Trčimo za Vukovar, za Sunju, za prijatelje kojih nema

U Našicama su 31. kolovoza 2021. dodijeljene nagrade najuspješnijim ultramaratoncima koji su u lipnju ove godine, na 4. Memorijalnom ultramaratonu ”Od velikog do malog Vukovara“, od Vukovara do Sunje  pretrčali više od 100 kilometara. Među njima bilo je osam pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Ultramaratonci koji su na ovogodišnjem 4. Memorijalnom ultramaratonu ”Od velikog do malog Vukovara“ istrčali više od 100 kilometara, dobili su uz prigodne darove i majice sa svojim imenom te brojem pretrčanih kilometara

Memorijalni ultramaraton ”Od velikog do malog Vukovara“, Vukovar – Sunja, održan je četvrtu godinu zaredom, od 25. do 27. lipnja 2021., u organizaciji Udruge za rekreativno trčanje Nexe Team iz Našica, Općine Sunja, Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata općine Sunje, HVIDRA-e Sunja, gradova Našice i Vukovara. Na 305 kilometara dugoj stazi u neprekidnom trajanju od 37 sati trčala su 33 ultramaratonca među kojima je bilo 16 pripadnika Hrvatske vojske. Memorijalni ultramaraton ”Od velikog do malog Vukovara“ prvi je put održan 2018. godine na inicijativu našičkih trkača rekreativaca i okupio je dvadesetak trkača iz cijele Hrvatske. Te je godine osnovana i Udruga za rekreativno trčanje, Nexe Team iz Našica koja preuzima inicijativu i organizaciju budućih ultramaratona od Vukovara do Sunje. Na ultramaratonu 2019. godine sudjeluje 24 trkača iz cijele Hrvatske te prvi put organizirano osam pripadnika Hrvatske vojske. Povezujući Vukovar i Sunju, dva simbola stradanja, ali i pobjede u Domovinskom ratu, Memorijalni ultramaraton iz godine u godinu postaje sve poznatiji, a broj sudionika se povećava. Tako 2020. godine uz 34  trkača sudjeluje i 14 pripadnika Hrvatske vojske te medicinska potpora OSRH, dok je ove godine uz 33 trkača sudjelovalo čak 16 pripadnika Hrvatske vojske. Predsjednik URT Nexe Team iz Našica, Tomislav Gall, objašnjava kako se uvijek na putu dugom 305 km dogode nepredviđene okolnosti koje treba nadvladati. Tako je 2020. godine na dionici koju su trčali pripadnici Hrvatske vojske u ranim jutarnjim satima jaka kiša između Čepina i Našica  u bitnom otežavala održavanje utrke. Ove su godine pak visoke temperature iziskivale nadljudske napore trkača za svladavanje trkačkih dionica. No, važnija od svega  poruka je ovog ultramaratona. Tomislav Gall ističe: ”Svojim trčanjem evociramo uspomene na presudne trenutke Domovinskog rata, na žrtve iznimno hrabrih ljudi i naših heroja koji su položili živote za hrvatsku slobodu. Trčanjem promičemo domoljubne i sportske vrijednosti, trčanjem se borimo protiv zaborava – i posebno smo ponosni što u našoj udruzi kao aktivni članovi  i ultramaratonci sudjeluju i  pripadnici Hrvatske  vojske.”


Za pretrčanih više od 100 km na 4. Memorijalnom ultramaratonu ”Od velikog do malog Vukovara“, Vukovar – Sunja, nagrađeni su: Marko Srnec, 111 km (Obavještajna pukovnija Središta za besposadne zrakoplovne sustave); Mara Pejić, 109 km i Zvonimir Lendić, 101 km (Inženjerijska bojna GOMBR-a); Marko Pavlović, 150 km; Slavko Janjić, 112 km; Ivica Horvat, 104 km (OMB Sokolovi); Gordan Rudelić, 104 km (Satnija veze GOMBR-a) te Damir Kubinčan, 102 km (ZSS).


Nagrađenim ultramaratoncima s više od 100 pretrčanih kilometara priznanja su uručena u poluvremenu rukometne utakmice 1. Pretkola EHF održane u dvorani Osnovne škole kralja Tomislava u Našicama, u kojoj su snage odmjerili Rukometni klub Nexe i poljski prvoligaš Grupa Azoty Unia Tarnow.


U 2022. godini bit će održan 5. Memorijalni ultramaraton “ Od velikog do malog Vukovara“ što je i njegova mala obljetnica. Predviđa se da će ta utrka okupiti do sada rekordan broj trkača, ali i pripadnika Hrvatske vojske.


desetnik Slavko Janjić, 1. OMB Sokolovi, Našice

Ovo mi je drugi Memorijalni ultramaraton, prošle godine istrčao sam 83 km. Ove mi je godine bio cilj istrčati više od 100 km i uspio sam –  za moju valpovačku 107. brigadu koja je slavila 30. obljetnicu. Uspio sam i istrčao 112 km. To je bio moj motiv: trčim za poginule prijatelje i za sve žrtve Domovinskog rata. To me nosi, i dok god budem mogao, ja ću za to trčati.

narednik Gordan Rudelić, Satnija veze Vinkovci

Ovo je bio moj drugi ultramaraton. Bila mi je čast i zadovoljstvo biti dio ove priče, u znak sjećanja na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje.

Rekorder u broju pretrčanih kilometara razvodnik je Marko Pavlović, pripadnik 1. oklopno- mehanizirane bojne Sokolovi iz Našica. Svojih 150 km istrčao je, kaže, u znak sjećanja na prijatelje

razvodnik Marko Pavlović, 1. OMB Sokolovi, Našice

Trčim s kolegama i drago mi je uveličati sve ovo naše zajedništvo u kojem jedni druge podupiremo, družimo se – a posebno jer to radimo u znak sjećanja na naše prijatelje. To nam daje snagu. Prošle sam godine istrčao 105 km, ove godine 150. Dogodine, nastavljamo…pa dok ide.

vojnik Zvonimir Lendić, Inženjerijska bojna Vukovar

Trčim za sve hrvatske branitelje, njima posvećujem svaki pretrčani kilometar. I mojim roditeljima. I oni su bili hrvatski branitelji.

razvodnik Ivica Horvat, 1. OMB Sokolovi, Našice

Prvi sam put sudjelovao, uspio sam prebaciti 100 km i drago mi je što taj rezultat mogu posvetiti svim žrtvama u Domovinskom ratu.  

 Marko Srnec, Obavještajna pukovnija Središta za besposadne zrakoplovne sustave, Pula

Ovo mi je četvrti Memorijalni ultramaraton ”Od velikog do malog Vukovara“, Vukovar – Sunja. Prošle godine istrčao sam više od 120 km, ove godine 111 km. Zahvalio bih Nexe grupi, URT Nexe, Rukometnom klubu Nexe. Posebno zahvaljujem Hrvatskoj vojsci što su potpora samoj utrci, pomažu, i što nama, pripadnicima koji trčimo, uvijek izlaze ususret i omogućavaju nam sudjelovati na ovoj utrci.

Tekst i foto: Lada Puljizević