Čast i ponos, odgovornost i dužnost

“Postrojba je u proteklom razdoblju doživjela napredak u svim segmentima i postigla sjajne rezultate, a od novog zapovjednika te svih pripadnika očekujem kontinuitet u tom napretku,” rekao je tijekom svečane primopredaje dužnosti zapovjednika bojne Tigrovi zapovjednik GMBR-a brigadni general Tihomir Kundid

Simboličnom primopredajom zastave pred postrojenim djelatnicima postrojbe, 7. je rujna u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji bojnik Mario Mlinarić svečano predao dužnost zapovjednika 1. mehanizirane bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske bojniku Krešimiru Kršiniću.

Uz pripadnike Bojne, sljednice slavne ratne 1. gardijske brigade Tigrovi, svečanosti su nazočili i zapovjednik GMBR-a brigadni general Tihomir Kundid, predstavnici udruga ratnih veterana gardijskih brigada Tigrovi i Gromovi, predstavnici HVIDRA-e, Ministarstva unutarnjih poslova, Grada Petrinje i drugi. Svečanost je bila i prilika da se evociraju uspomene na povijest Tigrova, najviše na poginule i umrle pripadnike te da se podsjeti na sva dostignuća današnje bojne koja je jedna od elitnih gardijskih postrojbi HKoV-a.

Nakon što je predao zastavu Bojne novom zapovjedniku, general Kundid u prigodnom je obraćanju istaknuo da je bojnik Mlinarić u dvjema godinama na čelu postrojbe radio časno, s velikim entuzijazmom i predano.

U tom je razdoblju postrojba doživjela napredak u svim segmentima i postigla sjajne rezultate u svim zadaćama i ocjenjivanjima. Poručivši novom zapovjedniku i Tigrovima da očekuje kontinuitet u tom napretku, general ih je podsjetio na činjenicu da nose ime i beretku obilježene sjajnom poviješću i domoljubljem, stoga se ne smiju zadovoljavati prosječnošću, nego uvijek težiti izvrsnosti.

“Teško je opisati trenutačne dojmove i osjećaje časti, ponosa i odgovornosti, no najviše osjećaj dužnosti prema herojima čije ime nosimo, legendama Domovinskog rata, poginulim pripadnicima i svim prethodnicima čijim stopama pokušavamo koračati, ” rekao je novi zapovjednik bojnik Kršinić.

Naglasio je da se Tigrovima uvijek povjeravaju najsloženije zadaće, a postrojba je tu da na njih odgovori, dodavši da ništa ne bi bilo moguće bez požrtvovnosti pripadnika. “Siguran sam da ćemo se svi zajedno uspješno suočiti s budućim izazovima,” zaključio je.

Bojnik Krešimir Kršinić već je više godina istaknuti časnik u Tigrovima gdje je obnašao niz zapovjednih funkcija, a sjećamo se njegova doprinosa u više međunarodnih misija, vježbi i ocjenjivanja koje su ugled Tigrova proširile i izvan granica Hrvatske. Sudjelovao je i u procesu uvođenja u postrojbu njezina najprepoznatljivijeg borbenog sredstva, borbenog oklopnog vozila Patria. Iako zbog dobrog poznavanja Tigrova Kršinić jamči kontinuitet, general Kundid istaknuo je uvjerenje da promjena na čelu postrojbe znači i nove vizije i ideje, a bojnik ima sve potrebno znanje i iskustvo da postane uspješan zapovjednik.  

Bojnik Mlinarić, koji se upućuje na školovanje, zapovijedanje Tigrovima doživio je kao čast, ponos i privilegiju, a postrojba je tijekom dvije godine provela mnoge vježbovne i obučne događaje te u više navrata pomagala civilnom stanovništvu u slučajevima poplava i požara.

Kao velike uspjehe postrojbe označio je sudjelovanje u NATO-ovoj inicijativi ojačane prednje prisutnosti u Litvi, kao i pokazanu spremnost u vježbi Udar 17. Zahvalivši svim pripadnicima na časnom i požrtvovnom radu, Mlinarić im je poručio da nastave istim žarom, daju potporu novom zapovjedniku i još više podignu razinu postrojbe dostignutu u prethodnom razdoblju.

Domagoj VLAHOVIĆ snimio Tomislav BRANDT