Posljednji let Osvetnika Vukovara hrvatskog viteza Miroslava Perisa

U MORH-ovoj Galeriji “Zvonimir” otvorena je do 5. listopada izložba posvećena pilotu Prve lovačke eskadrile HRZ-a pukovniku Miroslavu Perisu, poginulom prije 25 godina na borbenoj zadaći, ali koji, kako kažu njegovi suborci, “(…) još leti s nama kroz sliku, priču i živo sjećanje…”

Prije 25 godina, 14. rujna 1993., pilot Miroslav Peris sjeo je na Plesu u svoj MiG-21bis, koji je nosio ime Osvetnik Vukovara, i kao desni pratitelj vođe Ivana Selaka krenuo u borbenu zadaću. Cilj je bio na Banovini. Zadaća je uspješno izvršena, no jedan se pilot nikad nije vratio. Na povratku je pogođen neprijateljskim protuzračnim projektilom iznad sela Stipana u općini Gvozd i oboren.

Pogrešno bi bilo priču o Miroslavu Perisu gledati isključivo kroz posljednje poglavlje, makar ono pokazuje ono najbolje što je imao u sebi: hrabrost, domoljublje i žrtvu. Njegov kratki život (poginuo je u 33. godini) zauzima velik dio povijesti hrvatskih zrakoplovaca i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koje je stvarao zajedno s kolegama. “Ministarstvo obrane, Hrvatska vojska i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ne dopuštaju da ugasne sjećanje na one koji su nam utrli put. Danas živimo Hrvatsku i HRZ isto kao što smo ih živjeli u Domovinskom ratu,” istaknuo je izaslanik ministra obrane i zamjenik zapovjednika HRZ-a brigadir Michael Križanec 14. rujna u Galeriji “Zvonimir”, otvarajući izložbu kojom se želi podsjetiti na lik i djelo Miroslava Perisa te njegov značaj i ulogu u stvaranju samostalne i suverene Hrvatske.

“Pilot borbenog aviona MiG-21 pukovnik Miroslav Peris neustrašiv je, nesebičan i hrabar, istinski domoljub. U vrtlogu rata stavio se na raspolaganje domovini kao jedan od najiskusnijih pilota Prve lovačke eskadrile HRZ-a. Čini nam se da smo suspregnuli bol, no sjećanja su još živa u našim pričama i životima,” rekao je brigadir Križanec te dodao kako je izložba potvrda da vitez i heroj Domovinskog rata: “(…) još leti s nama kroz sliku, priču i živo sjećanje svojih suboraca”.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i uz potporu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a u organizaciji Inicijative za očuvanje hrvatske zrakoplovne baštine. Bit će otvorena do 5. listopada.

Uz obitelj našeg poginulog borbenog pilota te predstavnike MORH-a i HRZ-a i Inicijative, na otvorenju smo sreli velik broj pilota koji su poput Perisa stvarali povijest našeg lovačkog zrakoplovstva, te one kojima se ponosimo danas, kad smo nadomak ključne modernizacije koja će mu osigurati budućnost. Imali su priliku sjetiti se poginulog kolege, ali ne samo iz priča i sjećanja, nego i zahvaljujući konkretnim izlošcima. Naime, uz pomoć Perisove obitelji, MORH-a, pa i redakcije Hrvatskog vojnika, entuzijasti Inicijative za očuvanje hrvatske zrakoplovne baštine napravili su izvanredan posao. Da, tu su ostaci Osvetnika Vukovara, ali i mnogi drugi predmeti povezani s Perisom koji pripovijedaju o ljubavi prema zračnom prostranstvu i slobodi koju pruža letenje, vojničkoj i pilotskoj, ali i ljudskoj izvrsnosti, no i svakodnevnom životu čovjeka u odori. Priču koja se odnosi na mnoge i mnoge hrvatske branitelje i vojnike, koja je često teška i mučna, ali uvijek časna. Tu su i fotografije koje obuhvaćaju velik dio Perisove životne i vojničke biografije, poredane kronološki tako da se vrlo lako slijede. Impresionirao nas je i zemljovid koji pokazuje akcije od 14. rujna 1993., te popratni pokušaj rekonstrukcije događaja tog kobnog dana. Ukratko, izložba je nepogrešivo pogodila cilj, kao što je to uvijek činio i elitni pilot hrvatski vitez Miroslav Peris.


Zagrebačkom otvorenju izložbe o Miroslavu Perisu povodom 25. obljetnice njegove pogibije tog je dana prethodio svečani program u Karlovcu. Među ostalim, u Osnovnoj školi Banija, koju je Peris pohađao, postavljeno je spomen-obilježje, a njemu u čast karlovačkim je nebom preletio MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Domagoj Vlahović, snimio Mladen Čobanović