Predstavljen Plan nabave za 2019. godinu

“Obrambeni resor u 2019. godini dobio je povećanje od gotovo 260 milijuna kuna u odnosu na 2018. godinu. Proračun Ministarstva obrane u 2019. godini iznosi 5 milijardi i 75 milijuna kuna, i veći je za oko milijardu kuna otkad sam preuzeo Ministarstvo obrane odnosno od listopada 2016. godine,” naglasio je ministar Krstičević…

U Ministarstvu obrane RH predstavljen je 7. veljače 2019. Plan nabave Ministarstva obrane RH za 2019. godinu s osvrtom na realizaciju Plana nabave u 2018. predstavnicima Odbora za obranu Hrvatskog sabora, Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Hrvatskog sabora, Državnog odvjetništva te zainteresiranih udruga civilnog društva.

Ministar Krstičević tom je prigodom istaknuo kako od početka mandata ove Vlade kao čelnik Ministarstva koje provodi puno postupaka nabave inzistira na jačanju odgovornosti i transparentnosti u svim poslovima,  na što boljem sustavu financijskog upravljanja i kontrolama kao i na analizi provedbe i kontroli trošenja financijskih sredstava. “Obrambeni resor u 2019. godini dobio je povećanje od gotovo 260 milijuna kuna u odnosu na 2018. godinu. Proračun Ministarstva obrane u 2019. godini iznosi 5 milijardi i 75 milijuna kuna, i veći je za oko milijardu kuna otkad sam preuzeo Ministarstvo obrane odnosno od listopada 2016. godine,” naglasio je ministar Krstičević. U kontekstu ovogodišnjeg Plana nabave, ministar je rekao da je riječ o velikim financijskim sredstvima, odnosno o iznosu od oko milijardu i šesto pet milijuna kuna te da se u pravilu godišnje provede oko 1000 postupaka predmeta nabave. Podsjetio je i na uključenost Odbora za obranu Hrvatskog sabora u financijski značajne procese istaknuvši kako parlamentarni Odbor za obranu sukladno Zakonu o obrani daje mišljenje o nabavi za potrebe obrane za vrijednosti veće od  pet milijuna eura prije pokretanja postupaka nabave. “Postupci javne nabave moraju biti transparentni. To nije stvar samo zakonskih rješenja, to je naš interes i naše čvrsto opredjeljenje,” ponovio je ministar te istaknuo kako su rezultati takvog rada vidljivi i iz Izvješća Državnog ureda za reviziju gdje je Ministarstvo obrane prvi put nakon 27 godina imalo bezuvjetno mišljenje o poslovanju i financijskim izvješćima za 2017. godinu. “Tako odgovorni i transparentni u poslovanju bili smo i u 2018. godini i nastavljamo i u ovoj godini,” naglasio je ministar.

Predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Igor Dragovan rekao je kako je ovo šesta godina za redom kako se nalazi na predstavljanju Plana obave u MORH-u, te da se svake godine vide poboljšanja. Također, pohvalio je MORH za dobru praksu javnog predstavljanje Plana nabave istaknuvši kako bi se i druga državna tijela trebala povesti za tim primjerom, s obzirom na složenost i kompleksnost nabava koje se provode. Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov u kontekstu povećanja vojnog proračuna istaknuo je važnost ulaganja u opremanje i modernizaciju Oružanih snaga, a posebice u poboljšanje uvjeta života i rada pripadnika Hrvatske vojske. Rekao je kako je stalna težnja osigurati uravnotežen razvoj sposobnosti Hrvatske vojske te istaknuo: ”Opremajući našu Hrvatsku vojsku hrvatskim proizvodima osiguravamo da se dio novca ponovno vrati u državni proračun, ali i potičemo domaću proizvodnju. S takvom sinergijom uspjeh je neizostavan.”

Načelnik Samostalnog sektora za postupke javne nabave brigadir Ivica Devčić istaknuo je kako treću godinu za redom Ministarstvo obrane nema nabava po izuzeću odnosno klasificiranih postupaka te zaključio kako to pokazuje transparentnost i otvorenost MORH-a u postupcima javne nabave. “Svi postupci nabave usmjereni su na poboljšanje uvjeta života i rada hrvatskih vojnika, opremanje Hrvatske vojske i osiguranje potrebne razine ispravnosti materijalno-tehničkih sredstava u OSRH,” naglasio je na početku prezentacije brigadir Devčić te ujedno najavio potpisivanje ugovora s 34 gospodarska subjekta u vrijednosti od oko 313 milijuna kuna, zaključivši: “Riječ je o iznosu koji je za oko 32 milijuna kuna viši u odnosu na 2018. godinu, čime se izravno podupire razvoj hrvatske obrambene industrije.”


Financijska sredstva u 2019.

Proračun Ministarstva obrane u 2019. godini iznosi 5.075.302.937,00 kuna – riječ je o povećanju od gotovo 260 milijuna kuna u odnosu na 2018. godinu. U financijskom planu MORH-a za materijalno zbrinjavanje osigurana su financijska sredstva u iznosu od 2.167.796.738,00 kuna. Od navedenog iznosa, 1.605.623.665,32 kuna odnosi se na provedbu postupaka javne nabave sukladno Zakonu o javnoj nabavi, Uredbi o javnoj nabavi u području obrane i sigurnosti i Uputi o provedbi postupaka javne nabave. Preostali iznos financijskih sredstava 562.173.072,68 odnosi se na stvorene obveze za višegodišnje financiranje, zakonske obveze, predmete nabave koji se realiziraju u inozemstvu. Ako ne dođe do sklapanja ugovora za pojedinu namjenu u godini kad su sredstva Ministarstva obrane u Državnom proračunu RH, koja su namjenski planirana, odobrena  i na raspolaganju (kao što je bio slučaj s VBA u 2018. godini) tad sredstva ostaju nepotrošena u Državnom proračunu. Sredstva odobrena u sklopu Državnog proračuna RH za potrebe Ministarstva obrane  troše se sukladno stvorenim obvezama za plaćanje za zaprimljenu robu, izvršene usluge ili radove i za ostale stvorene obveze, a za namjene za koje su sredstva i planirana u pojedinoj godini. Sva plaćanja vrše se direktno preko računa Državnog proračuna.

 


Značajnije nabave u 2019.

Hrvatska kopnena vojska

 • Generalna revizija tenka M84
 • Opremanje kopnene komponente jurišnom puškom i pripadajućim ciljnicima
 • Izgradnja sportske infrastrukture u Petrinji
 • Izgradnja i adaptacija u vojarni u Udbini, Kninu, Bjelovaru, Gašincima, Našicama, Karlovcu

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo

 • Hangar – radionica za održavanje PP eskadrile
 • Smještajni i radni kapaciteti zb Zemunik i Pleso

Hrvatska ratna mornarica

 • Oprema za mornaričko pješaštvo
 • Nastavak adaptacije u vojarnama Pločama, Splitu i Puli

Ostale postrojbe Hrvatske vojske

 • Izgradnja i rekonstrukcija vojnih lokacija i građevina
 • Izgradnja i adaptacija u vojarni u Puli, Varaždinu, Zagrebu (HVU)
 • Borbena, zaštitna i radna odjeća i obuća
 • Ubojna sredstva
 • Opremanje specijalnim višenamjenskim logističkim vozilima vojne izvedbe
 • Usluge održavanja materijalno-tehničkih sredstava
 • Usluge prehrane i smještaja
 • Prijevoz ljudi i opreme
 • Osiguranje djelatnih vojnih osoba
 • Oprema, odjeća i obuća za tjelovježbu
 • Energenti
 • Računalna oprema

Osvrt na realizaciju plana nabave za 2018.

 • Planom nabave za 2018. godinu za materijalno zbrinjavanje bilo je planirano 2.002.531.790,00 kn.
 • Provedeno je 1058 predmeta nabave i na temelju provedenih postupaka sklopljeno 1259 ugovora.
 • Plan nabave za 2018. godinu realiziran je 98,11 %.

 

OJI

Foto Josip Kopi