Temeljne zadaće odvraćanje i obrana

Ministar obrane Mario Banožić i zapovjednik Savezničkog zapovjedništva NATO-a general zbora Philipp Lavigne razgovarali su o aktualnim temama, od sigurnosno-političke situacije u Europi, transformacijskim zahtjevima koje pred nas stavljaju budući trendovi razvoja ratovanja do odluka koje se očekuju na idućem NATO-ovu samitu u Vilniusu u ljeto ove godine

Zapovjednik Savezničkog zapovjedništva NATO-a general zbora Philippe Lavigne boravio je 16. i 17. siječnja 2023. u službenom posjetu Republici Hrvatskoj i Oružanim snagama Republike Hrvatske, a tijekom dvodnevnog posjeta general Lavigne sastao se s Predsjednikom RH, ministrom obrane i načelnikom GS OSRH te je na Hrvatskom vojnom učilištu polaznicima vojnih škola održao predavanje na temu doprinosa OSRH budućem razvoju NATO-a.

Cilj je posjeta generala zbora Lavignea upoznati se sa sigurnosnom situacijom u regiji te daljnjim razvojem hrvatskih obrambenih sposobnosti u kontekstu operacionalizacije NATO-ova Koncepta odvraćanja i obrane te Koncepta ratovanja. General Lavignea bio je u posjetu neposredno prije sastanka Vojnog odbora NATO-a na razini načelnika glavnih stožera.

Savezničko zapovjedništvo za transformaciju (ACT), uz inovativan pristup postojećim i budućim sigurnosnim pitanjima, pomaže osigurati da NATO kontinuirano i odgovorno ostvaruje svoje temeljne zadaće – odvraćanje i obranu. Misija i uloga ACT-a je upravljanje razvojem sposobnosti ratovanja kako bi se ispunila razina ambicije NATO-a, a ističe i važnost transformacije i razvoja kao kontinuiranih pokretača promjena koji će osigurati relevantnost Saveza u brzo razvijajućoj i složenoj globalnoj sigurnosti. Praćenje trendova u sigurnosnom okružju te kritički i analitički pristup omogućuje Savezu bržu prilagodbu kako bi mogao odgovoriti na suvremene prijetnje. ACT posebnu pozornost posvećuje poboljšanju i jačanju savezničkih sposobnosti koje NATO treba za očuvanje savezničke kolektivne obrane.

Ministar obrane i general Lavigne razgovarali su o aktualnim temama, od sigurnosno-političke situacije u Europi, transformacijskim zahtjevima koje pred nas stavljaju budući trendovi razvoja ratovanja do odluka koje se očekuju na idućem NATO-ovu samitu u Vilniusu u ljeto ove godine.

Ministar Banožić upoznao je generala Lavignea s hrvatskim prioritetima u području obrane u nadolazećem razdoblju uključujući rad u području modernizacije i opremanja OSRH kao i nastavak hrvatskog doprinosa međunarodnoj sigurnosti kroz sudjelovanje pripadnika OSRH u brojnim misijama, operacijama i aktivnostima u kojima će već u prvoj polovini 2023. sudjelovati više od 500 pripadnika OSRH. General Lavigne upoznao je ministra Banožića s trenutačnim prioritetima ACT-a, poput rada na uspostavi NATO-a kao saveza koji je u mogućnosti provoditi multidomenske operacije, rada na daljnjoj prilagodbi NATO-ova postava odvraćanja i obrane i rada na boljoj sinkronizaciji vojnog instrumenta moći s ostalim instrumentima moći. General je istaknuo kako je ovo posebno vrijeme koje zahtijeva raspravu i pravodobnu implementaciju svih, a pogotovo odluka iz Madrida.


Tijekom posjeta Hrvatskom vojnom učilištu ”Dr. Franjo Tuđman“ general Lavigne održao je predavanje ”Kako Hrvatska vojska može pridonijeti NATO-ovoj budućnosti?“, polaznicima različitih razina izobrazbe, uključujući Ratnu školu, Zapovjedno-stožernu školu i kadete.

Predavanju su nazočili i zamjenik načelnika GS-a OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Blaž Beretin, zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec i drugi predstavnici ustrojstvenih cjelina MORH-a i OSRH. General Lavigne posebno je pohvalio hrvatski doprinos u NATO-ovim operacijama poput onih u Afganistanu, Iraku i na Mediteranu. U okviru predavanja opisao je ulogu i mjesto ACT-a u NATO-u, kao i ključne zadaće na kojima radi Zapovjedništvo. Naglasio je važnost razvoja sposobnosti za višedomenske operacije, suradnje NATO-a s Europskom unijom i civilnim strukturama te razvoju kibernetičkih sposobnosti i digitalnoj transformaciji. ”Glavna snaga NATO-a je jedinstvo, a ono počiva na međusobnom razumijevanju,” istaknuo je.


PRIPREMIO  Željko Stipanović

FOTO  Mladen Čobanović