Upornim radom osvojili publiku

RAZGOVOR pukovnik Miroslav Vukovojac Dugan, zapovjednik Orkestra HV-a

Nakon gotovo dvogodišnjeg zatišja zbog pandemije, Orkestar Hrvatske vojske vraća se u koncertne dvorane koje su zapravo njihovo prirodno okružje. Simfonijski puhački orkestar nedavno je održao svoj tradicionalni humanitarni božićni koncert, Jazz orkestar u lipnju je imao koncert za pamćenje s jazz legendom Jamessom Morrisonom, a Klapa ”Sv. Juraj” HRM-a za svoja je glazbena postignuća osvojila Porin, najveće glazbeno priznanje

Neposredno nakon održanog humanitarnog koncerta u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a uoči obilježavanja 31. obljetnice Simfonijskog puhačkog orkestra razgovarali smo sa zapovjednikom Orkestra pukovnikom Miroslavom Vukovojcem Duganom. S neskrivenim je ponosom govorio o uspjesima za pamćenje svih sastavnica Orkestra tijekom prošle godine te najavio vrlo značajne nastupe u ovoj godini koji će oduševiti glazbene poklonike.

Nedavno je Simfonijski puhački orkestar održao tradicionalni božićni koncert koji se nekoliko godina zbog pandemije nije održavao. Kakvi su vaši dojmovi s koncerta i iz koncertne dvorane koja je zapravo vaše prirodno okruženje?

Dojmovi se još uvijek sliježu, ali općenito mogu reći da je, s naše strane gledanja, koncert bio jako uspješan, atmosfera iznimno ugodna i sudeći po toplom odazivu publike, odlično primljen.

Kao i do sada božićni je koncert bio humanitarnog karaktera, a ove su godine sredstva išla u Zakladu vojne solidarnosti? Jeste li zadovoljni brojem posjetitelja koncerta i imate li povratne informacije o prikupljenim sredstvima?

Zadovoljan sam brojem gledatelja jer valja naglasiti da smo trudom dvorane Lisinski u zadnji čas dobili termin za koncert, stoga je popunjenih  tisuću mjesta u dvorani velik uspjeh s obzirom na to da smo se reklamirali samo tri tjedna na webu Lisinskog i kod nas u sustavu. Za Zakladu vojne solidarnosti prikupljeno je 37 000 kuna.

Uskoro će Simfonijski pučki orkestar obilježiti 31. obljetnicu postojanja. Kako biste ocijenili prošlu godinu i je li ona ispunila vaša očekivanja po broju nastupa?

Prošla je godina bila vrlo naporna s velikim brojem zadaća za sustav MORH/OSRH i za civilne korisnike. Naravno, uvijek bismo voljeli da je bilo više koncertnih nastupa, ali treba istaknuti da je kulturna scena još uvijek u procesu oporavka nakon turbulentnih 2020. i 2021. tako da smo sasvim zadovoljni postignutim i spremni smo i za nove izazove.

Koja je glavna uloga Orkestra? Ima li u vojsci dovoljno interesa i razumijevanja za ono čime se bavite?

Glavna je uloga Orkestra protokolarno-ceremonijalna. To podrazumijeva glazbenu pratnju posjeta svjetskih državnika, visokih vojnih dužnosnika kao i nastupe na svim državnim manifestacijama, praznicima i događajima od velike važnosti. U vojsci imamo razumijevanja i interesa i izvrsnu potporu od nadležnog Zapovjedništva za potporu na čelu s general-pukovnikom Mladenom Fuzulom preko Glavnog stožera OSRH i Ministarstva obrane.

Na koji način uspijevate u Orkestru okupiti mlađe i nove ljude? Ima li među vrsnim glazbenim umjetnicima dovoljno interesa za pristupanje u Orkestar Hrvatske vojske?

Nemamo problema s okupljanjem novih i mladih ljudi. Na prošlom natječaju (prosinac 2022.) za pet radnih mjesta u Orkestru prijavilo se više od dvadeset kandidata i to nije rijedak slučaj. Možemo zaključiti da je Orkestar HV-a privlačna sredina u kojoj mladi ljudi mogu ostvariti svoje umjetničke ciljeve u glazbi.

U sastavu Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske je i Jazz orkestar koji svojim nastupima oduševljava glazbene poklonike, a zbog hitova koje izvodi nalazi put i do šire publike. Na koji način planirate i usklađujete nastupe?

