Uspješno testiranje radara G/ATOR

(Foto: Northrop Grumman)

Američka tvrtka Northrop Grumman 15. je kolovoza objavila uspješno testiranje višenamjenskog radara AN/TPS-80 Ground/Air Task Oriented Radar (G/ATOR). Djelujući na raketnom poligonu White Sands u Novom Meksiku, sustav je otkrio i pratio simulirane istodobne višestruke prijetnje krstarećim projektilima. G/ATOR je uspješno pratio svaku metu odmah nakon lansiranja i proslijedio relevantne informacije u stvarnom vremenu sustavima čija je uloga presretanje projektila.

Testovi su bili dio razvojnog programa Američkog marinskog korpusa GBAD MRIC (Ground Based Air Defense Medium-Range Intercept Capability), kojim želi zaštititi svoje ciljeve visoke vrijednosti od prijetnji iz zraka kao što su krstareće rakete i zrakoplovi.

G/ATOR je ekspedicijski radar, a prema informacijama proizvođača nema mu premca u sposobnosti da istodobno prati brojne ciljeve u zraku dok održava nadzor od 360 stupnjeva. Softverski definirana priroda radara ključna je za brzi razvoj i demonstraciju te napredne sposobnosti, rekao je Michael Hahn iz Northrop Grummana.

Brzo postavljanje i premještanje radara AN/TPS-80 znači da trupe mogu brzo izvršiti misiju i brzo premjestiti sredstvo kako bi se izbjegla neprijateljska paljba. Za razliku od tradicionalnih radara, višenamjenski sustavi poput G/ATOR-a integriraju višestruke sposobnosti u jedan radar, smanjujući veličinu, masu i zahtjeve za napajanjem sustava. Program GBAD MRIC, koji vodi USMC, integrira postojeće sustave. Radaru G/ATOR i zapovjedno-nadzornom sustavu CAC2S (Common Aviation Command & Control System) pridružene su komponente izraelskog PZO sustava Iron Dome, uključujući presretački projektil Tamir.

Ivan Galović