U zrakoplovnoj bazi u Zemuniku otvoren novouređeni objekt

Objekt je opremljen u suradnji Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država, a namijenjen je za smještaj pripadnika 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kao i pripadnika partnerskih zemalja koje će provoditi međunarodne obuke

U 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zemuniku 4. lipnja otvoren je novouređeni objekt namijenjen za smještaj pripadnika 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kao i pripadnika partnerskih zemalja koje će provoditi različite međunarodne obuke.
Otvorenju novouređenog objekta nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Robert Kohorst, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić i zapovjednik 93. zrakoplovne baze pukovnik Krešimir Ražov sa suradnicima.

Naime, objekt je opremljen u suradnji Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država te je u skladu sa standardima članica NATO-a, a ministar Krstičević naglasio kako je stavljanje u funkciju ovog objekta važan korak u razvoju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te potvrda dobrih odnosa i strateškog partnerstva sa SAD-om.
“Hrvatska vojska stalno jača, moderniziramo je i unapređujemo. U središtu svega ostaje čovjek pa sam zato sretan što će upravo u ovom objektu, naši piloti i tehničari imati bolje uvjete za život i rad, a osim pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, moći će boraviti i naši partneri iz SAD-a, Češke, Slovačke i Mađarske s kojima zajedno sudjelujemo u okviru NATO-ova projekta Pametna obrana,” kazao je ministar i zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama kao ključnom strateškom partneru na svim dosadašnjim donacijama i pomoći koji su značajno pridonijeli sposobnostima Hrvatske vojske.

Veleposlanik SAD-a Robert Kohorst zahvalio je Ministarstvu obrane na dosadašnjoj suradnji te kazao kako vjeruje da će Republika Hrvatska i Sjedinjene Američke Države u budućnosti dodatno produbiti i ojačati suradnju.

“Ovo je iznimno važan korak u uspostavljanju međunarodnog središta za obuku u Zemuniku koji je SAD podržao kroz našu globalnu inicijativu za održavanje mira. To smo napravili u suradnji s Ministarstvom obrane RH i to je dokaz da možemo učiniti više zajedničkim snagama. Ovaj objekt pružit će ugodne životne uvjete za hrvatske i partnerske pilote i tehničare koji se budu pripremali za buduće misije u potpori NATO-ovih snaga,” kazao je veleposlanik Kohorst, napominjući kako je Zemunik i dom 16 helikoptera Kiowa Warrior, koje je SAD donirao Hrvatskoj 2016. te kako je iznimno zadovoljan što se oni dobro koriste.
General Mikić istaknuo je kako je stavljanje u funkciju ovog objekta važan korak u daljnjem razvoju zrakoplovne baze kazavši kako je upravo područje Zemunika prepoznato kao mjesto koje ima potencijal postati glavno obučno središte za HRZ.

“Zrakoplovna baza Zemunik nudi velik spektar mogućnosti za obuku letača te se dostupni resursi usmjeravaju na jačanje sposobnosti za prihvat postrojbi i omogućavanje provedbe svih oblika obuke (letenje s uređajima za noćno letenje, NVG- Night Vision Googles, letenje u planinama, letenje iznad mora te dostupnost poligona HKoV-a za bojno gađanje,” zaključio je general Mikić.
Prilikom posjeta 93. zrakoplovnoj bazi ministar Krstičević i američki veleposlanik Kohorst obišli su i izvidničko-borbene helikoptere Kiowa Warrior.

“Zadovoljan sam što su naši piloti Eskadrile helikoptera iznimno brzo i uspješno proveli samostalna bojna gađanja i raketiranja u dnevnim i noćnim uvjetima na Kiowama. Ovi helikopteri imaju brojne mogućnosti, a mogu se koristiti u izviđanju i nadzoru teritorija,” zaključio je ministar.

Jelena Jakšić
Snimio Mladen Čobanović