Dan Hrvatske vojske i Dan državnosti obilježeni i u Parizu

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Parizu nizom događanja 29. i 30. svibnja obilježilo je Dan državnosti, Dan Hrvatske vojske, 30. obljetnicu međunarodnog priznanja RH te ujedno i 30. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Francuske Republike.

U Hrvatskoj katoličkoj misiji služena je 29. svibnja misa za domovinu tijekom koje je klapa Cesarice otpjevala nekoliko duhovnih pjesama, a potom nekoliko tradicionalnih dalmatinskih pjesama. U popodnevnim satima u podnožju Slavoluka pobjede, gdje se nalazi grob neznanog junaka, održana je ceremonija polaganja vijenaca i paljenja vječne vatre kojoj su prisustvovali brojni članovi hrvatske zajednice iz svih dijelova Francuske. Vijenac u ime Republike Hrvatske položila je Senka Burić, otpravnica poslova Veleposlanstva RH u Francuskoj Republici, i pukovnica Sandra Jonjić, vojna izaslanica RH u Francuskoj. Vijence su položile i hrvatske udruge iz cijele Francuske – Association des Croates de Lille, Association des Croates du Nord, Association des Croates de la Côte d’Azur, Association Union démocratique croate (UDC), Missions catholiques croates, Association des anciens étudiants des universités Croates (AMCA), Conseil Représentatif des Institutions et de la Communauté Croates de France (CRICCF).

Hrvatsku i francusku himnu otpjevali su pripadnici hrvatske zajednice u Francuskoj. Vječnu vatru simbolično je upalila otpravnica poslova Senka Burić, koja se zatim upisala i u Zlatnu knjigu. U večernjim satima u prostorijama Veleposlanstva održano je primanje za članove hrvatske zajednice na kojem su ponuđeni hrvatski proizvodi i vina te je održan nastup klape Cesarice. Otpravnica poslova Senka Burić pozdravila je okupljene i izrazila posebnu zahvalnost svim Hrvatima u dijaspori u Francuskoj koji su radili na promicanju veza između Hrvatske i Francuske od Domovinskog rata do danas. Idućeg je dana održano primanje za Diplomatski zbor, na kojem su brojni uzvanici mogli kušati hrvatske specijalitete te uživati u nastupu klape Cesarice.

OJI