Utemeljeni na zajedništvu, hrabrosti i domoljublju

“Ova postrojba namijenjena je ljudima čvrstog karaktera, ljudima koji imaju jasnu viziju i koji su usredotočeni na svoju misiju i zadaću,” istaknuo je na obilježavanju 27. obljetnice Počasno-zaštitne bojne njezin zapovjednik brigadir Elvis Burčul

Prigodnom svečanošću, taktičko-tehničkim zborom i predstavljanjem sposobnosti postrojbi Počasno-zaštitne bojne na Pantovčaku je 26. veljače obilježena 27. obljetnica Počasno-zaštitne bojne i Dan Vojne kapelanije “Sveti Valentin”. Svečanosti su nazočili vrhovni zapovjednik Oružanih snaga i predsjednik RH Zoran Milanović, ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima. Predsjednik Milanović zahvalio je pripadnicima Počasno-zaštitne bojne na njihovoj izvrsnosti, požrtvovnosti i hrabrosti te rekao: “Vjerujem da ćete u naredno vrijeme raditi na poboljšanju ionako svoje visoke kvalitete. Vojni poziv je način života, a mi ćemo se truditi i dalje jačati i modernizirati Hrvatsku vojsku.” Čestitavši pripadnicima obljetnicu Počasno-zaštitne bojne ministar obrane kazao je kako je riječ o elitnoj postrojbi Hrvatske vojske koja već godinama uspješno provodi odgovorne zadaće te tako dokazuje svoju sposobnost, profesionalnost i obučenost.

“Moja zadaća kao ministra obrane, ali i svih nadležnih za sustav obrane jest da osiguramo primjerene uvjete i sredstva za rad, te tako pridonesemo daljnjem jačanju Hrvatske vojske. Sigurnost naših građana i hrvatske države nema cijenu i ona treba biti jedan od prioriteta,” rekao je ministar obrane i zahvalio svim hrvatskim braniteljima koji su se borili pod znakovljem elitne postrojbe HV-a, Hrvatskim gardijskim zborom. “Hrvatska vojska važan je element ukupnog sustava sigurnosti Republike Hrvatske i zajednički cilj svih nas na vlasti, ali i svih drugih političkih opcija, da imamo snažnu i respektabilnu vojsku,” zaključio je ministar Banožić.

Tradicija iz Domovinskog rata

Zapovjednik Počasno-zaštitne bojne brigadir Elvis Burčul rekao je da ova postrojba baštini tradiciju postrojbi iz Domovinskog rata te da je utemeljena na zajedništvu, hrabrosti i domoljublju svih njezinih pripadnika. “Ova postrojba namijenjena je ljudima čvrstog karaktera, ljudima koji imaju jasnu viziju i koji su usredotočeni na svoju misiju i zadaću,” istaknuo je brigadir Burčul. U povodu obljetnice uručena su odlikovanja, pohvale i nagrade pripadnicima Počasno-zaštitne bojne, a u ime odlikovanih, pohvaljenih i nagrađenih obratila se satnica Sanela Lažeta. “Zadovoljstvo je stati ovdje i zahvaliti na časti i priznanjima koje ste nam dali. Čestitam svojim pohvaljenim i nagrađenim kolegama i svima onima koji su nam kolegijalnošću i potporom pomogli ovo ostvariti, ovo je i vaše priznanje,” poručuje Lažeta. Uzvanici su obišli i taktičko-tehnički zbor, a pripadnici Počasno-zaštitne bojne predstavili su sposobnosti svoje postrojbe. Satnija za osiguranje izvela je metodsko-pokazne vježbe detekcije eksplozivnih naprava pomoću službenih pasa i uporabu antidron puške QR 07S, Zaštitna satnija imala je metodsko-pokaznu vježbu rad vodiča službenog psa zaštitne namjene, a svoje sposobnosti i opremu predstavila je i Počasna satnija, Posadna satnija te Satnija za potporu. Orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske svečanost je uveličao svojim nastupom.

OJI

Foto: Filip Klen