Povratak vojske u Pulu: Čuvari mira, sigurnost i potpora lokalnoj zajednici

U novootvorenoj vojarni u Puli predviđen je razmještaj oko 140 pripadnika Hrvatske vojske među kojima su pripadnici novog Središta za besposadne zrakoplovne sustave, Opslužništva vojarne Zapovjedništva za potporu koje će se izmjestiti s dosadašnje lokacije u luci Vargarola te pripadnici razvojne jezgre 4. pričuvne pješačke pukovnije Hrvatske kopnene vojske

Svečanim je otvorenjem vojarne ”Hrvatski branitelji Istre” u Puli, 15. studenog,  završen projekt povratka Hrvatske vojske u gradove u sklopu kojeg je vojska prethodno vraćena u Sinj, Ploče, Varaždin, Vukovar i Udbinu, mjesta koja nose posebno značenje u tradiciji hrvatskog vojništva, posebice Domovinskog rata.

U kontekstu promjena u sigurnosnom okružju te efikasnijeg odgovora na nove sigurnosne izazove, povratak Hrvatske vojske u gradove dio je koncepta novog operativnog rasporeda Hrvatske vojske s ciljem povećanja sigurnosti svih područja Republike Hrvatske, pomoći lokalnom stanovništvu, poboljšanja standarda života, rada i obuke pripadnika HV-a te promicanja vojnog poziva i očuvanja vrijednosti Domovinskog rata.

U novootvorenoj vojarni u Puli predviđen je razmještaj oko 140 pripadnika Hrvatske vojske među kojima su pripadnici novog Središta za besposadne zrakoplovne sustave, Opslužništva vojarne Zapovjedništva za potporu koje će se izmjestiti s dosadašnje lokacije u luci Vargarola te pripadnici razvojne jezgre 4. pričuvne pješačke pukovnije Hrvatske kopnene vojske.

Velik dio inženjerijskih radova na vojarni obavili su pripadnici Hrvatske vojske vlastitim snagama. U sklopu obnove uređena je zapovjedna i smještajno-nastavna zgrada, restoran s kuhinjom, hidrantska i vodovodna mreža. Također, uređene su i prometnice, parkirališta i termoenergetska postrojenja, ali i sportski tereni.

Uz nove početke Hrvatska vojska nikad ne zaboravlja svoje heroje pa je sjećanje na Domovinski rat urezano i u samom nazivu vojarne, koja slavi sve hrvatske branitelje Istre koji su dali neizmjeran doprinos u obrani domovine.

Herojski pothvat

Simbolika je utkana i u prostor vojarne. Ispred vojarne postavljeno je spomen-obilježje. Riječ je o zrakoplovnom eksponatu koji predstavlja herojski pothvat pilota pukovnika Danijela Borovića. On je 4.veljače 1992. godine iz zrakoplovne baze JNA Željava, unatoč svim nedaćama, borbenim avionom MiG-21 uspješno sletio u 92. zrakoplovnu bazu Pula.

Jedan od onih za kojeg povratak u Pulu znači mnogo više od novog radnog mjesta  jest i zapovjednik Središta za besposadne zrakoplovne sustave bojnik Zvonimir Mravunac. Bojnik Mravunac 2004. stigao je u Pulu te kao mladi pilot  postao pripadnik 22. eskadrile borbenih aviona u tadašnjoj 92. zrakoplovnoj bazi. Nakon prebaziranja baze 2012. razmješten je u Zadar, a supruga  je s djecom ostala  u Rovinju: ”Od tada sam živio na relaciji Rovinj-Zadar, balansirajući između posla i obitelji. Povratkom vojske u Pulu, konačno sam se vratio doma.“

Pojašnjava nam kako je ustrojavanje Središta za besposadne zrakoplovne sustave od strateškog značaja za sigurnost i obranu područja Istre. ”Ovim se otvara mogućnost zapošljavanja pripadnika Hrvatske vojske s područja Istarske županije, ali i zaposlenje mladog, visokoobrazovanog kadra,” kazuje nam dodajući kako Središte prema ustroju ima velik potencijal za jačanje već ostvarene suradnje s NATO-om i EU-om te je izazov za vojnu i civilnu industriju.

Novo sredstvo

Središte za besposadne zrakoplovne sustave u svojem sastavu ima besposadni zrakoplovni sustav (BZS) Orbiter 3B, novo sredstvo Hrvatske vojske u sustavu domovinske sigurnosti koje se koristi za potrebe Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede.

Zapovjednik Središta za besposadne zrakoplovne sustave bojnik Zvonimir Mravunac

”Primarni cilj besposadnih zrakoplovnih sustava jest provedba zadaća nadzora i kontrole ribarstva, a Hrvatska vojska sustav koristi za potporu civilnim institucijama, kao i prilikom zadaća zaštite i spašavanja na moru, zaštiti od požara i sl. Orbiter 3B ima brojne civilne i vojne mogućnosti korištenja unutar sustava domovinske sigurnosti,“ pojašnjava nam zamjenik zapovjednika Središta za besposadne zrakoplovne sustave, bojnik Božo Kriletić dodajući kako se sustav može koristiti u ranom otkrivanju požara uz mogućnost uočavanja detalja iz velikih udaljenosti, nadzoru plovnih i cestovnih putova, a učinkovit je i u procesima potpore tijekom kriznih situacija i nadzora državne granice.

