U povodu Dana OSRH i Dana državnosti RH položeni vijenci u Parizu

U povodu Dana OSRH te Dana državnosti Republike Hrvatske održana je 30. svibnja 2021. u podnožju pariškog Slavoluka pobjede, gdje se nalazi grob neznanog junaka, svečana ceremonija polaganja vijenaca i oživljavanja Vječne vatre u čast hrvatskim vojnicima koji su dali živote za domovinu i slobodu.

Vijence su položili predstavnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Francuskoj Republici Davor Dujić, privremeni otpravnik poslova, i pukovnica Sandra Jonjić, vojna izaslanica Republike Hrvatske u Francuskoj Republici, te predstavnici desetak hrvatskih udruga iz cijele Francuske. Hrvatsku i francusku himnu otpjevali su pripadnici hrvatske zajednice u Francuskoj. Vječnu vatru simbolično su oživili pukovnica Jonjić i privremeni otpravnik poslova Dujić, koji se upisao u Zlatnu knjigu s prigodnom porukom u spomen na hrvatske branitelje poginule u Domovinskom ratu.

U obraćanju se prisjetio branitelja koji su dali živote za domovinu i slobodu, te 30. svibnja 1990. godine, kad je konstituiranjem novog Sabora, izabranog na prvim demokratskim i višestranačkim izborima u Hrvatskoj, počeo proces ostvarenja višestoljetne težnje hrvatskog naroda – demokratska preobrazba, sloboda, samostalnost i neovisnost te uspostava moderne hrvatske države.

Tekst i foto: OJI