Godina konsolidacije

”Ulaganje u Hrvatsku vojsku ulaganje je u sigurnost i budućnost svih naših građana,“ rekao je ministar obrane Banožić na prezentaciji ovogodišnjeg plana nabave MORH-a, posebno istaknuvši da su hrvatski vojnici opremljeni vrhunskim naoružanjem i opremom hrvatskih proizvođača kojima su uručeni novi ugovori o nabavi

U Ministarstvu obrane RH 9. ožujka 2021. održana je prezentacija Plana nabave za 2021. godinu, a predstavnicima tvrtki hrvatske obrambene industrije uručeni su ugovori o nabavi opreme i sredstava za potrebe Hrvatske vojske. Prezentaciji je nazočio ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj sa suradnicima te predstavnici tvrtki hrvatske obrambene industrije.

Ministar Banožić u svojem je izlaganju istaknuo da su ovogodišnja sredstva u državnom proračunu Republike Hrvatske osigurana za potrebe obrambenog sustava te kako je Plan nabave za 2021. preduvjet za nesmetano funkcioniranje obrambenog sustava i daljnju izgradnju Hrvatske vojske. Za 2021. godinu osigurana su sredstava u iznosu od 4.801.780.350 kuna, a od tog je u financijskom planu MORH-a za materijalno zbrinjavanje osiguran iznos od 2.275.478.960 kuna. ”Cilj nam je zadržati razinu opremanja na stupnju koji će omogućiti redovito funkcioniranje sustava obrane i u ovim izazovnim vremenima,” rekao je ministar u kontekstu pandemije i potresa te dodao kako je zahvaljujući radu ove Vlade i poduzetim mjerama, vidljiv izlaz iz te situacije.

”Ova 2021. godina je konsolidacije i priprema za ono što nas očekuje u idućem razdoblju. Vjerujem kako ćemo uspjeti vratiti gospodarski rast kakav smo imali u 2019. godini,” istaknuo je.

Ministar Banožić istaknuo je da je Plan nabave za 2021. preduvjet za nesmetano funkcioniranje obrambenog sustava i daljnju izgradnju Hrvatske vojske

Vrhunski proizvodi

Osvrnuvši se na ovogodišnji Plan nabave, koji sadrži 865 predmeta nabave u vrijednosti od oko 1,2 milijarde kuna, uključujući višegodišnje ugovore u vrijednosti od oko 1,8 milijardi kuna, ministar je rekao kako je riječ o značajnim sredstvima koja će pridonijeti daljnjem razvoju i jačanju Hrvatske vojske: ”Ovogodišnjim proračunom i ovom nabavom želimo nastaviti jačati Hrvatsku vojsku. Ulaganje u Hrvatsku vojsku ulaganje je u sigurnost i budućnost svih naših građana.” Dodao je kako su hrvatski vojnici opremljeni naoružanjem i opremom hrvatskih proizvođača te da je riječ o uistinu kvalitetnim i vrhunskim proizvodima koji zadovoljavaju visoke standarde kvalitete. Izrazio je uvjerenje za nastavak suradnje u idućim godinama s obzirom na nove perspektive u kontekstu povlačenja financijskih sredstava iz Europskog obrambenog fonda. Također, ministar je rekao da je i ove godine nastavljena dobra praksa Ministarstva obrane u pogledu klasificiranih postupaka, tako da nema niti jedan postupak koji bi se provodio izvan procedure propisane Zakonom o javnoj nabavi, a ukratko se osvrnuo i na tijek procesa nabave u MORH-u, istaknuvši da taj proces obuhvaća velik broj dionika u segmentima postupka u skladu s nadležnostima, čime se sprečava sukob interesa i utjecaj bilo koje vrste.