Komunikacijom i odličnom suradnjom. Na čelu Jazz orkestra HV-a bojnik je Davor Dropuljić, koji je ujedno i moj zamjenik na mjestu zapovjednika Orkestra HV-a. Naša je suradnja vrhunska i zahvaljujući velikom trudu i scenskom šarmu bojnika Dropuljića, kao i velikim zalaganjem samih glazbenika u Jazz orkestru, taj segment našeg rada ostvaruje velike uspjehe. Posebno treba spomenuti koncert na koji smo svi iznimno ponosni, s jazz legendom Jamesom Morrisonom prošlog lipnja u Velikoj Gorici.

Klapa ”Sv. Juraj” HRM-a, koja također djeluje u vašem sastavu, prošle je godine za svoja glazbena postignuća dobila najugledniju glazbenu nagradu Porin. Koliko je ta nagrada glazbene struke bilo priznanje za sve ono što radite i je li ona dodatan poticaj i obveza za još kvalitetniji rad?

Klapa ”Sv. Juraj“ HRM-a već je višedesetljetni fenomen koji upornim radom te zaista iznimnim naporima svojih članova već godinama opstaje na vrhu klapske i općenito zabavne scene u Hrvatskoj. Ne smijemo zaboraviti njihovu veliku posvećenost vojnim zadaćama kao i veliku potporu koju pružaju Vojnom ordinarijatu. Stoga je Porin samo logičan nastavak i zaslužena nagrada za sve uspjehe koje naša Klapa postiže.

Sigurno imate i kontakte s vojnim orkestrima partnerskih zemalja. Jesu li slično organizirani kao i naš orkestar i gdje smo mi u odnosu na druge vojne orkestre?

Svake godine u lipnju susret je zapovjednika vojnih orkestara partnerskih zemalja gdje se razmjenjuju iskustva kao i odgovara na bitna pitanja koja se tiču našeg rada. Zadnjih godina posvetili smo se pitanjima djelovanja u epidemijskom režimu kao i pitanjima kako nastaviti dalje kad se jednog dana mjere ukinu. Moram reći da su te rasprave bile vrlo učinkovite, a pokazale su da smo uz male razlike, svi slično organizirani i da u svojem radu nailazimo na iste ili slične izazove što samo pokazuje izvrsnu uklopljenost naše vojske, odnosno u ovom slučaju Orkestra HV-a, u vrhunske svjetske trendove

Kakvi su vam planovi za ovu godinu? Hoće li se povećati broj nastupa i o čemu to ovisi?

Planovi su veliki, svakako ćemo nastojati povećati broj naših koncertnih nastupa što ponajprije ovisi o zauzetosti svih sastavnica Orkestra na protokolarno-ceremonijalnim zadaćama.

I ovaj božićni koncert pokazao je da postoji velik interes publike za ono čime se bavite i glazbeni repertoar koji izvodite. Planirate li povećati broj nastupa i za širu publiku? Možete li već sada nešto najaviti?

Mogu najaviti nekoliko glazbenih poslastica, ponajprije koncert Simfonijskog puhačkog orkestra HV-a u Lisinskom 31. siječnja, zatim tradicionalni Valentinovski koncert Jazz orkestra u Velikoj dvorani Doma HV-a ”Zvonimir“ kao i nastup Orkestra i Klape HRM-a u HNK-u Split tijekom veljače. Slijede uskrsni koncerti i nastupi diljem Hrvatske, ali nećemo sad sve otkrivati, ostavit ćemo ponešto i kao iznenađenje. Svi sastavi Orkestra HV-a planiraju bogatu koncertnu djelatnost, a posebno moram istaknuti koncerte koje će Orkestar i Klapa HRM-a pod vodstvom svojih zapovjednika bojnika Milana Milasa i stožernog narednika Marka Bralića izvesti diljem Hrvatske pokazujući svima odličnu sinergiju dvaju sastava. Što se tiče zagrebačkog dijela Orkestra HV-a o svim nastupima Simfonijskog puhačkog i Jazz orkestra HV moći ćete čitati i na stranicama Hrvatskog vojnika čijem uredništvu zahvaljujem na prigodi da Orkestar HV-a još više približimo svojoj publici.

RAZGOVARO: Željko Stipanović/ FOTO Filip Klen, Tomislav Brandt