Pripadnici ZzP-a na vježbi u Mađarskoj

U zračnoj bazi “Pápa” u Mađarskoj održan je 28. rujna Dan uvaženih gostiju međunarodne vojne vježbe Safety Fuel 2016. Nazočilo mu je visoko izaslanstvo Zapovjedništva za potporu predvođeno zapovjednikom ZzP-a general-bojnikom Mladenom Fuzulom. U pratnji zapovjednika ZzP-a bio je i načelnik Odjela za planiranje Stožera ZzP-a brigadir Ivica Raguž.
Organizator MVV-a i Dana uvaženih gostiju je OS Mađarske, odnosno Logističko središte na čelu sa zapovjednikom brigadnim generalom Istvánom Baráthom. U ime OS-a Njemačke Danu uvaženih gostiju nazočio je i zapovjednik Logističke škole Bundeswehra brigadni general Winfried Zimmer.
Vježba Safety Fuel 2016 nastavak je trilateralne vojne suradnje Njemačke, Mađarske i Hrvatske na području logistike. Prikazuje zajedničke sposobnosti i logističke mogućnosti njihovih oružanih snaga u funkcionalnom području klase III (Petroleum, Oil, Lubricants – POL), a odnosi se na skladištenje goriva u terenskim uvjetima. Cilj vježbe bio je razvoj višenacionalnih logističkih sposobnosti (Multinational Logistics Capability) triju zemalja sudionica, provjera interoperabilnosti opreme i sustava te standardizacija radnih procedura u praksi.
Uz uvažene goste iz zemalja sudionica, vježbu Safety Fuel 2016 promatrali su visoki predstavnici oružanih snaga Slovenije i Poljske koji su također zainteresirani da postanu članovi programa Joint Logistics koji ima za cilj razvoj višenacionalnih logističkih sposobnosti.
Oružane snage Republike Hrvatske sudjelovale su na vježbi sa svojom sastavnicom, i to pripadnicima Voda za opskrbu klasom III iz Satnije za opskrbu Bojne za opću logističku potporu ZzP-a te pripadajućom opremom (kompletom za skladištenje goriva u terenskim uvjetima, zrakom prenosivim spremnicima, motornim vozilima i dr.). Pripadnik Odjela za logistiku ZzP-a satnik Zoran Matasić sudjelovao je kao član Tima za vrednovanje (EVAL TEAM) pri Središtu za nadzor vježbe (EXCON).
Na susretu visokih logističkih predstavnika oružanih snaga Hrvatske, Mađarske i Njemačke dogovorena je daljnja suradnja u funkcionalnom području klase III te su otvorene mogućnosti suradnje i u ostalim funkcionalnim područjima logistike kao što je skladištenje UbS-a u terenskim uvjetima i dr.
Sljedeća vježba iz serije Safety Fuel održat će se tijekom rujna 2017. u Njemačkoj u sklopu MVV-a Brilliant Arrow 17.

Tekst/foto: Domagoj Franić / Ivica Raguž, Zoran Matasić, LC HDF