Obilježavanje 78. obljetnice pogibije hrvatskih vojnika u Villefrancheu

U francuskom gradu Villefranche-de-Rouergueu održana je 17. rujna komemoracija u povodu 78. obljetnice pobune hrvatskih i bošnjačkih vojnika protiv nacističkih zapovjednika.

Na komemoraciji, koja se tradicionalno održava u spomen-parku poznatom kao polje hrvatskih mučenika, sudjelovali su visoki predstavnici lokalnih i pokrajinskih vlasti na čelu s gradonačelnikom Villefranchea Jean-Sébastienom Orcibalom te članovima općinskog vijeća Florianom Thompsonom i Jacquesom Andurandom. Hrvatsku je predstavljala privremena otpravnica poslova Veleposlanstva RH u Francuskoj Senka Burić, vojna izaslanica RH u Francuskoj pukovnica Sandra Jonjić, predstavnici HVIDRA-e iz Hrvatske i BiH te predstavnici hrvatske zajednice iz regije Okcitanije. Otpravnica poslova Senka Burić zahvalila je svima koji godinama čuvaju uspomenu na tom povijesnom mjestu te je posebno pozdravila hrvatske ratne veterane koji već dugo dolaze u Villefranche-de-Rouergue obilježiti taj događaj.

Dan nakon komemoracije u Villefrancheu, održana je u gradu Gignacu komemoracija za generala hrvatskog podrijetla Marka Slivaricha. Bio je pripadnik Napoleonove vojske, a čin generala zaslužio je u borbama u Rusiji, kao jedini časnik iz Ilirskih provincija. Zadnje godine života proveo je u Gignacu, gdje je i umro prije 1838. godine. Komemoracija se ujedno održala i u čast njegova francuskog kolege Napoleonova generala Michela Claparèdea, koji je rođen i pokopan u Gignacu.

Uz gradonačelnika Gignaca Jean-Françoisa Sotoa, na komemoraciji je sudjelovao François Colombier, zamjenik gradonačelnika i predsjednik udruge Souvenir Français, te ostali članovi gradskog vijeća i Udruge. Hrvatsku je predstavljala otpravnica poslova Senka Burić, vojna izaslanica pukovnica Sandra Jonjić te predstavnici HVIDR-e iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Nakon komemoracije priređen je domjenak u vrtu kuće generala Slivaricha, gdje je postavljena spomen-ploča u njegovu čast.

OJI