Učitelju, zašto se to dogodilo?

Nakon višemjesečnog rada i priprema, u Zavičajnom muzeju Slatina otvorena je 7. lipnja 2022. izložba Učitelju, zašto se to dogodilo? kojom su mladi povjesničari, učenici 7. i 8. razreda OŠ Eugena Kumičića iz Slatine, pokazali svoj interes za događanja na slatinskom području tijekom Domovinskog rata

Učenici OŠ Eugena Kumičića ispred muzejskog prikaza ratnog skloništa

Osmero učenika, uz mentore – nastavnike povijesti Dina Mataza i Krešimira Hrženjaka, osmislilo je izložbu koja će biti otvorena do listopada 2022., a obuhvaća dvije cjeline. Prva je cjelina vremenska lenta koja kronološki bilježi sve ključne događaje od početka agresije do oslobađanja zapadne Slavonije. U drugoj cjelini izloženi su predmeti iz tog vremena – od oružja, vojnih oznaka, osobnih predmeta branitelja do uporabnih predmeta koji su pratili ondašnji način života civila. U okviru izložbe, u želji da predoče način života ljudi u Domovinskom ratu, osnovnoškolci su uredili i stražarsko mjesto, ured na zapovjednom mjestu te prikazali detalje atmosfere kakva je bila u skloništima.

Nastavnici povijesti – Dino Mataz, autor niza filmova o Domovinskom ratu na slatinskom području, i Krešimir Hrženjak, osvrćući se na projekt koji su u okviru izvannastavne aktivnosti pokrenuli, ističu da je interes osnovnoškolske djece bio velik. Učenici su pod mentorstvom nastavnika pregledavali i probrali muzejsku građu iz vremena Domovinskog rata, brojne fotografije, dokumente, letke i tiskovine te su odabirali informacije o najvažnijim događajima koje su smještali na vremensku lentu postavljenu u prostoru Muzeja. Također, gledajući fotografije, ali i razgovarajući te promišljajući, oblikovali su koncept stražarskog mjesta, ratnog ureda i skloništa koje su predstavili te odabirali predmete koje će u njih staviti.

Vremenska lenta dio je postava izložbe

Krešimir Hrženjak ističe kako je rad na izložbi bio prilika da djeca shvate što se to događalo tijekom Domovinskog rata, no i kako je bilo potrebno svu građu koja im je prolazila kroz ruke prilagoditi njihovim sposobnostima i osnovno-školskom uzrastu. “U školi često nemamo prilike, ni sredstava, ni vremena da se Domovinskim ratom bavimo na ovakav način. Ovo je bila jedinstvena prilika da mladi o ovoj temi nešto naprave sami, da se udube u to vrijeme, da se čude i pitaju nas – i jako sam zadovoljan njihovim interesom i voljom koju su pokazali,” zaključuje Krešimir Hrženjak.

Dino Mataz ističe važnost spominjanja događaja iz naše nedavne povijesti, čuvanja sjećanja na Domovinski rat te prenošenja tog znanja i uspomena sa starijih na mlade generacije – unutar školskih programa, ali i izvan njih. “Znamo koliko je vremena prošlo od tih događaja, ali, istodobno, kad pratimo mlade ljude koji su iznimno zainteresirani za ovu problematiku, kad se sjetimo kako su nas po školi vukli za rukav i ispitivali kad ćemo opet u Muzej – onda zaključujemo da je izložba koju smo napravili pun pogodak. S ovom djecom, nakon svega shvaćamo da ništa nije bilo uzalud. Kao nastavnik i sumentor smatram da smo s jako malo materijala i sredstava, ali s velikom voljom napravili lavovski posao, a naši su učenici u pristupu poslu i temi pokazali veliku zrelost,” naglašava Mataz.

Izložba Učitelju, zašto se to dogodilo? primjer je dobre suradnje Osnovne škole Eugena Kumičića i Zavičajnog muzeja Slatina. Srđan Đuričić, kustos Muzeja, o tome kaže: “Ovo je prostor stalnog postava Muzeja, u kojem govorimo o povijesti školstva u slatinskom kraju i zapravo nije predviđen za izložbe – no, ova se izložba u njega savršeno uklopila. Suradnja, s jedne strane Zavičajnog muzeja Slatina kao kulturne ustanove koja ima veliku teritorijalnu ingerenciju i obuhvaća opseg ove izložbe, te škole s druge strane rezultirala je impresivnom izložbom zbog koje smo svi zadovoljni i na koju smo ponosni.”


Fran Jaković, Ivano Horvat, Toni Jagarinec, Dora Bačani, Jakov Vašiček, Petar Krstić, Lana Medved i Katarina Terek, učenici sedmih i osmih razreda Osnovne škole Eugena Kumičića, gotovo cijelo drugo polugodište radili su na realizaciji izložbe Učitelju, zašto se to dogodilo?. U Muzej su dolazili utorkom nakon nastave i svaki put ostajali najmanje tri sata.


Ivano Horvat, učenik 7. razreda OŠ Eugena Kumičića

Napravili smo plan, imali smo ideju i svi smo se oko toga angažirali. Bio je to pravi istraživački rad, bilo je puno arhivske građe koju smo trebali pregledati i najteže je bilo odabrati što je najvažnije, što staviti na vremensku crtu. Radeći na ovoj izložbi otkrio sam stvari o kojima nisam puno znao i sve je ovo bilo zanimljivije od onoga što radimo u školi. Mi smo ovdje željeli prikazati istinu, nismo ništa lažirali i pričajući ovu priču koristili smo sve materijale koje smo imali – oružje, fotografije, letke, članke iz novina. Bilo je puno posla, ali zadovoljan sam onim što smo napravili.


Katarina Terek, učenica 8. razreda OŠ Eugena Kumičića

Uključila sam se u rad na izložbi zato što me sve vezano uz Domovinski rat jako zanima i želim o tome više znati. Vremenska lenta bila mi je najzanimljiviji dio jer na njoj ima puno informacija o tome gdje se, što se i kad se dogodilo. Ona pomaže da sve bude jasnije. Ova izložba predstavlja našu svijest, interes, ono je čime smo se mjesecima bavili i o čemu smo razmišljali – a cilj svega je da se važne stvari ne zaborave.


Jakov Vlašiček, učenik 7. razreda OŠ Eugena Kumičića

Iz hrpe novinskih članaka ili fotografija trebalo je odabrati ono najvažnije i smjestiti u logičan niz. Novinske članke sami smo pretraživali i odabirali, a onda bi profesori rekli jesmo li dobro napravili. Bilo je puno posla, ali da mogu opet bih sudjelovao u nečem ovakvom. Bila je čast i privilegija sudjelovati u ovome. Najvažniji je slogan izložbe – Da se ne zaboravi – i mislim da smo u tome uspjeli.


Tekst  Lada Puljizević 

Foto  Nikolina Tomić, Lada Puljizević