Trideseta obljetnica oslobođenja vojarne u Požegi

U Požegi je u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije obilježena 30. obljetnica oslobođenja vojarne i Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije.

Požeška vojarna oslobođena je 17. rujna 1991. nakon četiri dana opsade, a prvi put u njezinoj povijesti na jarbolu se zavijorila hrvatska zastava.

Obilježavanje je počelo misom u kapeli sv. Ivana Krstitelja koju je predvodio vojni kapelan vlč. Željko Volarić.

Na Trgu 123. brigade u Požegi na spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima položeni su vijenci i zapaljene svijeće, nakon čega je mimohod pobjednika, branitelja i građana krenuo prema vojarni.

“Ponosni smo da se nakon 30 godina možemo prisjetiti i obilježiti dan značajan za naš grad, ulazak branitelja u vojarnu i njezino preuzimanje, čime su se stekli uvjeti za formiranje slavne 123. brigade Hrvatske vojske Požega,” rekao je umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, predsjednik UDVDR-a Požeško-slavonske županije.

Zapovjednik vojarne “123. brigade HV” istaknuo je u prigodnom obraćanju da se nakon 30 godina s ponosom sjećamo tih dana. Poručio je nazočnima da im ti trenuci budu trajno nadahnuće i primjer kako se voli, čuva i brani jedina nam domovina Hrvatska te im čestitao 30. obljetnicu oslobođenja vojarne i Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije.

Tekst i foto: Goran Mažar