Trostruko zadovoljstvo ZzP-a

Na trećem međunarodnom natjecanju logističkih desetina, održanom na vojnom poligonu “Gakovo”, sudjelovali su pripadnici logističkih postrojbi iz šest zemalja, a pobjedu su odnijeli pripadnici Zapovjedništva za potporu Hrvatske vojske

Na proglašenju pobjednika skupnik Ivica Budić nije izgledao umorno, kao ni ostali članovi pobjedničke desetine Zapovjedništva za potporu kojoj je bio na čelu. Međutim, hodnja pod desetak kilograma opreme 6. rujna na vojnom poligonu “Gakovo” bila je duga više od 15 kilometara te s fizički i psihički zahtjevnim radnim točkama. A trebalo je, uz vlastitu navigaciju s pomoću zemljovida i kompasa, stazu proći što brže jer konkurencija nije bila nimalo bezazlena. Na međunarodnom natjecanju logističkih desetina (Logistics Super Squad Competition 2018) sudjelovali su probrani pripadnici vojski još pet zemalja (Austrija, Češka, Mađarska, SAD, Slovenija), vješti u svojim logističkim strukama, ali i klasičnim vojničkim vještinama. Svi osposobljeni i da djeluju kao jedan u uigranom timu, jer, kao i u stvarnim uvjetima, desetina je uspješna koliko je uspješan njezin najslabiji pripadnik. Pripremljeni su i izdržljivi na razini puno višoj od one koju traže provjere tjelesne spremnosti. Da situacija bude dodatno otežana, prethodnog je dana padala jaka kiša koja je blatnjavim učinila zahtjevan šumski teren u Gakovu, a potom je jako sunce na stazi s tla podignulo neugodnu vlagu koja je prožela odore i opremu natjecatelja. Ukratko, natjecanje je bilo pravo vojničko, i umnogome je podsjećalo na druga koja su se zadnjih godina intenzivirala unutar Hrvatske vojske.

Desetinu iz ZzP-a činili su pripadnici Bojne za opskrbu i Bojne za opću logističku potporu. “Već i samo zapovijedanje mi je čast, koja je postala još veća nakon što smo osvojili prvo mjesto,” rekao nam je skupnik Budić, dodavši da ekipa i nije imala previše vremena za pripremu, tek nekoliko dana. “Tako je s nama logističarima. Imamo puno zadaća i često vježbamo individualno nakon posla,” dodao je.

Unatoč domaćem i poznatom terenu, nitko se uoči utrke nije odvažio prognozirati sigurnu hrvatsku pobjedu. Svi su vojnici izgledali kao da su u izvrsnoj formi, a na prošlogodišnjem natjecanju u Sloveniji pobjedu je odnijela češka desetina. Zapravo, Logistics Super Squad postaje tradicionalno natjecanje. Prvo je održano 2016., također u Sloveniji, i na njemu su slovenske desetine trijumfalno odnijele prvo i treće mjesto. Hrvatska će se prihvatiti organizacije i iduće godine, a ZzP je pokazao da mu to dobro ide. “Koristili smo iskustva s Natjecanja za najspremnijeg pripadnika OSRH koje smo 2016. organizirali na ovom poligonu i vjerujem da će iduće godine doći desetine iz još više vojski. Ima tu puno posla, tijekom dana i cijele noći, ne samo oko staze i natjecanja nego i oko smještaja, prehrane i svega ostalog, no logistika i postoji da sve to omogući vojsci,” rekao nam je nedugo nakon starta voditelj natjecanja časnički namjesnik Željko Butorac.

Pobjednik se nije službeno znao ni nakon što su sve desetine prošle kroz cilj. Naime, kako bi se izbjegla gužva na radnim točkama, ekipe su startale u razmacima od po deset minuta. Pogreške na tim točkama (pogrešno bačena bomba, promašen metak, pogrešno zategnut vijak…), kao i promašaj dolaska na neku od nadzornih točaka, donosili su kaznene minute koje su se tek na cilju zbrajale na vrijeme kroz koje su desetine prošle stazu. I na sve to, još se pribrajala sasvim posebna, tzv. najukusnija radna točka. Naime, osim sedmorice koji su činili terenski dio ekipe, svaka je vojska na Gakovu, u blizini cilja, imala još dvojicu pripadnika koji su kuhali tipična nacionalna vojnička jela. I oni su za svoje gastronomske vještine dobivali bodove koji su se pribrajali rezultatu momaka s terena.

