Bio je autoritet, vojnik i zapovjednik, častan čovjek…

“General Stipetić bio je stvarni autoritet, vojnik i zapovjednik, ljudska i moralna vertikala, častan i pošten čovjek, primjer svim časnicima. Vrijednosti koje su ga krasile, upravo su one vrijednosti koje želimo očuvati i prenositi na buduće generacije hrvatskih vojnika. Doprinos generala Stipetića u Oluji i u konačnom oslobađanju naše domovine bio je golem…” rekao je na komemoraciji ministar obrane Damir Krstičević

Komemoracija bivšem načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske stožernom generalu Petru Stipetiću održana je 20. ožujka u Domu HV-a “Zvonimir” u Zagrebu, u organizaciji Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga RH. General Stipetić preminuo je 14. ožujka u Zagrebu u 81. godini života. Komemoraciji su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i direktor Glavnog stožera OSRH kontraadmiral Robert Hranj, ujedno izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, te obitelj preminulog generala.
Počast generalu Stipetiću u MORH-u su odali i izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Đakić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Milan Kujundžić, brojni generali i admirali te poštovatelji i prijatelji.
Nakon uvodnog podsjećanja na odgovorne dužnosti koje je obnašao ostajući vjeran svojim idealima, prikazan je i film o vojnom putu generala Stipetića, tijekom i nakon Domovinskog rata, među ostalim, i trenutak kad mu se 8. kolovoza 1995. predao 21. korpus srpske vojske na Kordunu, čime je pobjedonosno završena vojno-redarstvena operacija Oluja.
Ministar Krstičević prisjetio se generala Stipetića riječima: “General Stipetić bio je stvarni autoritet, vojnik i zapovjednik, ljudska i moralna vertikala, častan i pošten čovjek, primjer svim časnicima. Vrijednosti koje su ga krasile, upravo su one vrijednosti koje želimo očuvati i prenositi na buduće generacije hrvatskih vojnika. Doprinos generala Stipetića u Oluji i u konačnom oslobađanju naše domovine bio je golem. Oluja je simbol našeg vojničkog uspjeha i junaštva! Ona je kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu.”
Ministar Krstičević najavio je da će u čast pokojnom generalu Stipetiću središnja vojarna Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu nositi njegovo ime.
U ime Oružanih snaga Republike Hrvatske obratio se kontraadmiral Robert Hranj. Istaknuo je kako je general Stipetić bio odličan vojni strateg, ali i vrstan operativac te prije svega vojni vođa. “Svojim je radom, od samih početaka stvaranja moderne Hrvatske, od najtežih dana Domovinskog rata do zaslužene mirovine, general Stipetić dao trajan pečat u oblikovanju Hrvatske vojske, prvo u pobjedničku silu, a poslije u modernu vojnu organizaciju, koja je danas, kao aktivna članica NATO-a i Europske unije, sposobna za izvršavanje svih zadaća i misija, od obrane domovine do pomoći civilnim institucijama.”
Posljednji ispraćaj stožernog generala Petra Stipetića održan je na zagrebačkom groblju Mirogoj uz najviše vojne počasti. Započeo je počasnom stražom u kojoj se izmijenilo više od stotinu sudionika.
Ispraćaj je predvodio vojni biskup u miru Juraj Jezerinac, a generala su na posljednje počivalište, uz obitelj i prijatelje, ispratili najviši civilni i vojni dužnosnici, među kojima je bio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.
Od generala Stipetića prigodnim se riječima oprostio umirovljeni stožerni general Anton Tus. “Ispraćamo te na tvoj posljednji počinak, a u mislima nam naviru sjećanja na zajedničko vrijeme sudjelovanja u stvaranju Hrvatske vojske i samostalne države Republike Hrvatske. Na samom početku agresije na Republiku Hrvatsku odazvao si se pozivu domovine i stavio joj na raspolaganje sve svoje sposobnosti, znanje i energiju. Pred očima nam je tvoj lik i glas, tvoja mirnoća i samouvjerenost koja nam je svima davala nade da smo u stanju nositi se s oružjem nadmoćnijim neprijateljem. I na taj način ispunili smo stoljetnu želju hrvatskog naroda za samostalnom državom Hrvatskom,” poručio je preminulom generalu, izrazivši sućut obitelji u ime Hrvatske vojske. “Osjećamo nenadoknadiv gubitak i tugu, ali vjerujem da će nad tom tugom prevladati osjećaj ponosa jer smo ovaj naš život dijelili sa skromnim, razumnim, jednostavnim i dobrim čovjekom – velikim generalom,” istaknuo je general Tus, zaključivši kako ćemo se našeg generala uvijek rado sjećati i pamtiti ga kao jednog od stvaratelja nove hrvatske povijesti i samostalne Republike Hrvatske.
Hrvatska i Oružane snage RH od generala su se oprostile preletom zrakoplova MiG-21 i počasnom paljbom u trenucima dok je kontraadmiral Robert Hranj obitelji predavao državnu zastavu. Počasnu paljbu izvelo je 100 pripadnika Počasnog postroja bojne Gromovi.
Na komemoraciji i posljednjem ispraćaju sudjelovala je i Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”.
Stožerni general Petar Stipetić rođen je 24. listopada 1937. godine u Ogulinu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA.
Na poziv predsjednika Franje Tuđmana u rujnu 1991. godine, general Stipetić pridružio se Hrvatskoj vojsci gdje je obnašao najviše zapovjedne dužnosti: zamjenik načelnika Zapovjedništva Zbora narodne garde, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, zapovjednik Sektora Zapovjedništva slavonskog bojišta Đakovo, zapovjednik Zbornog područja Zagreb te pomoćnik načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske za borbeni sektor.
General Stipetić bio je načelnik Glavnog stožera OSRH od 2000. do 2002. godine. Odlukom predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, 1. veljače 2003. imenovan je savjetnikom predsjednika RH za obranu i vojna pitanja i tu je dužnost obnašao do ožujka 2005., kad odlazi u mirovinu.
Za doprinos u Domovinskom ratu i iskazanu hrabrost odlikovan je: Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti za pet i deset godina službe te medaljama “Bljesak” i “Oluja”.

OJI, snimili Tomislav Brandt, Josip Kopi