Komemoracija i posljednji ispraćaj komodora Ivice Tolića

“Opraštamo se od čovjeka velikog srca, vrhunskog zapovjednika čvrstog stava, beskompromisnog i nepokolebljivog borca za istinske životne vrijednosti. Te vrline profilirale su ga u istinskog zapovjednika, čovjeka koji brine za svoje ljude i koji je pravi profesionalac,” istaknuo je ministar Krstičević, podsjetivši: “Nastavio je braniti Hrvatsku i nakon pobjede u Domovinskom ratu kad je uslijedio novi rat – rat za istinu. Rat za zaštitu digniteta Domovinskog rata i zaštitu naših hrvatskih branitelja. I u tome je dao golem doprinos. I u tome je uspio!”

 

U Domu Hrvatske vojske ”General-bojnik Ivo Jelić“ u Splitu 3. rujna 2019. održana je komemoracija za preminulog komodora Ivicu Tolića. Uz ožalošćenu obitelj, prijatelje i suborce, komemoraciji su nazočili visoki civilni i vojni dužnosnici, među kojima i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Milan Kujundžić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov te brojni generali i admirali Hrvatske vojske.

 

Nemjerljiv doprinos u stvaranju pobjedničke Hrvatske vojske

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević prisjetio se komodora Tolića, koji je od prvih dana Domovinskog rata kao mlad čovjek preuzeo odgovornost te bez razmišljanja stao u obranu svoje Hrvatske. “Opraštamo se od čovjeka velikog srca, vrhunskog zapovjednika čvrstog stava, beskompromisnog i nepokolebljivog borca za istinske životne vrijednosti. Te vrline profilirale su ga u istinskog zapovjednika, čovjeka koji brine za svoje ljude i koji je pravi profesionalac,” istaknuo je Krstičević, podsjetivši: “Nastavio je braniti Hrvatsku i nakon pobjede u Domovinskom ratu kad je uslijedio novi rat – rat za istinu. Rat za zaštitu digniteta Domovinskog rata i zaštitu naših hrvatskih branitelja. I u tome je dao golem doprinos. I u tome je uspio!”

Ministar Krstičević naglasio je i velik doprinos komodora Tolića u izradi Strategije nacionalne sigurnosti i razvoja sustava domovinske sigurnosti. Kazao je kako je komodor Tolić boje Hrvatske branio i poslije Domovinskog rata kad je nastavio promicati hrvatske interese kao zastupnik u Europskom parlamentu. “Hvala mu na hrabrosti i profesionalnosti u našoj borbi za slobodu, na nemjerljivu doprinosu u stvaranju pobjedničke Hrvatske vojske te na predanosti našoj jedinoj Hrvatskoj,” rekao je ministar, oprostivši se s komodorom.

Ponosan i odan domoljub, pošten i karakteran čovjek

Riječi poštovanja te sućut izrazio je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, podsjetivši kako je prerano preminuli komodor nakon rata nastavio pomagati svojim prijateljima kroz djelovanja u udrugama proizišlim iz Domovinskog rata i osnivanjem Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi. “Iza njegove blage naravi, skrivala se snaga čvrstog karaktera koja ga je usmjeravala na trnovit put – put iskrenosti i ljudskog poštenja,” zaključio je Medved.

Načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov oprostio se od komodora Tolića u ime svih pripadnika Hrvatske vojske, kazavši kako se Hrvatska vojska danas oprašta od uzornog vojnika i zapovjednika, čovjeka iznimne odanosti domovini i ljudske dobrote. “Hvala ti što si nas oplemenio svojim postojanjem i dotaknuo svojom dobrotom,” poručio je general Šundov.

Posljednji pozdrav komodoru Ivici Toliću uputio je i prvi ratni zapovjednik Treće imotske bojne 4. gardijske brigade general-bojnik Slaven Zdilar: “Imotski krš, drača i vrisak iznjedrili su hrvatskog ratnika, ponosnog i odanog domoljuba, poštenog i karakternog čovjeka intelektualca. Dragi Ivica, hvala ti što si nas uvijek činio boljima!”

Posljednji ispraćaj komodora Tolića uz najviše vojne počasti održan je  na groblju sv. Roka u Vinjanima, a misa zadušnica služena je u crkvi sv.Roka.


Komodor Ivica Tolić rođen je 1968. godine u Imotskom. Tijekom Domovinskog rata bio je zapovjednik Treće imotske bojne Četvrte gardijske brigade, završetak rata dočekao je na mjestu načelnika Stožera Južnog bojišta, a vojnu karijeru nastavio je u Hrvatskoj ratnoj mornarici, najprije kao načelnik Stožera HRM-a zatim kao zapovjednik Flote HRM-a. Odlikovan je najvišim vojnim odlikovanjima: Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti i Medaljom “Oluja”. Završio je Zapovjedno-stožernu i Ratnu školu u Hrvatskoj, međunarodnu diplomu stekao je na NATO-ovu koledžu za obranu, a magistrirao je na splitskom Ekonomskom fakultetu.

Nakon umirovljenja 2008. godine u činu komodora, bio je angažiran u Udruzi veterana 4. gardijske brigade, a ubrzo postaje i dopredsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi. Od 2016. godine bio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu u sazivu čiji je mandat završen prije nekoliko mjeseci. Preminuo je nakon teške bolesti.

 

Doris Ravlić, Foto: Mladen Čobanović