Plan nabave: Black Hawk, obalni ophodni brod i oklopno vozilo Bradley

Financijski plan Ministarstva obrane za 2020. iznosi 5.339.629.262,00 kuna. Nakon dugogodišnjeg smanjivanja, proračun za 2020. godinu veći je 264 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu, a klasificiranih postupaka nabave nema

Predstavnicima Odbora za obranu Hrvatskog sabora, Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Hrvatskog sabora te zainteresiranim udrugama civilnog društva u Ministarstvu obrane održana je 6. veljače prezentacija Plana nabave Ministarstva obrane RH za 2020. s osvrtom na realizaciju Plana nabave u 2019. godini

Financijski plan za 2020. iznosi 5.339.629.262,00 kuna. Nakon dugogodišnjeg smanjivanja, proračun za 2020. godinu veći je 264 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu, a klasificiranih postupaka nabave nema ni ove godine. 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako je rad Ministarstva obrane i Hrvatske vojske značajno definiran dodijeljenim financijskim sredstvima te istaknuo kako je zahvaljujući politici ove Vlade proračun Ministarstva obrane nastavio s rastom i u 2020. godini.

”U mandatu ove Vlade proračun Ministarstva obrane rastao je ukupno oko milijardu i 300 milijuna kuna,” naglasio je ministar te dodao kako se njegov rast  odrazio i na povećanje financijskih sredstava za postupke javne nabave u ovoj godini.

”Ovogodišnji Plan nabave sadrži više od 1000 postupaka nabave i vrijednosti je oko dvije milijarde i dvjesto milijuna kuna. To su velika financijska sredstva i zato je vrlo važno voditi računa o zakonitosti, odgovornosti i transparentnosti svih postupaka, a to u Ministarstvu obrane upravo i činimo,” istaknuo je ministar Krstičević te rekao da od samog početka mandata inzistira na racionalnom trošenju javnih sredstava, kao i na ekonomičnim i učinkovitim postupcima.

U kontekstu transparentnosti postupaka nabave, ministar je naglasio: “Zadovoljstvo mi je istaknuti da smo nastavili praksu uvedenu na početku mandata tako da već četiri godine nemamo niti jedan klasificirani postupak javne nabave.”

Doprinos obrambenoj industriji

Ministar je najavio i potpisivanje ugovora s gospodarskim subjektima 17. veljače. “Ugovori su značajan doprinos hrvatskoj obrambenoj industriji koja zapošljava više od pet tisuća ljudi. Praksom njihova potpisivanja početkom godine domaćoj industriji pružamo sigurnost i pomažemo u planiranju godišnje proizvodnje te im pružamo sve potrebne reference za plasman na strana tržišta. Potpisat ćemo ugovore u vrijednosti oko 450 milijuna kuna što je za oko 140 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu,” istaknuo je.

Posebno je zahvalio svim članovima Odbora za obranu na čelu s predsjednikom Igorom Dragovanom na izvrsnoj suradnji: “Prošle je godine Odbor dao jednoglasno pozitivno mišljenje na opremanje Hrvatske vojske novim helikopterima Black Hawk. Riječ je o četiri potpuno nova helikoptera koji dolaze u Hrvatsku 2022. godine, a koristit će se za vojne i civilne svrhe,” podsjetio je ministar Krstičević istaknuvši kako na taj način osiguravamo nove sposobnosti važne za daljnji razvoj i modernizaciju Hrvatske vojske i za izgradnju sustava domovinske sigurnosti.

Od ostalih aktualnih projekata nabave, ministar je istaknuo i projekt nabave višenamjenskog borbenog aviona, koji vodi Međuresorno povjerenstvo na razini Vlade Republike Hrvatske rekavši: “U svibnju ćemo dobiti konkretne ponude, a odluku o odabiru očekujemo do kraja ove godine.”

Modernizacija u Đuri Đakoviću

Od ostalih značajnijih projekata opremanja i modernizacije u ovoj godini posebno je naglasio nastavak gradnje obalnog ophodnog broda za potrebe Obalne straže te proces opremanja borbenim oklopnim vozilom pješaštva Bradley.

“Prototip broda koji je isporučen Hrvatskoj ratnoj mornarici, tehničkom opremljenošću i plovnim karakteristikama značajno je unaprijedio sposobnosti Obalne straže Republike Hrvatske. Počeli smo i s procesom opremanja Hrvatske vojske borbenim oklopnim vozilom pješaštva Bradley i taj projekt bit će dodatan poticaj hrvatskim tvrtkama da se nametnu kvalitetom i znanjem na svjetskom tržištu. Modernizaciju tih oklopnih vozila očekujemo u Đuri Đakoviću,” rekao je Krstičević.

Ministar je posebno istaknuo kako je ponosan što će se u ovoj godini, među ostalim, završiti izgradnja smještajnih kapaciteta u vojarni 204. brigade u Vukovaru, čime će završiti projekt povratka Hrvatske vojske u Vukovar. Isto tako, u potpori transformacije Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” pokrenut će se višegodišnji građevinski projekti. “Pokrenuli smo izgradnju Kongresnog centra i spomen-parka, a do lipnja očekujemo dovršetak izgradnje smještajnog objekta koji će nositi ime po gradu heroju Vukovaru. Jačanje Hrvatske vojske naša je trajna misija i ta misija nema alternative,” zaključio je.

Predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Igor Dragovan izrazio je zadovoljstvo što je sedmi put prisutan prezentaciji Plana nabave u Ministarstvu obrane istaknuvši kako se ova praksa iz godine u godinu pokazuje kao dobar primjer svim drugim javnim tijelima.

“Ulaganje dugoročno u razvoj i modernizaciju Oružanih snaga sigurno donosi uvođenje novih tehnologija, donosi dodanu vrijednost i vraća se višestruko što se tiče i novih znanja i proširivanja i jačanja spremnosti hrvatskog vojnika. Vjerujem da će svako sljedeće povećanje proračuna ići u dva smjera: to je razvoj i modernizacija, i s druge strane obrazovanje i jačanje sposobnosti Hrvatske vojske,” zaključio je.

Novi sigurnosni izazovi

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov izrazio je zadovoljstvo povećanjem proračuna i ulaganjem u opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske, a posebice za poboljšanje uvjeta života i rada pripadnika HV-a.

“Iznimno me veseli činjenica kad hrvatskog vojnika opremaju i hrvatski proizvođači,” rekao je general te istaknuo kako su u protekloj godini uložena znatna sredstva u poboljšanje uvjeta smještaja, života i rada u vojarnama u Petrinji, Kninu, Zagrebu, Puli, Splitu i Zemuniku, što će se nastaviti i ove godine.

Kazao je kako je danas pred Hrvatskom vojskom proces prilagođavanja novim sigurnosnim izazovima: “S obzirom na to da su ljudi najvažniji, naša je zadaća omogućiti im najbolju obuku i opremu, kako bismo ih osposobili za uspješno obavljanje zadaće u različitim sigurnosnim, klimatskim i drugim uvjetima,” poručio je.

Plan nabave Ministarstva obrane prezentirao je načelnik Samostalnog sektora za postupke javne nabave brigadir Ivica Devčić koji je najavio i potpisivanje 39 ugovora u vrijednosti oko 457 mil. kuna s 30 gospodarskih subjekata krajem veljače.

Brigadir Devčić osvrnuo se i na realizaciju Plana nabave u prošloj godini istaknuvši kako je zaprimljeno 1199 zahtjeva za ugovaranjem, a rezultat toga bilo je sklapanje 1130 ugovora, što je rezultiralo postotkom realizacije plana nabave od 98,44 % od ukupnog iznosa koji je predviđen za materijalno zbrinjavanje.

Financijska sredstva za materijalno zbrinjavanje u financijskom planu MORH-a u 2020. godini iznose 2.275,478,960,00 kn i raspodijeljena su tako da će se za 65 % iznosa provoditi postupci javne nabave, a za 35 % tog iznosa stvorene su obveze za višegodišnje financiranje kao što su režijski troškovi, zakonske obveze, nabave iz prethodnih godina te financijska sredstva koja se realiziraju u inozemstvu (operacije potpore u miru).

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo

  • nabava višenamjenskog borbenog aviona
  • Black Hawk

– PP sezona (priprema)

– smještajni i radni kapaciteti zb Zemunik, Pleso, Lučko, Divulje

Hrvatska ratna mornarica

  • nastavak gradnje obalnih ophodnih brodova
  • nabava motora za RTOP
  • nabava brzih brodica

Hrvatska kopnena vojska

  • nastavak opremanja kopnene komponente jurišnom puškom i pripadajućom opremom
  • završetak generalne revizije tenka M84
  • završetak izgradnje vojarne u Vukovaru ( listopad 2020.)
  • početak projekta opremanja borbenim vozilom pješaštva Bradley

264

milijuna kuna veći proračun nego prošlogodišnji

457

milijuna kuna vrijednost ugovora s 30 gospodarskih subjekata

39

ugovora potpisat će se s predstavnicima domaće obrambene industrije


Potpisani ugovori o nabavi vojne opreme s 38 hrvatskih tvrtki

U Ministarstvu obrane potpisano je 17. veljače s hrvatskim tvrtkama 38 ugovora o nabavi vojne opreme, usluga i radova u ukupnom iznosu većem od 453 milijuna kuna, što je oko 140 milijuna više u odnosu na prethodnu godinu.

Ugovore je potpisao potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. Tom je prilikom još jednom naglasio kako su upravo hrvatski vojnici u potpunosti opremljeni naoružanjem i opremom hrvatskih proizvođača te kako njihovo sudjelovanje u međunarodnim misijama i operacijama služi kao izvrsna referencija prilikom natječaja hrvatskih tvrtki na svjetskom tržištu.

“Ovi su ugovori značajan doprinos hrvatskom gospodarstvu i pokazuju kako Ministarstvo obrane nije samo potrošač nego generator razvoja i promotor hrvatskih proizvoda,” rekao je Krstičević i objasnio kako se upravo na taj način domaćim proizvođačima pruža sigurnost i pomaže u planiranju godišnje proizvodnje. (OJI)

OJI

snimio Josip Kopi i Filip Klen