ocijeniti uvježbanost i osposobljenost pripadnika 2. mehanizirane satnije u provedbi obrambenih operacija, a sama vježba dio je završnih priprema 1. mb Tigrovi za ulazak u standby fazu NRI (NATO Readiness Initiative) koja počinje 1. siječnja 2020.

”Započinjemo s vježbom Tigar 19. Krećemo!“, govori na vezu zapovjednik 2. satnije 1. mehanizirane bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade natporučnik Branimir Jašarević, a kolona Patrija počinje se kretati prema borbenim položajima na kojem ih tijekom dana očekuje napad protivnika. Ekipa Hrvatskog vojnika nalazi se u zapovjednoj Patriji, a na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik“ na Slunju u tijeku je završni dio vojne vježbe Tigar 19.

Pripadnici Tigrova na slunjskom su poligonu već dva tjedna, a odlasku na teren prethodile su pripreme u njihovoj matičnoj vojarni ”Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji. Ondje su uvježbavali taktike, tehnike i procedure koje podupiru zadaću obrane i protunapada, a potom su se ”preselili“ na vojni poligon gdje su sve naučeno provodili i na terenu.

Cilj vježbe je, pojašnjava nam zapovjednik Tigrova bojnik Krešimir Kršinić, ocijeniti uvježbanost i osposobljenost pripadnika 2. mehanizirane satnije u provedbi taktika, tehnika i procedura u obrambenim operacijama, a sama vježba dio je završnih priprema 1. mb Tigrovi za ulazak u standby fazu NRI (NATO Readiness Initiative ) koja počinje 1. siječnja 2020.

”Sam scenarij je hipotetski i bazira se na obrani teritorija od zamišljenog protivnika, a čiju su ulogu za potrebe ove vježbe odlično odradili kolege iz 2. mb Pume GOMBR-a koji su se pokazali kao žestok protivnik,” kaže bojnik Kršinić. Ocjenjivanje vježbe provodili su pripadnici Središta za borbenu obuku koristeći sustav MILES zahvaljujući kojem se moglo točno pratiti stanje na terenu i to u realnim uvjetima. Svi su sudionici vježbe bili opremljeni uređajima koji su se također nalazili i u Patrijama pa se u svakom trenutku moglo znati koja strana trpi gubitke.

”Prvi dan vježbe započeli smo zauzimanjem  taktičkog očekujućeg područja, a to je zadnje sigurno područje prije ulaska u područje operacije. Drugi dan planirano je zauzimanje temeljnih borbenih područja, a treći dan, sukladno obavještajnim podacima koje primamo, očekuje se napad crvenih snaga na naše područje. U vježbi sudjeluju tri mehanizirana voda i vod za potporu koji ima minobacače i protuoklop,” navodi natporučnik Jašarević. Pojašnjava nam i kako će se točno odvijati situacija na terenu.

”Krećemo se jednom određenom rutom koje su sve šifrirane, kao i svi naši razgovori. Svi pripadnici imaju tzv. codebook i svaki put kad pomičemo snage, vodimo se prema tom codebooku. Tijekom prolaska kroz rutu, u jednom trenutku podijelit ćemo se na dva elementa. Jedni zauzimaju temeljne paljbene položaje, a mi nastavljamo prema području operacije,” govori zapovjednik 2. satnije. Kako se situacija ne terenu mijenjala, tako su i plave snage mijenjale svoje položaje. No, treba napomenuti kako su vremenski uvjeti na Slunju bili iznimno zahtjevni.

”Nije nam problem ni magla, niti hladnoća, ali kiša… Prati nas već gotovo dva tjedna i teren je jako zahtjevan,” kaže natporučnik Jašarević. Svakom tko je barem jednom bio na slunjskom poligonu nakon obilnih kiša, jasno je o čemu govori. Slunjsko blato znatno je otežavalo kretanje pripadnika, ali i Patrija koje su se teško probijale s jednog položaja na drugi. Međutim, ističe zapovjednik Tigrova, postrojba je to prihvatila kao dodatni izazov.

”Ipak se mi pripremamo za život i rad te djelovanje u svim terenskim uvjetima, od ekstremno hladnih do ekstremno vrućih,” kaže bojnik Kršinić. Dodaje kako su uz pripadnike 2. mehanizirane bojne kao sekundarna obična skupina na vježbi sudjelovali i ostali elementi bojne Tigrovi kao što su Zapovjedništvo bojne, logistika, izvidnici, protuoklopnjaci te Satnija za vatrenu potporu sa svojim minobacačima 120 mm. Oni su paralelno provodili uvježbavanja svojih tehnika, taktika i procedura te su bili potpora mehaniziranoj satniji u provedbi taktičkih aktivnosti sa svojim dodatnim sposobnostima kao što su npr. pružanje vatrene potpore ili izviđanje rute i slično.

”Nakon ove vježbe posvetit ćemo se usavršavanju svih elemenata za koje je primijećeno da se mogu dodatno unaprijediti, a za to su nam od iznimne pomoći bili djelatnici SBO-a koji su cijelo vrijeme s Tigrovima na terenu te su “neovisan par očiju” i kao takvi bili su nam odličan alat da uvidimo sve dobre i loše strane provedenih aktivnosti,” kaže bojnik Kršinić. Kao dodatnu vrijednost vježbe zapovjednik Tigrova ističe sudjelovanje mladih pripadnika koji su početkom mjeseca primili crnu beretku na svečanosti u vojarni 1. gardijske brigade Tigrovi-Croatia te je to i bilo njihovo vatreno krštenje i još jedna prilika da steknu dragocjena iskustva te se dokažu u teškim terenskim uvjetima pred svojim starijim iskusnijim kolegama.

”Sagledavši sveukupnu sliku postrojbe na samoj vježbi imam velik razlog za zadovoljstvo pošto su sve razine uspješno izvršile zadaću u iznimno teškim terenskim i vremenskim uvjetima,” zaključio je bojnik Kršinić.

Ne zaboravivši žrtvu svojih prethodnika te svih hrvatskih vojnika sudionika Domovinskog rata, Tigrovi su misom i paljenjem svijeća obilježili obljetnicu pada Vukovara i Škabrnje. Misu su služili don Milenko Majić i don Branko Čagelj. 

Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt