Predstavljen Plan nabave MORH-a za 2017.

Obrambeni proračun u 2017. godini povećan je za gotovo 400 milijuna kuna po svim izvorima, istaknuo je ministar Krstičević te dodao kako se od početka mandata ove Vlade inzistira na jačanju odgovornosti i transparentnosti u svim poslovima te na što boljem sustavu financijskog upravljanja i kontrole…

U Ministarstvu obrane Republike Hrvatske predstavljen je 18. siječnja predstavnicima Odbora za obranu Hrvatskog sabora, Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Hrvatskog sabora, Državnog odvjetništva te zainteresiranim udrugama civilnog društva Plan nabave za 2017. godinu. Prezentaciji su uz potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića i suradnike iz MORH-a i OSRH nazočili predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Igor Dragovan, potpredsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, predsjednica Transparency Internationala Hrvatska Davorka Budimir, predstavnik Centra za mirovne studije Gordan Bosanac i predstavnik Partnerstva za društveni razvoj Munir Podumljak.
 
Ministar Krstičević istaknuo je kako od početka mandata ove Vlade inzistira na jačanju integriteta, odgovornosti i transparentnosti u svim poslovima te na što boljem sustavu financijskog upravljanja i kontrole, ali i na analizi provedbe i kontrole trošenja financijskih sredstava. Podsjetio je i na uključenost saborskog Odbora za obranu u postupke nabave za potrebe obrane, za vrijednosti veće od pet milijuna eura prije pokretanja postupka nabave, koji na taj način sudjeluje u financijski značajnim procesima, a sve sukladno Zakonu o obrani.
Ministar Krstičević rekao je kako je obrambeni proračun u 2017. godini povećan za gotovo 400 milijuna kuna po svim izvorima. O samim predmetima i postupcima javne nabave ministar je istaknuo kako je velik iskorak napravljen u smanjenju predmeta nabave označenih stupnjem tajnosti. Naime, još prije 2012. godine takvi su predmeti nabave iznosili više od 50 posto u odnosu na cjelokupan Plan nabave, a proteklih godina napravljeni su značajni iskoraci u smanjenju klasificiranih nabava i transparentnoj objavi Plana nabave na internetskoj stranici MORH-a.
Prošle je godine bilo 2,6 posto takvih postupaka po izuzeću. Ministar je istaknuo kako se tom trendu posvetila posebna pozornost i u 2017. godini, a glavni je pokazatelj toga i podatak kako u ovogodišnjem Planu trenutačno nije planiran niti jedan klasificirani postupak nabave.
 
“U pravilu se godišnje u MORH-u provede oko 1000 postupaka u predmetima nabave, tako da transparentnost postupaka javne nabave nije samo stvar zakonskog rješenja, nego je to naš interes i naše čvrsto opredjeljenje,” rekao je ministar Krstičević te zaključio kako je u ovoj godini fokus na poboljšanju uvjeta života i rada vojnika u vojarnama, dočasnika i časnika, državnih službenika i namještenika, kako bi svi zajedno pridonijeli razvijanju sposobnosti potrebnih za obavljanje zadaća u operacijama, vježbama, obuci te potpori civilnim institucijama i stanovništvu u Republici Hrvatskoj.
 
Prezentaciju Plana nabave održao je predstavnik Samostalnog sektora za postupke javne nabave MORH-a Branko Pribolšan. Naglasio kako su proteklih godina napravljeni određeni iskoraci koji pridonose transparentnosti postupaka javne nabave. Istaknuo je kako Ministarstvo obrane na svojim internetskim stranicama objavljuje godišnje planove nabave kako bi se zainteresirani subjekti mogli pripremiti za sudjelovanje u određenim nadmetanjima. Usvojena su i interna pravila u kojima su utvrđene nadležnosti osoba koje sudjeluju u pripremi i provedbi postupaka javne nabave i razdvojene su funkcije u sklopu provedbe postupaka javne nabave u smislu da ista osoba ne može biti odgovorna za izradu zahtjeva za nabavu odnosno tehničkih specifikacija i sudjelovanje u donošenju odluka o odabiru, objasnio je Branko Pribolšan.
Predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Igor Dragovan tim je povodom istaknuo kako je ovo dobar primjer nastavka odgovornog i transparentnog odnosa prema sredstvima poreznih obveznika, odnosno da postoji ozbiljnost, odgovornost i dobra volja. “Može se reći da je ovo odličan primjer kako se vrlo kompleksan proces nabave, kao što je ovdje u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama, može ovako javno i transparentno organizirati i predstaviti javnosti ono što se planira nabaviti. Volio bih da ovo bude primjer i za druga državna tijela i javne ustanove u Republici Hrvatskoj,” zaključio je Dragovan te dodao kako vjeruje da samo takav način jamči dobar rezultat rada Ministarstva obrane.
Anđelko Stričak iz Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Hrvatskog sabora pozdravio je takav pristup, pogotovo što se znatna sredstava planiraju uložiti u ljudski potencijal.
Munir Podumljak iz Partnerstva za društveni razvoj rekao je kako je predstavljanje ovog Plana nabave u Ministarstvu obrane i prikaz hodograma dobar primjer i dobra praksa ne samo u Republici Hrvatskoj, nego i izvan granica.


Financijski plan MORH-a za 2017. godinu usklađen je s izglasanim Državnim proračunom za 2017. godinu i iznosi 4.385.657.945,00 kn.


Planom nabave za 2017. godinu iznos od oko 1.700.000.000,00 kuna predviđen je za nabavu sredstava za materijalno zbrinjavanje, što iznosi približno 40 posto Financijskog plana MORH-a za 2017. godinu. Rezervirana sredstva za obveze stvorene u prethodnom razdoblju, kao što su višegodišnje financiranje, zakonske obveze, dio režijskih troškova te predmeti nabave koji se realiziraju u inozemstvu za operacije potpore miru iznose oko 470.000.000,00 kuna, dok je oko 1.300.000.000,00 kuna iznos rezerviranih financijskih sredstava za koje se provode postupci nabave.


Od projekata za koje su obveze stvorene u prethodnom razdoblju, istaknuta je izgradnja obalnih ophodnih brodova, kupnja i remont samohodnih haubica PzH 2000, nabava helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, izgradnja zapovjednog objekta u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji te smještajnog objekta na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu.


Od značajnijih predmeta nabave u 2017. godini istaknut je nastavak postupka nabave UbS-a, remont helikoptera Mi-171Sh, nabava inženjerijskih strojeva i opreme, vojnih kamiona i cisterni, dijelova za vozila MRAP, generalna revizija tenka M-84, komunikacijska oprema, izgradnja i adaptacija objekata, infrastrukture te odjeća i obuća.


OJI, Snimio Josip Kopi