Trajni spomen poginulim braniteljima

“Svoje mjesto u hrvatskoj povijesti posebno su zaslužili poginuli i nestali hrvatski branitelji, oni koji su stvaranju, obrani i opstojnosti hrvatske države dali najveći mogući doprinos. Ministarstvo obrane i nadalje će promicati vrijednosti Domovinskog rata u spomen na sve kojih više nema, a kao podsjetnik onima koji možda ne znaju ili su zaboravili tko su bili hrvatski branitelji,” rekao je ministar Krstičević

U općini Kula Norinska u Dubrovačko-neretvanskoj županiji otkriveno je 14. rujna spomen-obilježje trojici poginulih branitelja, pripadnika 116. brigade HV-a, 3. gardijske brigade, odnosno 4. gardijske brigade: Ivici Pruscu-Jumi, Niki Jerkoviću-Primi i Mariju Nikoliću-Kišu. Spomen-obilježje otkrio je sin poginulog branitelja Ante Jerković. Otkrivanju su nazočili izaslanik Predsjednice RH potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, izaslanik predsjednika Vlade župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, načelnik Općine Kula Norinska Nikola Krstičević, predsjednik UVDR-a 1991 “Krvavac” Hrvoje Vučković te ostali visoki civilni i vojni uzvanici.

Poginuli branitelj Ivica Prusac (1969.), rodom iz Metkovića, u obranu se uključio u prosincu 1991. kao pripadnik 116. brigade HV-a, a poginuo je 30. svibnja 1992. u borbama kod Županje kao pripadnik 3. gardijske brigade. Nikola Jerković (1961.) iz Metkovića u Hrvatsku vojsku uključio se u prosincu 1991. kao pripadnik 1. bojne 116. brigade, a poginuo je kao pripadnik 4. gardijske brigade 10. rujna 1992. na južnom bojištu. Mario Nikolić (1964.) iz Metkovića bio je dragovoljac 1. satnije ZNG-a, a poginuo je 29. siječnja 1993. u Paljuvu u operaciji Maslenica kao pripadnik 4. gardijske brigade.

Ministar Krstičević u prigodnom je obraćanju istaknuo kako Hrvatska ovim pokazuje da ne zaboravlja svoje žrtve te im iskazuje dužnu počast i trajnu zahvalnost. “Izgradnju spomen-obilježja na Bagalovićima inicirala je Općina Kula Norinska zajedno s Udrugom veterana Domovinskog rata 1991 ‘Krvavac’, a sredstva je osiguralo Ministarstvo hrvatskih branitelja,” rekao je ministar te naglasio kako tim činom hrvatska Vlada pokazuje dosljednost u očuvanju i promicanju vrijednosti Domovinskog rata te ističe zasluge naših ratnih heroja i ratnih postrojbi.

“Svaki od tih događaja koji su obilježili dane ponosa i slave i kojih se iz godine u godinu prisjećamo ima svoje mjesto u našoj vojnoj i sveukupnoj nacionalnoj povijesti. Svoje mjesto u toj povijesti posebno su zaslužili poginuli i nestali hrvatski branitelji, oni koji su stvaranju, obrani i opstojnosti hrvatske države dali najveći mogući doprinos. Ministarstvo obrane i nadalje će promicati vrijednosti Domovinskog rata u spomen na sve kojih više nema, u slavu svima u kojima i danas kuca srce hrvatskih ratnika, a kao podsjetnik onima koji možda ne znaju ili su zaboravili tko su bili hrvatski branitelji. To je naša dužnost, ali i naš trajni zalog – zbog očuvanja naše prošlosti i za našu bolju budućnost,” rekao je ministar Krstičević te dodao na kraju kako nas žrtva naših poginulih obvezuje, ali i povezuje, te kako ćemo je pamtiti, sjećati se i podsjećati – da se nikad ne ponovi i nikad ne zaboravi! Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora istaknuo je kako je u kolektivnom sjećanju hrvatskog naroda Domovinski rat zapisan kao najslavniji dio hrvatske povijesti. “Najbolji među nama dali su život za svoju domovinu,” naglasio je Branko Bačić.

Župan Dobroslavić istaknuo je da naše junake moramo pamtiti, vladati se njihovim primjerom i graditi Hrvatsku onako kako su je oni branili, srcem i neizmjernom hrabrošću. Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja i izaslanik ministra Ivan Vukić naglasio je kako se našim istinskim herojima uvijek treba iskazivati zahvalnost, a Domovinski rat iznjedrio je upravo takve velike ljude. Nikola Krstičević podsjetio je kako je vrijeme Domovinskog rata najponosniji dio hrvatske povijesti, a trojica junaka kojima je otkriveno spomen-obilježje među najboljim su i najhrabrijim sinovima hrvatskog naroda. “I njima moramo zahvaliti što danas imamo slobodnu Hrvatsku,” rekao je. Hrvoje Vučković na kraju je poručio kako ovi hrvatski heroji 1991. nisu dvojili kad je trebalo braniti domovinu. Istaknuo je kako su od onih koji su je napadali gori samo oni koji je nisu branili. Nakon otkrivanja spomen-obilježja blagoslov i molitvu predvodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. Zajednički vijenac položen je u ime Republike Hrvatske, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnika Grada i Županije te obitelji poginulih.

Vesna Pintarić, snimio Tomislav Brandt