Trebamo poštovati hrvatsku povijest

U Okučanima je 1. svibnja, budnicom Orkestra OSRH  te polaganjem vijenaca i ruža na spomen-obilježje Kocke vedrine i podsjećanjem na sve poginule, održana središnja svečanost obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak

Preletom iznad Okučana i cijelog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izveli su svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije Bljesak, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković osvrnuo se na prelet borbenih aviona Rafale čime je na poseban način memorirana 29. obljetnica VRO Bljesak. “Drago nam je da će zahvaljujući odlukama naše Vlade Hrvatsko ratno zrakoplovstvo s 12 borbenih aviona Rafale omogućiti Hrvatskoj jačanje svojih obrambenih sposobnosti i snagu odvraćanja kakvu nikad do sada nismo imali, te sigurnost hrvatskog neba, mora i kopna sljedećih 40-ak godina”, rekao je.

Čestitavši obljetnicu svima koji su sudjelovali u VRO Bljesak uz spomen na one koji su izgubili život oslobađajući zapadnu Slavoniju, ministar obrane Ivan Anušić je rekao: “Današnji dan je velik dan, a posebno za sve nas koji smo u to vrijeme bili pripadnici Oružanih snaga RH i koji smo sudjelovali u ovoj akciji, te napravili uvertiru za još veću vojnu pobjedu Hrvatske vojske tada, a to je bila Oluja”. Osvrnuvši se na mlade pripadnike Hrvatske vojske, koji su danas položili ruže na spomen-obilježje, naglasio je kako to označava pobjedu hrvatske priče i svega onog što Hrvatska treba biti.

“Cilj je da mladi, koji tada nisu bili ni rođeni, danas sa zanimanjem slušaju što se događalo, te vrednuju i poštuju hrvatsku povijest”, rekao je ministar Anušić.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u pratnji članova Vlade položio je vijenac ispred spomenika Kocke vedrine za sve poginule hrvatske branitelje

Hrvatski branitelji – nadahnuće i inspiracija

Rekao je također da je iznimno ponosan na prvi službeni prelet borbenih aviona Rafale jer su hrvatske Oružane snage nakon 35 godina prvi put kupile borbene avione 4. i 5. generacije, koji mogu parirati svim drugim borbenim zrakoplovima u svijetu. “Prioritet su nam jače i snažnije Oružane snage, a ovim ne jačamo samo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, nego sve što je u sastavu Oružanih snaga,” poručio je ministar.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako je ovaj susret iznimno važan i zahvalio svim braniteljima koji su sudjelovali u VRO Bljesak, uz spomen na one koji su, u hodu oslobađanja zapadne Slavonije, dali svoje živote na oltar domovine. “Vi branitelji i danas ste nama i našoj Vladi nadahnuće i inspiracija, te ste hrabrošću, odlučnošću i požrtvovnošću putokaz našem narodu i našem društvu. Zato se i danas naša domovina prisjeća tih veličanstvenih dana ponosa i slave kad smo branili i obranili svoju domovinu,” istaknuo je ministar Medved.

Budnicom Orkestra OSRH započelo je obilježavanje 29. obljetnice VRO Bljesak

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, s potpredsjednicima Vlade i ministrima obrane, hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova, Ivanom Anušićem, Tomom Medvedom i Davorom Božinovićem, položio je vijence i odao počast poginulim braniteljima u VRO Bljesak. Ministar branitelja Tomo Medved otvorio je sportske igre hrvatskih branitelja u organizaciji UDVDR Brodsko-posavske županije. Kadeti Hrvatske vojske i polaznici Policijske akademije MUP-a RH položili su ruže na spomen-obilježje. Molitvu za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, na središnjoj svečanosti predvodio je vojni ordinarij u Repub-lici Hrvatskoj monsinjor Jure Bogdan, a misu zadušnicu za sve poginule hrvatske branitelje te civilne žrtve u crkvi sv. Vida služio je monsinjor Antun Škvorčević.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sa zanimanjem je slušao informacije o PZO sustavu kratkog dometa Mistralu 3

U sklopu cjelodnevnog programa u Okučanima je održan i taktičko-tehnički zbor naoružanja te borbene i neborbene tehnike i opreme kao i prezentacija vojnog i policijskog poziva. Obilježavanju 29. obljetnice VRO Bljesak nazočili su predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović s izaslanstvom OSRH i načelnikom Glavnog stožera OSRH general-pukovnikom Tihomirom Kundidom, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom, obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovale u VRO Bljesak i predstavnici udruga iz Domovinskog rata te izaslanstva županija, gradova i općina.

