Komemoracija u Francuskoj

Već tradicionalno u Gignacu nedaleko od Montpeliera održana je 16. rujna komemoracija za generala hrvatskog podrijetla Marka Slivaricha. Čin generala Slivarich je zaslužio kao pripadnik Napoleonove vojske u borbama u Rusiji, kao jedini časnik iz Ilirskih provincija. Zadnje godine života proveo je u Gignacu, gdje je i umro. Komemoracija je održana i u spomen na njegova francuskog kolegu Napoleonova generala Michela Claparèdea.

Uz Jean-Françoisa Sotoa, gradonačelnika Gignaca; na komemoraciji je bio François Colombier, zamjenik gradonačelnika i predsjednik udruge Souvenir Français; te predstavnici lokalne vlasti, policije i žandarmerije. Uime hrvatske strane na događaju je bila otpravnica poslova u Veleposlanstvu RH u Francuskoj Senka Burić i vojna izaslanica RH u Francuskoj pukovnica Sandra Jonjić.

 

Osamdeseta obljetnica pobune

 

U Villefranche-de-Rouergueu, gradu na jugu Francuske, 17. rujna obilježena je 80. obljetnica pobune hrvatskih i bošnjačkih vojnika protiv nacističkih časnika. Komemoracija je održana u spomen-parku koji se nalazi na mjestu gdje su pobunjenici strijeljani, a koje se još od 1943. naziva poljem hrvatskih mučenika.

Villefranche-de-Rouergue organizirao je u povodu obljetnice niz prigodnih događanja.

Kao i svake godine, na komemoraciji su bili predstavnici lokalnih i pokrajinskih vlasti, na čelu s gradonačelnikom Villefranchea Jean-Sébastienom Orcibalom i članovima općinskog vijeća.  S hrvatske strane, na događaju je bila otpravnica poslova u Veleposlanstvu RH u Francuskoj Senka Burić, vojna izaslanica RH u Francuskoj pukovnica Sandra Jonjić, hrvatski ratni veterani te predstavnici hrvatske zajednice Okcitanije. Otpravnica poslova Senka Burić zahvalila je gradonačelniku na organizaciji komemoracije, svima koji godinama čuvaju uspomenu na ovo mjesto te posebno pozdravila hrvatske ratne veterane koji već godinama dolaze u Villefranche-de-Rouergue obilježiti ovaj događaj.