Uspješno položen završni test

Svečanim uručenjem nagrada i priznanja 18. listopada na Kninskoj tvrđavi završila je dvodnevna hodnja polaznika 9. naraštaja Središta za razvoj vođa “Marko Babić” od Udbine do Knina

Stara Straža i ovaj je put bila mjesto gdje su se polaznici 9. naraštaja Središta za razvoj vođa “Marko Babić” pripremali za zadnju etapu dvodnevne hodnje koja je započela u Udbini. Neumorni zapovjednik Središta s prvim je dočasnikom predvodio kolonu do vrha Kninske tvrđave gdje su se okupili brojni prijatelji i obitelji polaznika. Zvuci zvona crkve sv. Barbare označili su dolazak polaznika 9. naraštaja na tvrđavu i njihov uspješan završetak ove zahtjevne obuke. Polaznicima 9. naraštaja obuke za razvoj vođa Središta za razvoj vođa “Marko Babić” Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” nakon završne 88 kilometara duge hodnje od Udbine do Knina uručene su na Kninskoj tvrđavi značke i diplome.

Na svečanoj završnoj ceremoniji u Kninu bio je prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Dražen Klanjec, zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadir Dražen Batrnek, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Valentin Skroza, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Mirko Stošić, zapovjednik flote Hrvatske ratne mornarice kapetan bojnog broda Darko Malečić, prvi dočasnik Slovenske vojske časnički namjesnik Daniel Kovač i drugi. Brigadir Dražen Batrnek čestitao je polaznicima obuke na uspješnom završetku obuke kojom su potvrdili pripadnost novom naraštaju vođa u postrojbama Hrvatske vojske. “Naš vukovarski heroj Marko Babić u Domovinskom je ratu pokazao iznimno vojno umijeće i borbeno usmjerenje u Bitki za Vukovar i time nam postao svima uzor. Današnji vođe imaju obvezu stalno se prilagođavati novim okolnostima, pokazati umijeće u suočavanju s novim izazovima, ali odgovorno, odlučno i s borbenim usmjerenjem voditi svoje podređene putem pobjednika,” zaključio je brigadir.

Poručnik Mate Roglić proglašen je najboljim polaznikom devetog naraštaja i nagrađen pištoljem HS s posvetom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. “Velika mi je čast doći ovdje i popeti se na Kninsku tvrđavu. Nisam očekivao da će me odabrati za najboljeg polaznika, ali očito su vidjeli nešto čime sam se istaknuo od drugih. Nisam se nametao, radio sam svoje i pomagao drugima kad god je bilo potrebno,” skromno je rekao poručnik Roglić. Skupnik Karlo Zlatarević, pripadnik 2. mb Gromovi, kaže kako je jedinstven osjećaj popeti se na Kninsku tvrđavu i da je ispunjen ponosom. “Glavni motiv za dolazak na ovu obuku bio je usvojiti nova znanja i prenijeti ih u svoju postrojbu,“ kaže skupnik Zlatarević te smatra kako je upornost ključ za uspješan završetak obuke.

Kao jedina ženska pripadnica koja je došla do kraja obuke, skupnica Andrea Čukec, priznaje kako je obuka bilo jako zahtjevna. “Svi smo imali jedan cilj, a to je doći u Knin uzdignute glave i s ponosom. Iznenadila sam samu sebe ovim postignućem i dokazala sam sebi da mogu i više nego što mislim,“ rekla je skupnica i naglasila da se jedino uz čvrstu glavu i uz pomoć kolega može doći do kraja. Jedan od instruktora Središta, a ujedno i zapovjednik hodnje ovog naraštaja stožerni narednik Tomislav Jerabek rekao nam je kako su polaznici nakon završene obuke jači i razvijeniji vođe nego što su bili na početku obuke. “Obuka za razvoj vođa ima za cilj razviti kvalitetne vođe kao što joj i ime govori, a za razliku od nekih postrojbi gdje to nije moguće, mi imamo resurse za održavanje obuke koja pruža realistično iskustvo,“ rekao je stožerni narednik.  Izazovnu i vrlo zahtjevnu obuku za razvoj vođa Središta za razvoj vođa “Marko Babić” završila su 42 polaznika devetog naraštaja među kojima su prvi put dva pripadnika stranih oružanih snaga, Slovenske vojske. Od početka održavanja obuke do danas obuku su uspješno završile 484 pripadnice i pripadnika Hrvatske vojske.

Središte je nazvano po heroju Domovinskog rata pukovniku Marku Babiću, branitelju Vukovara. Njegova je namjena ciljanom obukom razvijati visokomotivirane, obučene i kompetentne vođe na temeljnim razinama zapovijedanja, uz primjenu suvremenih standarda obuke i uvažavajući nove izazove i potrebe koje nameće suvremeno sigurnosno okruženje. Osim toga, u Središtu se njeguje i tradicija Šepurina i iskustava iz Domovinskog rata kao neiscrpnih izvora inspiracije i uzora. Poseban naglasak u obuci bio je na funkcioniranju vođa u otežanim uvjetima i stresnim situacijama kako bi se razvijao karakter vođe kao zapovjednika i obučavatelja. Obuka je namijenjena dočasnicima koji obnašaju dužnosti od razine vođe skupine, preko zapovjednika desetine do prvog dočasnika voda/satnije te časnicima razine zapovjednika voda, koji će potom novostečene vještine primjenjivati u postrojbama.


Čestitka ministra obrane RH

Poštovani polaznici upućujem vam iskrene čestitke u povodu uspješnog završetka ove izazovne i zahtjevne obuke. Od srca čestitam vama, polaznicima obuke Središta za razvoj vođa “Marko Babić”, koji ste uspješno završili veoma zahtjevnu obuku i finalnu, 88 kilometara dugu hodnju od Udbine do Knina. Drago mi je što je ova obuka poprimila međunarodni karakter i što su uz hrvatske vojnike spremnost pokazala i dva pripadnika Slovenske vojske. Vi ste novi vođe Hrvatske vojske i jedni od onih zbog kojih naši saveznici i partneri našu Hrvatsku vojsku nazivaju modernom i moćnom vojnom silom. Vaša spremnost i odlučnost dokaz je moći i snage Hrvatske vojske. Nastavite i dalje služiti na ponos domovine. Hvala vam.


Tekst: Janja Marijanović Šaravanja; Foto: Tomislav Brandt