Podsjetimo, operacija Bljesak počela je 1. svibnja 1995. u 5:21 sati, na oko 80 kilometara dugoj bojišnici. Jakim udarima hrvatskih vojnih i redarstvenih snaga presječeno je okupirano područje zapadne Slavonije, slomljen je otpor neprijateljskih snaga i oslobođeni su Jasenovac, Okučani i Stara Gradiška. U manje od 32 sata, 1. i 2. svibnja 1995. hrvatske snage oslobodile su oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak sudjelovalo je oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a ranjena su 162 branitelja.

 


U znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije Bljesak, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojarne “Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici izveli su svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale.

Dva Rafalea preletjela su iznad Okučana gdje se održavala središnja svečanost povodom 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, a piloti novih čuvara hrvatskog neba koji su 25. travnja došli iz Francuske u Hrvatsku poručili su: “Moćnim Rafaleima odajemo počast svima zaslužnima za ideju o slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj. Na ovom letu, u našim mislima – posebno mjesto imat će legendarni pilot HRZ-a Rudolf Perešin-Rudi”. Nakon odavanja počasti hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u VRO Bljesak u Okučanima, dva Rafalea nastavili su letjeti na ruti: Okučani – Nova Gradiška – Slavonski Brod – Županja – Vinkovci – Vukovar – Osijek – Beli Manastir – Belišće – Valpovo – Našice – Slatina – Virovitica – Bjelovar – Koprivnica – Ludbreg – Čakovec – Varaždin – Krapina – Kašina – Zagreb – Samobor – Jastrebarsko – Karlovac – Glina – Petrinja – Sisak – Velika Gorica. Također, jedan Rafale pozdravio je Istru i jug Hrvatske te preletio iznad hrvatskih gradova: Velika Gorica – Duga Resa – Delnice – Kastav – Pazin – Poreč – Rovinj – Pula – Novalja – Zadar – Biograd – Šibenik – Kaštela – Split – Omiš – Ploče – Dubrovnik – Korčula – Hvar – Knin – Gospić – Otočac – Ogulin – Duga Resa – Velika Gorica.


Memorijal 12 redarstvenika

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je 2. svibnja na obilježavanju 33. obljetnice stradavanja dvanaestorice hrvatskih redarstvenika u Borovu – Memorijal 12 redarstvenika. Svečani program započeo je na ulazu u Borovo kod 12 čempresa, nakon čega su sudionici mimohodom sjećanja duž Ulice dvanaest redarstvenika stigli do spomen-obilježja poginulim hrvatskim redarstvenicima gdje je održan komemorativni program. Uz molitvu za poginule hrvatske redarstvenike, roditelji i članovi obitelji dvanaestorice poginulih hrvatskih redarstvenika te visoka izaslanstva kod spomen-obilježja položila su vijence i zapalila svijeće. Ministar Anušić položio je vijenac u sklopu izaslanstva Vlade Republike Hrvatske zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom i drugim predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova. “Prošle su 33 godine od stravičnog zločina u Borovu Selu, kad su srpski pobunjenici iz zasjede mučki ubili i masakrirali 12 hrvatskih policajaca. Zločin je to koji nas je 1991. zavio u crno, ali i još snažnije povezao hrvatski narod u želji za slobodnom Hrvatskom. Danas smo tim mladićima odali počast i zahvalnost na žrtvi i doprinosu u obrani domovine, a njihova će imena zauvijek biti upisana u povijest stvaranja samostalne i suverene Republike Hrvatske“,  poručio je ministar Anušić. Memorijal dvanaest redarstvenika obilježava se u znak sjećanja na pripadnike specijalne jedinice policije koji su ubijeni iz zasjede 2. svibnja 1991., dok su pokušavali osloboditi dvojicu svojih zarobljenih kolega koje su tijekom redovite ophodnje zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. Taj dan ubijeni su i masakrirani hrvatski redarstvenici Stipan Bošnjak, Luka Crnković, Josip Culej, Mladen Čatić, Janko Čović, Zoran Grašić, Antun Grbavac, Željko Hrala, Zdenko Perica, Marinko Petrušić, Mladen Šarić i Ivica Vučić, a 21 policajac je ranjen.

Nataša Fortuna Višnecki


TEKST: Janja Marijanović Šaravanja; FOTO: Filip Klen