Predstavljen Sky Sniper

Krajem veljače tvrtka Israel Aerospace Industries (IAI) objavila je kako je završila razvoj novog navođenog zrakoplovnog naoružanja. Riječ je o navođenom stand-off projektilu zrak-zemlja, namijenjenom za napad na široki spektar tvrdih i mekih ciljeva, čija je jedna od temeljnih odlika preciznost te mu je stoga dano ime Sky Sniper. Posebnost je da je razvijen na temelju koncepta balističkog projektila predviđenog za lansiranje sa zemlje. IAI ga je prilagodio za lansiranje s borbenih aviona, dodajući druge značajke poput razmjerno niske jedinične cijene, preciznosti, velike brzine i velikog dometa. Na taj način želi ga učiniti teškim za presretanje, odnosno posadu aviona što više udaljiti od zone djelovanja protuzračne obrane.

(Ilustracija: IAI)

Temeljni je sustav navođenja hibridni GPS/INS koji se kombinira s računalno zadanom putanjom prije lansiranja. Nakon lansiranja Sky Sniper oslanja se ponajprije na pasivno GPS/INS navođenje, dok zadanu putanju koristi kako bi poboljšao finesu za veći dolet do cilja, izbjegavanje protuzračnih sustava odnosno za postizanje optimalnog kuta udara na cilj. IAI navodi kako Sky Sniper ima razorno fragmentirajuću bojnu glavu te upaljač s tri moda kojima se može definirati način detoniranja ovisno o cilju napada. Prema navodima tvrtke, Sky Sniperom moći će se naoružavati borbeni avioni kao što su Boeingovi F-15 i F/A-18, Lockheed Martinov F-16, ruski MiG-29 i Su-30 te domaći IAI Kfir, u konfiguraciji do najviše četiri projektila po letjelici.


Iako IAI u početnim informacijama ne navodi detaljnije podatke za Sky Sniper, pretpostavlja se da je mase oko 500 kg, uz bojnu glavu mase oko 150 kg. Pretpostavlja se da će najveća brzina iznositi između 2,5 i 3,5 maha, a domet između 150 i 200 km.


Igor SKENDEROVIĆ