Temeljni međunarodni obavještajni tečaj u Puli

U organizaciji Obavještajne pukovnije i Obavještajne uprave GS OSRH proveden je u vojarni “Hrvatski branitelji Istre” u Puli 4. Temeljni međunarodni obavještajni tečaj (Basic Intelligence Course – BIC), uz sve potrebne epidemiološke mjere.

Uz pripadnike OSRH sudjelovali su predstavnici oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine te Kosovskih snaga sigurnosti.

BIC je namijenjen stjecanju temeljnih znanja iz vojnoobavještajnog područja te omogućava osposobljavanje za dužnosti u sklopu obavještajnih struktura na taktičkoj i operativnoj razini. Cilj tečaja je pripremiti polaznike za obnašanje obavještajnih stožernih dužnosti taktičke razine u skladu s NATO-ovim standardima.

Prema riječima zapovjednika Središta za razvoj i obuku Obavještajne pukovnije, temeljni i napredni obavještajni tečajevi od ove su godine certificirani i objavljeni u NATO ETOC-u (NATO Education and Training Opportunities Catalogue) te su dostupni članicama Saveza i partnerima.

Na dosadašnjim su tečajevima sudjelovali i pripadnici oružanih snaga Ukrajine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Gruzije u okviru programa NATO SNGP (Substantial NATOGeorgia Package).

Oružane snage RH u spomenutim aktivnostima sudjeluju u operacionalizaciji napora Republike Hrvatske u okviru inicijative A-5.

Tekst i foto: OJI