Dan oslobođenja grada Varaždina

”Budimo ponosni na te dane u kojima smo stvarali povijest. Budimo ponosni što smo svoju povijesnu zadaću u potpunosti ispunili pomažući osvojenim naoružanjem sve krajeve ranjene hrvatske države,” kazao je državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop dodavši kako su postrojbe iz ovog kraja sudjelovale u obrani i oslobađanju na svim hrvatskim ratištima…

Mimohodom vojnih i policijskih postrojbi varaždinskog kraja, koje su sudjelovale u Domovinskom ratu, te izložbom naoružanja i vojne tehnike hrvatske vojske, policije i vatrogastva u Varaždinu je 25. rujna 2021. održana završna svečanost obilježavanja 30. obljetnice oslobođenja grada i Dan branitelja Varaždinske županije.

Svečanosti su nazočili predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Damir Habijan, izaslanik predsjednika Vlade i ministra obrane državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj te brojni drugi.

Kod Križa zahvalnosti za oslobađanje Varaždina, najviša državna izaslanstva te predstavnici Grada i Županije, kao i obitelji poginulih, položila su vijence i odala počast poginulim braniteljima, a potom su Kapucinskim trgom prodefilirali postroji ratnih i djelatnih postrojbi hrvatske vojske i policije.

Pripadnicima ratnih postrojbi te brojnim okupljenim Varaždincima čestitke je u ime predsjednika Vlade uputio njegov izaslanik Zdravko Jakop podsjetivši na povijesne dane kad je oslobođenjem varaždinskih vojarni zaplijenjena golema količina naoružanja toliko potrebnog napadnutoj Hrvatskoj.

“Budimo ponosni na te dane u kojima smo stvarali povijest. Budimo ponosni što smo svoju povijesnu zadaću u potpunosti ispunili pomažući osvojenim naoružanjem sve krajeve ranjene hrvatske države,” kazao je Jakop dodavši kako su postrojbe iz ovog kraja sudjelovale u obrani i oslobađanju na svim hrvatskim ratištima.“Naša zadaća i danas ostaje ne zaboraviti početke. Naša zadaća uvijek treba biti nastaviti izgrađivati Hrvatsku i ovaj prelijepi kraj. Vjerujem u našeg čovjeka. Onog koji je znao osloboditi svoj Varaždin. Onog koji se znao sučeliti sa zlom diljem napadnute Hrvatske. Onog koji je znao razviti hrvatski barjak u Kninu,” rekao je Jakop.

Čestitajući obljetnicu izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Damir Habijan podsjećajući na 175 poginulih i nestalih branitelja varaždinskog kraja kazao je kako žrtva poginulih nema cijenu te kako je nikad ne smijemo zaboraviti.

Predsjednik Zoran Milanović iz Varaždina je poručio: “Datum 22. rujna bio je poseban. U takvim velikim događajima uvijek sudjeluje mali broj dobrih, hrabrih ljudi bez kojih ničeg ne bi bilo. Hrvatske postrojbe iz ovog kraja dale su golem doprinos u obrani Hrvatske, a ključnu je ulogu u njezinu oslobađanju imala 7. gardijska brigada Pume.” Izrazio je veliku zahvalnost svima onima koji su zaslužni za hrvatsku slobodu.

Ovaj veliki dan za branitelje, ali i sve žitelje grada Varaždina i Varaždinske županije, podsjetnik je na 22. rujna 1991. kad se dogodila velika pobjeda i prekretnica u Domovinskom ratu. Naime, u Varaždinu je bio smješten 32. korpus JNA koji je raspolagao velikim količinama ratne tehnike, streljiva i goriva, ovdje je bila smještena i jedna od najelitnijih oklopno-mehaniziranih postrojbi bivše vojske, a u vojarnama se nalazilo i oteto oružje hrvatske Teritorijalne obrane. Zauzimanjem vojnog skladišta na Banjščini, vojarne ”Jelkovečke žrtve“, te naposljetku i zapovjedništva varaždinskog garnizona 22. rujna 1991., vojnici JNA predali su se i napustili Varaždin, a Hrvatska vojska došla je u posjed sedam puta više oružja nego što ga je dotad imala.

Otpor varaždinskog garnizona slomljen je u devet dana, upornim pregovorima i vještim psihološkim potezima hrvatske strane. U bezizlaznoj situaciji i bez pomoći izvana vojni objekti JNA počeli su se predavati jedan za drugim, a naposljetku i glavni dio garnizona smješten u vojarni ”Kalnički partizani“. Predajom zapovjednika korpusa generala Vladimira Trifunovića i njegovim napuštanjem Varaždina, pao je prvi korpus JNA na hrvatskom tlu.

Jubilarna 30. obljetnica oslobađanja grada obilježena je i nizom drugih događanja među kojima je bilo i otkrivanje spomenika tridesetsedmorici poginulih, među kojima je i pet nestalih policajaca varaždinskog PU-a. Održan je i znanstveno-stručni skup pod nazivom “30. obljetnica oslobođenja Varaždina – ukupni značaj za Domovinski rat”, te druge kulturne i sportske aktivnosti u organizaciji Udruge veterana 7. gardijske brigade, Udruge pripadnika 104. brigade i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Vesna Pintarić

Foto: Tomislav Brandt