Obuka u ZzP-u

U Bojni za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu u vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” provedena je 27. rujna treća po redu obuka za rukovanje automatskim vanjskim defibrilatorom (AVD). Cilj obuke je upoznati dežurne i pomoćnike dežurnih te pripadnike Bojne za opću logističku potporu uključene u rad Force Provider – ekspedicijskog kampa s namjenom tog uređaja i rukovanjem.

“Riječ je o uređaju koji služi za ponovnu uspostavu srčanog ritma primjenom blagih i kontrolnih elektrošokova na predjelu prsa. Jednostavan je za rukovanje, sam prepoznaje srčani ritam koji zahtijeva defibrilaciju te na hrvatskom jeziku daje glasovne i tekstualne upute o postupcima koje treba provesti,” objašnjava načelo rada predavačica desetnica Jasmina Lovrenčec, medicinska sestra Vojnog zdravstvenog središta ZzP-a.

Program javno dostupne rane defibrilacije pod nazivom Pokreni srce – spasi život pokrenuli su još 2013. godine Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u partnerstvu, među ostalim, i s Ministarstvom obrane. Upravo je u sklopu tog programa i Zapovjedništvo za potporu dobilo 2014. određen broj automatskih vanjskih defibrilatora koji su raspoređenih po lokacijama razmještaja postrojbi.

Dostupnost tih uređaja sve je učestalija na javnim mjestima te je od velike pomoći u trenucima koji mogu biti stresni za pružatelja pomoći. Uređaj omogućuje pružanje pomoći u slučaju srčanog zastoja prije dolaska hitne medicinske službe. Pripadnici Bojne za opću logističku potporu obukom su ne samo stekli dodatne vještine i potrebna znanja korištenja AVD-a nego i podignuli maksimalnu spremnost za zaštitu pripadnika koji će boraviti u Force Provider – ekspedicijskom kampu.

Tekst / Foto: Ines Grossi / ZzP