Doprinos gospodarstvu

 Željko Pavlin, predsjednik Uprave tvrtke HS PRODUKT d. o. o. obratio se u ime proizvođača koji su s Ministarstvom obrane potpisali ugovore istaknuvši izvrsnu višegodišnju suradnju. Zahvalio je ministru Banožiću i Ministarstvu obrane što je i ove godine, unatoč izazovnom vremenu pandemije i smanjenju proračuna nastavljena dugogodišnja tradicija i praksa potpisivanja ugovora s hrvatskim proizvođačima vojne opreme početkom godine. Pavlin je istaknuo da će novac koji se uloži u kupnju hrvatskih proizvoda osigurati opremanje Hrvatske vojske kvalitetnim proizvodima i držanje koraka s najboljim vojskama svijeta, a s druge strane, hrvatskoj vojnoj industriji koristit će za plaće te za daljnji razvoj novih proizvoda i projekata kojima će dalje konkurirati na svjetskom tržištu. Direktor tvrtke Šestan Bush d. o. o. iz Preloga Alojz Šestan osvrnuo se na dugogodišnju suradnju s Ministarstvom istaknuvši: ”Ove godine obilježavamo 25 godina suradnje s našom vojskom, 25 godina proizvodnje zaštitnih kaciga. Zahvaljujući toj suradnji postali smo respektabilna tvrtka izvoznica hrvatske vojne industrije i jedan od najboljih proizvođača na svijetu. Nama je taj kontinuitet i suradnja jako bitna kao jedan certifikat za suradnju s drugim zemljama.” Od značajnih nabava u 2021. istaknuti su projekti opremanja i modernizacije koji, među ostalim, uključuju nabavu puškostrojnica i aviona ZLIN. Od opskrbnih sredstava istaknuta je nabava borbenih prikrivnih i vodonepropusnih odora, a od nabava iz područja vojne infrastrukture, istaknuto je opremanje prostora u Zrakoplovnoj bazi na Plesu, izgradnja i adaptacija hangara na Lučkom te završetak izgradnje vojarne ”204. brigade Hrvatske vojske” u Vukovaru.

Ministarstvo obrane RH potpisalo je 38 ugovora i okvirnih sporazuma o nabavi vojne opreme za potrebe opremanja Oružanih snaga RH s hrvatskim proizvođačima vojne opreme u ukupnoj vrijednosti od oko 284 milijuna kuna. Riječ je o ugovorima kojima Ministarstvo obrane nabavlja odjeću, obuću, naoružanje, opremu, usluge remonta, prehranu i osiguranje pripadnika Hrvatske vojske te tako na izravan način pridonosi hrvatskom gospodarstvu i hrvatskoj obrambenoj industriji.


Financijski plan MORH-a  i Plan nabave za 2021.

– Financijski plan  MORH-a za 2021. godinu iznosi 4.801.780.350 kn

– Materijalno zbrinjavanje u sustavu obrane iznosi 2.275.478.960 kn

– Cilj je zadržati razinu opremanja na stupnju koji će omogućiti redovito funkcioniranje sustava obrane u skladu sa svojom misijom i u ovim vremenima (COVID-19 , potres…)


Pregled značajnijih nabava u 2021.

Opremanje i modernizacija

– Puškostrojnice 5,56 x 45 mm i 7,62 x 51 mm NATO – 61.583.500 kn

– Jurišne puške, snajperske puške i pištolji- 6.852.000 kn

– Ubojna sredstva – 9.469.687 kn

– Simulator za DUOS za BOV Patria CRO – 19.890.000 kn

– DUOS s ugradnjom na BOV Patria CRO – 15.000.000 kn

– Modifikacija BOV-a Patria s ABG 40 mm – 3.407.375 kn

– Avion ZLIN – 5.000.000 kn

 

Opskrba HV-a

– Borbene prikrivne odore – 20.413.821 kn

– Vojnička obuća i čarape – 11.447.822 kn

– Donje rublje – 4.281.374 kn

– Službene i svečane odore – 6.619.851 kn

– Kombinezoni vojnički – 1.268.965 kn

– Torba transportna i vojna naprtnjača – 2.086.670 kn

 

Vojna infrastruktura

– Opremanje prostora – projekt ASBE , ZB Pleso- 1.437.000 kn

– Izgradnja kompleksa delaboračnice na VSK Debela glava Slunj- 31.000.000 kn

– Izgradnja  hangara na letjelištu Lučko- 50.000.000 kn

– Održavanje građevina i infrastrukture- 50.000.000 kn

– Završetak izgradnje proširenja vojarne u Vukovaru- 2.600.000 kn


Predstavnici tvrtki hrvatske obrambene industrije kojima su uručeni ugovori s Ministarstvom obrane: Davor Sabolić (zajednica proizvođača Čateks d. d. Čakovec, Hemco d. o. o. Đakovo, Kroko Proizvodnja i razvoj d. o. o. te podizvoditelj URIHO Ustanova Zagreb), Gordana Odor (Zajednica proizvođača Borovo d. d. Vukovar i Jelen proffesional d. o. o. iz Čakovca), Nenad Crnković (Croatia osiguranje), Marijan Mareković (Pleter-usluge), Željko Pavlin (HS PRODUKT d. o. o.), Goran Matanić ( Đuro Đaković Specijalna vozila d. d.), Zdravko Klanac (ZTC) i Alojz Šestan (Šestan Bush d. o. o.).


OJI

foto: Josip Kopi, Tomislav Brandt, Mladen Čobanović