Uz sve sposobnosti koje donosi nova vojarna, možemo biti sigurni kako Hrvatska vojska u Pulu i Istru dolazi kao čuvar mira i sigurnosti, ali i kao potpora lokalnoj zajednici u svakodnevnom radu i životu.

 


Prelet Kiowa iznad pulske Arene

Uz svečani program u vojarni, Hrvatska vojska brojnim je zainteresiranim građanima i posjetiteljima ispred simbola grada Pule – pulske Arene predstavila svoje naoružanje i opremu. Građani istarskog dragulja, iznad simbola svojeg grada imali su jedinstvenu priliku vidjeti prelet helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva OH-58 D Kiowa Warrior. Izložen je također i brod Hrvatske ratne mornarice OB-03 “Cavtat”, borbena oklopna vozila Patria i MRAP, tenk M-84, samohodna haubica PzH 200, HMWVI, robot tEODor, ali i dekontaminacijska postaja, vojne odore, samokresi, puške, strojnice, snajperi, bacači granata, ronilačka oprema, alpinistička oprema, padobranska oprema i drugo. Počasno-zaštitna bojna izvela je vojno-akrobatski ceremonijalni program, a Jazz orkestar Oružanih snaga RH u Domu HV-a održao je koncert. 


Dvodnevna hodnja od Žminja do vojarne ”Hrvatski branitelji Istre“

Povratak u Pulu pripadnici Hrvatske vojske simbolično su obilježili dvodnevnom hodnjom. Stotinjak pripadnika započelo je hodnju 12. studenog postrojavanjem ispred zgrade Čakavskog sabora u istarskom Žminju. ”Tijekom višemjesečnog angažmana Hrvatske vojske na obnovi vojarne ”Hrvatski branitelji Istre“ naša postrojba stekla je mnogo prijatelja među Istrijanima, a ova hodnja iz srca Istre, Žminja, poveznica je Hrvatske vojske i Istre,“ kazao je na početku hodnje zapovjednik Obavještajne pukovnije Glavnog stožera OSRH pukovnik Zvonimir Rogić. U prvom danu hodnje zapalili su svijeće kod groba blaženog Miroslava Bulešića i poginulog branitelja Dušana Bulešića te su obišli kaštel Grimini. Poseban dojam na pripadnike ostavio je posjet crkvi sv. Blaža u Vodnjanu u kojoj se čuvaju relikvije 250 kršćanskih svetaca.

Drugog dana uslijedila je etapa od Galižane do Pule gdje su položili vijence u parku Franje Josipa i ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, a pridružili su im se predstavnici braniteljskih udruga i predstavnici Grada Pule. Također, pripadnici HV-a odali su počast svima koji su položili svoje živote za obranu domovine na pulskom Gradskom groblju. Hodnja je završena dolaskom u njihov novi dom-vojarnu “Hrvatski branitelji Istre”, gdje su svečano dočekani.

 


Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović

”Ovim zaokružujemo ravnomjerni raspored Hrvatske vojske u svim dijelovima Lijepe Naše, za što sam se zauzimala od početka preuzimanja mandata. Povratak Hrvatske vojske ne znači samo više sigurnosti za našu domovinu, za našu Pulu i Istarsku županiju nego će biti poticaj gospodarskim i drugim vidovima života.” 


Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević 

”Najvažnije nam tek predstoji, a to je zajednički život Hrvatske vojske i našeg naroda, jer je vojska potekla iz naroda i tu joj je mjesto, u hrvatskim gradovima, a sve kako bi služila svojem narodu i pružila mu sigurnost i pomoć u potrebi.“


Načelnik Glavnog stožera RH general zbora Mirko Šundov:

”Ovo je završni korak točkastog rasporeda Hrvatske vojske na teritoriju Republike Hrvatske čime se svakako osigurava brža reakcija za sve ono što treba učiniti da bi vojska mogla izvršavati svoje zadaće.“


Gradonačelnik Pule Boris Miletić:

 ”Vjerujem da će Središte za besposadne letjelice biti učinkovito u civilnoj namjeni i aktivnostima, te da će visokoobrazovani kadar s prostora cijele Istre imati mogućnost zapošljavanja.“


Zamjenik župana Istarske županije Fabrizio Radin:

”Siguran sam da će upravo vojarna ”Hrvatska branitelji Istre“ i šire područje bivše zrakoplovne baze biti primjer uspješne suradnje državne vlasti i lokalne i regionalne samouprave. Otvorenje vojarne dodatni je vjetar u leđa istarskom gospodarstvu.”

 

Doris Ravlić

Foto: Mladen Čobanović