Posljednje zbogom vladarima hrvatskog neba

Odletjevši na svoj posljednji let, pripadnici 393. eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a bojnik Marin Klarin i natporučnik Tomislav Baturina, ostavili su iza sebe veliku prazninu u životima svojih obitelji, prijatelja, kolega i svih onih koje su tijekom svojih mladih života dotaknuli…

U jutarnjim satima 27. siječnja 2020. redove Hrvatske vojske zatekla je tragična vijest. Tijekom letačke aktivnosti na prostoru Zablaća i otoka Zlarina, u more se srušio helikopter Kiowa OH-58D te su pri padu oba člana posade izgubili život. Na kobnom letu nalazili su se bojnik Marin Klarin i natporučnik Tomislav Baturina, obojica pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Bojnik Marin Klarin u jeku Domovinskog rata 1995. godine odlučuje postati dio velike vojne obitelji. U želji da ostvari poziv vojnog pilota, postaje kadet Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Tijekom svoje karijere u Hrvatskoj vojsci obnaša niz odgovornih dužnosti. Bio je nastavnik letenja u Eskadrili za obuku pilota helikoptera, zapovjednik letačkog voda u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze te pilot helikoptera u 393. eskadrili helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Na dužnosti stožernog časnika za zračne operacije 2013. godine sudjeluje u mirovnoj misiji NATO-a KFOR na Kosovu. Za uspješno izvršavanje zadaća ocjenjivan je najboljim ocjenama, a za ostvarene rezultate nagrađivan je i pohvaljivan više puta. Staložen i miran, zračio je toplinom, a njegova je pojava mladim kadetima i pilotima ulijevala povjerenje i sigurnost….

Natporučnik Tomislav Baturina, također pripadnik 393. eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a, 2011. godine dobiva poziv iz Ministarstva obrane s upitom želi li postati vojni pilot… Nakon prvog informativnog leta, Tomislav započinje svoj put u Hrvatskoj vojsci. Specijalizaciju za nastavnika letenja završava 2015. godine i od tada mladim kadetima prenosi ne samo znanje i vještinu upravljanja letjelicom, već i ljubav prema letenju i domovini. Za svoj rad također je ocjenjivan najboljim ocjenama te je nekoliko puta nagrađivan i pohvaljen. Svi izazovi letačke obuke za njega su bili poticaj da bude još spremniji, jači i bolji. Bio je prijatelj, nastavnik, instruktor, onaj na kojeg si se uvijek mogao osloniti kad je bilo najpotrebnije….

Neizbrisiv trag

”Obojica vrlo profesionalni u obavljanju posla, iznimno društveni u slobodno vrijeme, a prije svega obiteljski ljudi…,” tako o Marinu i Tomislavu govore njihovi kolege iz Eskadrile. Odletjevši na svoj posljednji let, ostavili su iza sebe veliku prazninu u životima svojih obitelji, prijatelja, kolega i svih onih koje su tijekom svojih mladih života dotaknuli… S Marinom i Tomislavom oprostili su se na komemoraciji, održanoj 30. siječnja 2020. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru.

Sućut obiteljima i posljednji pozdrav uputio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević: ”Naš hrvatski narod prepoznaje heroje i one koji su svojim življenjem činili naše društvo sigurnijim, boljim i plemenitijim.”

S hrabrim pilotima, u ime Grada Zadra, grada u kojem su ostavili neizbrisiv trag, oprostio se i zadarski gradonačelnik Branko Dukić: ”Zadarska bol zbog preranog odlaska neizreciva je. Naše su misli i molitve uz Marina i Tomislava i njihove obitelji.“

Za kraj, u sjećanje na naše pilote i uz izraze sućuti njihovim obiteljima ostavljamo riječi načelnika Glavnog stožera general zbora Mirka Šundova: ”Svi mi koji ostajemo moramo graditi svijet po mjeri našeg Marina i Tomislava, jer oni jesu i uvijek će biti ponos svojih obitelji, Hrvatske vojske i domovine koje su toliko voljeli.”

Doris Ravlić, OJI

 FOTO: Josip Kopi