Ratni plakat: Hrvatska vas zove!

Ratni plakati svojom porukom svjedoče o povijesnom trenutku u kojem su nastajali. U fundusu Vojnog muzeja MORH-a nalazi se njihova bogata i, kako vrijeme protječe, sve vrednija zbirka

Autor: Vladimir Kostjuk Autor fotografije: Zoran Božićević Izdavač: Općina Osijek, 1991. Tisak u boji Veličina: 1000 x 705 mm

Među plakatima nastalim u početku rata u Republici Hrvatskoj, tijekom 1991. godine, posebnu skupinu čine oni koji se u trenutku potrebe za ubrzanim ustrojavanjem vlastitih oružanih snaga obraćaju hrvatskoj javnosti.

Bilo je to vrijeme u kojem se Hrvatska nalazila u kritičnoj situaciji – na svim stranama napadao ju je moćan agresor s organiziranom i naoružanom vojnom silom, a istodobno je postalo jasno kako međunarodne diplomatske akcije i apeli upućeni međunarodnoj zajednici ne vode prema brzom okončanju sukoba i završetku rata.

U tim okolnostima nastaje serija ratnih plakata čije su poruke istaknutog mobilizacijskog karaktera, a apeliraju na izravno uključivanje u obranu pristupanjem postrojbama Hrvatske vojske.

S takvim ciljem, i nimalo slučajno baš u Osijeku koji bio izložen stalnim i teškim neprijateljskim razaranjima, 1991. je nastao plakat HRVATSKA VAS ZOVE! – CROATIA NEEDS YOU NOW! autora Vladimira Kostjuka te autora fotografije Zorana Božićevića.

Za izradu plakata poslužila je fotografija kolone pripadnika Zbora narodne garde koju je autor fotografije snimio u kolovozu 1991. u okolici Pakraca. Snažnu fotografiju Kostjuk veže s tekstualnim dijelom koji na hrvatskom jeziku (HRVATSKA TE ZOVE!) asocira na refren poznate budnice “Zovi, samo zovi”.

Istodobno, dio na engleskom jeziku inačica je slogana “Your country needs you” korištenog na u povijesti najpoznatijem i najpubliciranijem mobilizacijskom plakatu autora Alfreda Leetea iz 1915. godine kojim je novačena britanska vojska u Prvom svjetskom ratu.

Autor: Boris Ljubičić 1991. Offset Veličina: 660 x 880 mm

Još jedan plakat iz iste serije plakat je autora Borisa Ljubičića VOLIŠ LI HRVATSKU?

Objašnjavajući zamisli kojima se vodio oblikujući plakat koji u sebi na sjajan način objedinjava i pitanje, i odgovor, autor za “Život umjetnosti” (Zagreb, 1992., br. 51, str. 26-38.) navodi: “Pokušao sam na tom najbanalnijem simbolu ‘V’ graditi slogan koji je prilično oštar.

On postavlja osjetljivo pitanje, i kako za one koji su na strani Hrvatske i za one koji to možda nisu. Uz to ima i minimum propagandnog konteksta: ako je odgovor pozitivan, a on se očekuje i prirodan je, zahtjeva da tu Hrvatsku braniš. Dakle, on nudi uniformu.”   

 

 

Pripremila Lada Puljizević