Zapovjednik mađarskog Logističkog središta posjetio ZzP

Logističko središte Mađarskih oružanih snaga (LC HDF) bilo je od 4. do 6. listopada u posjetu Zapovjedništvu za potporu. Peteročlano mađarsko izaslanstvo predvodio je zapovjednik mađarskog Središta brigadni general Istvan Barath. Dijelu programa  posjeta nazočila je i mađarska izaslanica obrane u Hrvatskoj bojnica Andrea Gombos.
Mađarsko izaslanstvo primio je general-bojnik Drago Matanović, zapovjednik ZzP-a. Gosti su posjetili Središte za obuku i doktrinu logistike i Bojnu za opću logističku potporu, a nazočili su i Danu uvaženih gostiju vojne vježbe Združena snaga 15, jedne od najvećih vježbi OSRH od Domovinskog rata.
U vojarni ”123. brigade HV“ Požega, u Središtu za obuku i doktrinu logistike, gostima je predstavljena uloga i zadaće Središta, te su im prikazani obučni kapaciteti (kabineti, logistički poligon i dr.). Mađari su predstavili razvoj Logističkog središta te njegovu nedavnu transformaciju. Tijekom posjeta Bojni za opću logističku potporu (BzOLP) u vojarni ”Pukovnik Marko Živković“ na Plesu upoznati su sa zadaćama Bojne te sposobnostima Voda za skladištenje goriva u terenskim uvjetima. Razmijenjena su iskustva u dostizanju sposobosti postrojbi zaduženih za skladištenje goriva u terenskim uvjetima i prikazana terenska oprema za skladištenje goriva te su također razmijenjena iskustva u tom području logistike. Dogovorena je i daljnja bilateralna suradnja pa se tijekom 2016. planira provođenje međunarodne vojne vježbe Safety Fuel 2016 na kojoj će se zajednički uvježbavati specijalisti za gorivo oružanih snaga Mađarske, Njemačke i Hrvatske.
Na kraju aktivnosti general Matanović zahvalio je generalu Barathu na posjetu istaknuvši spremnost za daljnje unaprijeđenje bilateralne suradnje na području logistike. General Barath zahvalio je na dobro organiziranom i sadržajnom posjetu ZzP-u, stečenim iskustvima, prikazanim sposobnostima postrojbi OSRH na VV Združena snaga 15, a posebice ouočenoj logističkoj potpori vrlo složenoj vježbi.

Domagoj Franić
Foto: Antun Mandić, Zdravko Mikić