Ukrcaj sredstava i tehnike za Litvu

“Prebacivanje vojne postrojbe te opreme i naoružanja s lokacije razmještaja na lokaciju gdje će se provesti zadaća sposobnost je koju svaka postrojba mora imati,” rekao je general Tihomir Kundid

Ukrcaj vojnih sredstava i tehnike koja će se koristiti u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence Battle Group – eFPBG) u Litvi, gdje će idućih nekoliko mjeseci boraviti pripadnici 2. hrvatskog kontingenta, obavljen je 5. i 6. siječnja na Željezničkom kolodvoru u Kninu.

Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske brigadni general Tihomir Kundid rekao je da je provedba takvih oblika transporta, odnosno vojnih konvoja, definirana obvezujućom NATO-ovom publikacijom. “Prebacivanje vojne postrojbe te opreme i naoružanja s lokacije razmještaja na lokaciju gdje će se provesti zadaća sposobnost je koju svaka postrojba mora imati. Brigada ima veliko iskustvo u prebacivanju ljudstva i tehnike željeznicom,” istaknuo je.

Zapovjednik Voda u 3. mehaniziranoj bojni Pauci poručnik Josip Domagoj Župić objasnio je kako se prvog dana ukrcava 15 borbenih oklopnih vozila Patria, od kojih je 13 manevarskih, jedno “recovery” i jedno sanitetsko. Isto tako, ukrcano je i šest kamiona, dva terenska vozila i jedno M-ATV vozilo. Poručnik Župić dodao je kako pripadnici postrojbe već više od godinu dana sudjeluju u obučnom ciklusu na borbenim oklopnim vozilima.

Idućeg je dana nastavljen ukrcaj kontejnera s opremom na željezničke konstrukcije, a u 14 sati željeznička kompozicija krenula je iz Knina put Litve, kamo bi trebala stići 12. siječnja.

S kninskog je kolodvora za Litvu, gdje ih očekuju brojne zadaće, krenulo i nekoliko pripadnika kontingenta zaduženih za siguran dolazak opreme.

Nadnarednik Ante Dadić rekao je pred odlazak kako očekuju profesionalni razvoj i suradnju u međunarodnom okruženju, kao i nadogradnju vojničkog iskustva te upoznavanje litavske kulture.

Glavninu snaga 2. hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi, koji broji 188 pripadnika, čine pripadnici 3. mehanizirane bojne Pauci iz sastava Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Tehnika upućena u Litvu:

  • 15 borbenih oklopnih vozila Patria (13 manevarskih, 1 “recovery” i 1 sanitetska)
  • 6 kamiona
  • 2 terenska vozila
  • 1 M-ATV vozilo

 

Doris Ravlić
Foto: Tomislav Brandt