Spomen na poginule hrvatske vojnike

U Villefranche-de-Rouergueu, gradu na jugu Francuske, 17. rujna 2022. obilježena je 79. obljetnica pobune hrvatskih i bošnjačkih vojnika protiv nacističkih časnika. U spomen-parku, koji se nalazi na mjestu gdje su pobunjenici strijeljani, a koje se još od 1943. naziva poljem hrvatskih mučenika, održana je svečana komemoracija.

Kao i svake godine, komemoraciji su nazočili visoki predstavnici lokalne i pokrajinske vlasti na čelu s gradonačelnikom Villefranchea Jean-Sébastienom Orcibalom i članovima općinskog vijeća. Hrvatsku je stranu predstavljala vojna izaslanica RH u Francuskoj pukovnica Sandra Jonjić, privremena otpravnica poslova u Veleposlanstvu RH u Francuskoj Senka Burić, hrvatski ratni veterani Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a te predstavnici hrvatske zajednice Okcitanije. Otpravnica poslova Senka Burić zahvalila je svima koji čuvaju uspomenu na ovo mjesto. Posebno je pozdravila hrvatske ratne veterane koji već godinama dolaze u Villefranche-de-Rouergue uveličati ovaj događaj.

Idućeg je dana u gradu Gignacu nedaleko od Montpelliera održana komemoracija za generala hrvatskog podrijetla Marka Slivaricha. Čin generala zaslužio je kao pripadnik Napoleonove vojske u borbama u Rusiji, kao jedini časnik iz Ilirskih provincija. Zadnje godine života proveo je u Gignacu, gdje je i umro 1838. godine. Komemoracija je ujedno održana i u čast njegova francuskog kolege Napoleonova generala Michela Claparèdea, koji je rođen i pokopan u Gignacu.

Uz Jean-Françoisa Sotoa, gradonačelnika Gignaca, komemoraciji je nazočio François Colombier, zamjenik gradonačelnika i predsjednik udruge Souvenir Français; predstavnici lokalne vlasti, policije i žandarmerije. S hrvatske strane, komemoraciji je nazočila pukovnica Sandra Jonjić te otpravnica poslova Senka Burić.

OJI