Hrvatima su najveća prijetnja u pohodu na prvo mjesto bili prošlogodišnji pobjednici Česi, koji su izgledom podsjećali na specijalce, kao i Slovenci, pobjednici iz 2016. i drugoplasirani 2017. No, želja za pobjedom, spremnost i vještina pripadnika ZzP-a bila je golema. Konačno, na prethodnim su dvama natjecanjima (2016. drugi, a 2017. treći), bili blizu vrha. Na radnim točkama koje smo imali priliku vidjeti orilo se od bodrenja, savjeta, ponekad i prigovora te povišenih tonova, sve kroz vidljive pokušaje da se bude što brži, a da se tražene zadaće ipak kvalitetno i precizno izvrše. U takvom je društvu i treće mjesto, iza Hrvata i Čeha, bilo uspjeh za Slovence. “Naravno da smo zadovoljni. Dali smo sve od sebe na zahtjevnoj, ali kvalitetno postavljenoj stazi. Najteže su nam bile prepreke, mislim da smo ondje svi trebali davati najviše, a na rezultat su utjecale i male pogreške,” rekao nam je na proglašenju zapovjednik slovenske desetine nadnarednik Klemen Strmšek. Okušao bi se i iduće godine, ali već zna da će i tad biti teško protiv Čeha i Hrvata: “Vaši su momci izvanredni, kapa dolje, pripremljeni su i u svakom su trenutku znali što rade.”

Zapovjednik ZzP-a general-bojnik Mladen Fuzul, koji je svečano zatvorio natjecanje u društvu predstavnika vojski zemalja sudionica, MUP-a i Grada Grubišnog Polja, nije krio ponos: “Zadovoljstvo je trostruko: zbog uspješne organizacije, korisne međunarodne suradnje te pobjede naše desetine. Pokazalo se da su natjecatelji izvrsni ne samo u logističkom nego i u vojničkom dijelu natjecanja i sve se vidjelo kroz veliku izdržljivost i preciznost izvršavanja zadaća.” General Fuzul istaknuo je na kraju da je natjecanje izvrsna osnova za razvoj buduće suradnje partnerskih i savezničkih zemalja, kao i prilika za stvaranje jačih veza među logističkim postrojbama zemalja sudionica.

Pobjeda ZzP-ove desetine u međunarodnoj konkurenciji dobiva dodatnu težinu podsjetimo li da je ostvarena u godini spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika. Na natjecanju se vidjelo kakve rezultate mogu postići pripadnici koji itekako rade na toj spremnosti i aktivnosti, bez obzira na to kakve su im specijalnosti i uobičajene zadaće. Prije svega, oni su hrvatski vojnici.

Domagoj VLAHOVIĆ, snimio Tomislav BRANDT


U sastavu pobjedničke Logističke desetine ZzP-a bili su pripadnici Bojne za opću logističku potporu i Bojne za opskrbu: skupnici Ivica Budić i Zlatan Mikac, pozornici Tihomir Jambreković, Vedran Mavračić i Andrija Katana, razvodnik Saša Culi te vojnici Filip Ivan Balen, David Blatančić i Matej Podgornik.


Radne točke

– Precizno gađanje iz pištolja HS 2000

– Bacanje bombe u cilj

– Navigacija

– Prolazak kroz kontaminirano zemljište i prva pomoć

– Unošenje koordinata na zemljovid i izrada rute

– Podizanje šatora M-70 (dva krila, prednja i stražnja strana)

– Logistička popuna (prelazak pješačkih prepreka sa sanducima streljiva)

– Otklanjanje neispravnosti na strojnici Browning

– Kuhanje jela

– Nailazak na onesposobljeni kamion.


O okusima se (ne) raspravlja

Ne znamo zašto, ali radnu točku Kuhanje jela svi su uzvanici i gosti promatrali sa širokim osmijehom na licu. Naravno, nakon utrke bilo je prilike za kušanje sadržaja kotlića oko kojih su tri sata radila po dva izdvojena pripadnika nacionalnih desetina. Iako se o ukusima ne raspravlja, a međunarodni žiri nije znao čije jelo kuša i koliko bodova daje kojem dvojcu, kuhanje je sastavni dio logistike svih vojski svijeta, stoga je i razumljivo postojanje radne točke u kojoj je bodovanje subjektivno. Na koncu, trijumfirao je slavonski čobanac u izvedbi ZzP-a, no svakako valja spomenuti i izvanrednu američku inačicu gulaša, ljuto-slatki beef stew, kao i češke knedle punjene borovnicama i svježim sirom.

 


Prije natjecanja sudionici su posjetili Daruvar te obišli Julijev park i dvorac grofa Antuna Jankovića, gdje je održano predavanje Domovinski rat u Daruvaru. Češki i mađarski vojnici u tom su se gradu susreli s pripadnicima mađarske i češke nacionalne manjine. Sudionici natjecanja posjetili su zatim i Državnu ergelu u Lipiku.

 Na dan natjecanja održan je bilateralni sastanak hrvatskog i mađarskog izaslanstva, predvođenih zapovjednikom ZzP-a general-bojnikom Mladenom Fuzulom i zapovjednikom Logističkog središta mađarskog OS-a brigadnim generalom Istvánom Baráthom.