Otvoren NATO-ov objekt za komunikacijsko-informacijske sustave

“Vjerujem kako će se naše čvrsto savezništvo i iskreno partnerstvo s NATO savezom i dalje nastaviti izgradnjom obrambenih sposobnosti naše Hrvatske vojske…” rekao je ministar obrane Damir Krstičević na svečanom otvorenju novoizgrađenog objekta za smještaj hrvatske sastavnice NATO-ove grupe za komunikacijsko-informacijske sustave (NATO Communication and Information Systems Group – NCISG)…

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu 7. studenog simboličnom je ceremonijom presijecanja vrpce svečano otvoren novoizgrađeni objekt za smještaj hrvatske sastavnice NATO-ove grupe za komunikacijsko-informacijske sustave (NATO Communication and Information Systems Group – NCISG).
Ceremoniji otvorenja je uz potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića i direktora Glavnog stožera OSRH kontraadmirala Roberta Hranja nazočio i zapovjednik NCISG-a general-bojnik Walter Huhn.
Ministar Krstičević zahvalio je svim djelatnicima Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH koji su sudjelovali i dali svoj doprinos u realizaciji tog vrijednog projekta. Posebno je zahvalio i partnerima u NATO-u jer bi bez njihove stručne i financijske pomoći projekt bilo teško realizirati. “Vjerujem kako će se naše čvrsto savezništvo i iskreno partnerstvo s NATO savezom i dalje nastaviti izgradnjom obrambenih sposobnosti naše Hrvatske vojske, a dijeljenje iskustava i obrana zajedničkih vrijednosti među partnerskim zemljama NATO saveza neka nam i dalje bude nit vodilja,” rekao je ministar.
Ministar Krstičević rekao je također kako vrijednost projekta uvelike nadilazi materijalnu vrijednost samog objekta. Oružane snage tim projektom dobivaju vrhunski obučene i uvježbane pripadnike. “Vi ste ti koji činite razliku, a daljnjim cjeloživotnim obrazovanjem u najkvalitetnijim obrazovnim institucijama nastavit ćete pridonositi razvoju naše pobjedničke Hrvatske vojske na zahtjevnom i brzorastućem području informacijskih i komunikacijskih tehnologija,” poručio je ministar Krstičević pripadnicima hrvatske sastavnice NATO-ove grupe za komunikacijsko-informacijske sustave. Dodao je kako je ponosan na njihov angažman proteklih godina u NATO-ovim misijama, gdje su se pokazali kao pouzdan partner na kojeg članice Saveza mogu računati.
General-bojnik Walter Huhn izrazio je zadovoljstvo što će objekt, koji je financirao NATO, poslužiti za povećanje sposobnosti Oružanih snaga RH. Izrazio je zahvalnost Hrvatskoj i ministru Krstičeviću na sudjelovanju u projektu te istaknuo kako je “(…) najvažnije imati dobro obučeno i educirano osoblje te kvalitetnu i dobru opremu, a ovo je dobar primjer za to.”
Kontraadmiral Robert Hranj zahvalio je general-bojniku Walteru Huhnu i njegovim suradnicima na pruženoj pomoći tijekom rada na projektu. Istaknuo je kako ovaj događaj ne označava samo završetak infrastrukturnog projekta, nego i važnu prekretnicu u višegodišnjim naporima za razvijanje novih sposobnosti u komunikacijskim i informacijskim tehnologijama. Kontraadmiral Hranj također je rekao da je sudjelovanje Oružanih snaga RH u NCISG-u naše dugoročno opredjeljenje te da ćemo s tim novim sposobnostima i novom kvalitetom još više moći pridonijeti NATO-ovim operacijama i misijama. “Ovaj projekt od velike je važnosti za Oružane snage RH. Razvojem sposobnosti u komunikacijskim i informacijskim područjima uz pomoć i vodstvo stručnjaka iz NATO-a povećavamo svoje znanje i stručnost te na taj način razvijamo nove generacije vojnih stručnjaka koji će na kraju poboljšati standarde u Oružanim snagama pri razvoju nacionalnih rješenja,” istaknuo je kontraadmiral Hranj.
Zapovjednik Satnije razmjestivog komunikacijskog modula satnik Mario Lukežić rekao je kako će novi objekt i oprema olakšati svakodnevni život i rad pripadnika postrojbe, koji je vrlo izazovan i dinamičan u međunarodnom okruženju. Objasnio je zadaće postrojbe te istaknuo da je riječ o uspostavi i održavanju veze za izmještena NATO-ova zapovjedništva. Spomenuo je da su dosad uspješno sudjelovali u sedam NATO-ovih vježbi, u NATO-ovoj misiji potpore miru Odlučna potpora u Afganistanu te u aktivnosti NATO Support to Turkey u Turskoj.


Objekt u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, čiju je izgradnju financirao NATO, koristit će hrvatska postrojba – Bojna veze Hrvatske kopnene vojske (HRV DCM F – Deployable Communication and Information Systems Module), koja se nalazi u sastavu 1. bojne veze NCISG-a, sastavnice Savezničkog Zapovjedništva snaga za Europu (Supreme Headquarters Allied Powers Europe – SHAPE).
Projekt uspostave i izgradnje nacionalnog razmjestivog komunikacijskog modula – HRV DCM F – službeno je počeo u svibnju 2014. godine. Među ostalim projektnim zadacima, cilj je bio osigurati infrastrukturu za rad, što uključuje izgradnju objekta za trajni smještaj hrvatske sastavnice DCM-a u skladu sa svim propisanim NATO-ovim normama i standardima za postrojbu tog tipa.
Radovi na izgradnji objekta počeli su u veljači prošle, a završeni krajem rujna ove godine. Ukupan financijski trošak radova iznosi 3.729.513,00 eura.

Nataša Fortuna, Foto Mladen Čobanović