Transparentnost i zakonitost postupaka nabave je prioritet

Svi postupci nabave u 2018. usmjereni su na poboljšanje uvjeta života i rada pripadnika Oružanih snaga RH, opremanje te osiguravanje potrebne razine ispravnosti materijalno-tehničkih sredstava. Plan nabave u 2017. realiziran je 99,3 %. Provedena su 1243 postupka nabave i sklopljeno je 1588 ugovora…

Prezentacija Plana nabave Ministarstva obrane RH u 2018. s osvrtom na realizaciju Plana nabave u 2017. godini održana je 31. siječnja u MORH-u. Nazočili su joj potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, članovi Odbora za obranu Hrvatskog sabora predvođeni predsjednikom Igorom Dragovanom, članovi Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije te predstavnici udruga civilnog društva.
“Izrazito mi je drago da u 2017., prvi put u povijesti Ministarstva obrane, nismo imali niti jedan postupak nabave klasificiran stupnjem tajnosti, a to želimo ponoviti i u 2018.,” istaknuo je ministar Krstičević. “Transparentnost i zakonitost postupaka nabave nam je prioritet, vodit ćemo se i dalje odgovornim ponašanjem, odgovornim i racionalnim upravljanjem proračunom i transparentnom javnom nabavom,” rekao je ministar i zaključio: “Naši građani imaju pravo znati na što se troši njihov novac, a mi kao dobri domaćini moramo odgovorno raspolagati sredstvima i planirati kako bi obrambeni sustav i naš vojnik od tog ulaganja imali najveću korist.” Naglasio je da Ministarstvo obrane RH podupire razvoj hrvatske obrambene industrije te je početkom veljače planirano potpisivanje 35 ugovora s 26 gospodarskih subjekata – hrvatskih tvrtki, u vrijednosti od 280 994 692,17 kuna, što je za oko 45 milijuna kuna više u odnosu na 2017. godinu.
Plan nabave MORH-a u 2018. godini predstavio je načelnik Samostalnog sektora za javnu nabavu brigadir Ivica Devčić. Istaknuo je kako su svi postupci nabave usmjereni na poboljšanje uvjeta života i rada pripadnika Oružanih snaga RH, opremanje te osiguravanje potrebne razine ispravnosti materijalno-tehničkih sredstava. Osvrnuo se na realizaciju Plana nabave u 2017. te naglasio kako je prošlogodišnji Plan nabave realiziran 99,3 %, dok se preostali postotak odnosi na predmete nabave koji su preneseni u ovu godinu.
Provedena su 1243 postupka nabave i sklopljeno je 1588 ugovora, među kojima su najznačajniji generalni remont helikoptera Mi-171Sh, nabava daljinski upravljanih oružnih stanica i protuoklopnog raketnog sustava za borbena vozila Patria, izgradnja objekata te nabava jedinstvene sportske opreme za sve pripadnike Hrvatske vojske, kao i ekspedicijskog kampa kao nove sposobnosti koja će se koristiti i u zadaćama potpore civilnim institucijama i stanovništvu.
Kao najznačajniji projekti u 2018. godini, za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo istaknuti su višenamjenski borbeni avion i hangar – radionica za održavanje Protupožarne eskadrile, za Hrvatsku ratnu mornaricu nabava motora za brodove HRM-a i prototip obalnog ophodnog broda, a za Hrvatsku kopnenu vojsku generalna revizija tenka M-84, nabava lake puškostrojnice i jurišne puške VHS-D2/K2 te inženjerijski strojevi i oprema.
General Šundov zahvalio je ministru Krstičeviću što je osigurao povećanje vojnog proračuna, a time i ulaganja u opremanje i modernizaciju Oružanih snaga, posebice za poboljšanje uvjeta života i rada njihovih pripadnika. Zahvalio je i svima u Ministarstvu obrane koji ulažu goleme napore kako bi sve što pripadnici Oružanih snaga trebaju bilo dostatno i odgovarajuće kvalitete te pravodobno nabavljeno, kao i predstavnicima grana OS-a i uprava GS-a. “Posebno me veseli činjenica što danas hrvatskog vojnika opremaju i hrvatski proizvođači. Na taj su način Oružane snage najbolja referencija za domaće proizvođače i njihove proizvode, te od korisnika proračunskih sredstava MORH i OSRH potiču domaću proizvodnju,” zaključio je general Šundov.
Igor Dragovan pohvalio je Ministarstvo obrane RH što je Plan nabave u 2017. godini izvršen gotovo 100 % te zaključio kako je to rezultat apsolutno kvalitetnog i ozbiljnog pristupa. Napomenuo je kako je takva vrsta nabave vrlo složena te istaknuo kako bi dobar primjer MORH-a trebala slijediti i druga tijela državne uprave. Također je pohvalio što MORH javno i transparentno, bez ikakve zadrške, već petu godinu zaredom predstavlja Plan nabave. Na kraju je istaknuo izvrsnu suradnju Odbora za obranu Hrvatskog sabora i Ministarstva obrane.


Prošlogodišnji Plan nabave realiziran je 99,3 %, a među najznačajnije ubraja se generalni remont helikoptera Mi-171Sh, nabava daljinski upravljanih oružnih stanica i protuoklopnog raketnog sustava za borbena vozila Patria, izgradnja objekata te nabava jedinstvene sportske opreme za sve pripadnike Hrvatske vojske, kao i ekspedicijskog kampa kao nove sposobnosti koja će se koristiti i u zadaćama potpore civilnim institucijama i stanovništvu.


Kao najznačajniji projekti u 2018., za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo istaknuti su višenamjenski borbeni avion i hangar – radionica za održavanje Protupožarne eskadrile, za Hrvatsku ratnu mornaricu nabava motora za brodove HRM-a i prototip obalnog ophodnog broda, a za Hrvatsku kopnenu vojsku generalna revizija tenka M-84, nabava lake puškostrojnice i jurišne puške VHS-D2/K2 te inženjerijski strojevi i oprema.


OJI, snimio Tomislav Brandt