Predstavljen Raider

(Foto: Northrop Grumman)

Ratno zrakoplovstvo Sjedinjenih Američkih Država (USAF) u suradnji s tvrtkom Northop Grumman predstavilo je 2. prosinca prvi dosad proizveden avion šeste generacije B-21 Raider. Riječ je o strateškom bombarderu koji se pridružuje nuklearnoj trijadi kao sredstvo odvraćanja dizajnirano za američke zračne snage i ispunjavanje njihovih najsloženijih misija.

B-21 bit će okosnica USAF-a. Predvodit će novu seriju oružnih sustava koji USAF uvode u novu eru sposobnosti i fleksibilnosti kroz naprednu integraciju podataka, senzora i oružja. Među glavnim su značajkama letjelice stealth (nevidljivost), sustav prikupljanja podataka te otvorena arhitektura. Navedeno bi trebalo značiti da je predstavljena letjelica sposobna umrežiti se s više sustava na bojištu te da je podržava digitalni sustav koji će joj omogućiti sve potencijalne nadogradnje s kojima će se susretati u bližoj i daljoj budućnosti.

Zrakoplov je dobio naziv Raider u spomen na pukovnika Jamesa Doolittlea, koji je 18. travnja 1942. izvršio iznenadan osvetnički napad na Tokio sa 16 bombardera B-25 čija je masa bila dodatno smanjena kako bi mogli uzletjeti s nosača aviona. Akcija je poznata i kao Doolittleov napad (The Doolittle Raid).

Tomislav Vidaković