Obilježena 26. obljetnica oslobađanja Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije

Dan oslobađanja Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije obilježen je 22. rujna. Tog se dana prije 26 godina na varaždinskoj vojarni zavijorila hrvatska zastava.
U prigodi obljetnice položeni su vijenci i zapaljene svijeće te je održan svečani mimohod i postrojavanje predstavnika ratnih postrojbi i braniteljskih udruga.
Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane na središnjoj svečanosti bio je državni tajnik Zdravko Jakop, koji se tom prigodom obratio okupljenima. Istaknuo je važnost oslobađanja vojarne i vojnih skladišta u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, jer se time izravno pridonijelo jačanju hrvatskih oružanih snaga i ostvarenju sna o hrvatskoj slobodi, samostalnosti i neovisnosti. Također je naglasio koliko je ponosan što se Pume, jedan od najprepoznatljivijih simbola Domovinskog rata i Varaždinske županije, vraćaju onamo gdje i pripadaju, u svoj grad, u projektu koji je inicirao ministar obrane Damir Krstičević. Državni tajnik Jakop istaknuo je kako vjeruje da će povratak Puma u Varaždin pozitivno utjecati na razvoj lokalne zajednice i lokalnog gospodarstva te na ukupnu sigurnost tog kraja, ali i cijele domovine Hrvatske.
U sklopu obilježavanja Dana oslobađanja Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije na Kapucinskom trgu bio je postavljen taktičko-tehnički zbor. Posjetitelji su mogli razgledati pješačko naoružanje i opremu, BOV Patria, MRAP M-ATV te SVLR 122 mm Vulkan. Na promidžbenom štandu zainteresirani su mogli dobiti informacije o sveučilišnim studijskim programima na HVU-u “Dr. Franjo Tuđman”, o tome kako postati vojni pilot te o dragovoljnom vojnom osposobljavanju, a na simulatoru letenja mogli su isprobati svoje letačke sposobnosti.

Tekst i foto Nikolina Luketić